Πετρέλαιο: Άλμα στην τιμή, μετά την απόφαση του Ριάντ για μείωση της παραγωγής

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 10:40
UPD:10:51
REUTERS/Nick Oxford

Άνοδο της τάξης του 2% παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, με την εικόνα στην αγορά πετρελαίου, που είχε βυθιστεί σε bear market, να ανατρέπεται και πάλι. Η Σαουδική Αραβία έφερε τα πάνω- κάτω προαναγγέλοντας μείωση της προσφοράς της τον Δεκέμβριο, αλλά και επισημαίνοντας ότι και άλλοι παραγωγοί εξετάζουν μειώσεις μέσα στο 2019. 

Η τιμή του μπρεντ στην αγορά του Λονδίνου ενισχύεται 2% στα 71,63 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή είχε υποχωρήσει κάτω από το φράγμα των 70 δολαρίων, για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, αλλά και ότι στις αρχές Οκτωβρίου κυμαινόταν λίγο πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι. 

Έτσι ενώ πριν από λίγο καιρό το Ριάντ διαβεβαίωνε ότι είναι έτοιμο να αυξήσει την προσφορά του προκειμένου να καλύψει το κενό, που δημιουργούν οι κυρώσεις στο Ιράν, η βουτιά των τιμών οδήγησε σε στροφή 180 μοιρών το βασίλειο των Σαούντ. Επισήμως το ισχυρότερο μέλος του ΟΠΕΚ αποδίδει την κίνησή του σε κάμψη της ζήτησης. Το Ιράκ, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμο να ακολουθήσει τα βήματα της Σαουδικής Αραβίας. 

Όπως ανακοινώθηκε μέσα στον Δεκέμβριο η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας θα  μειωθεί κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Παρά το γεγονός ότι η σύνοδος της Κυριακής δεν κατέληξε σε αποφάσεις του ΟΠΕΚ, ο Σουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ υπογράμμισε ότι όλα τα μέλη συμφωνούν πως η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι απαιτείται μείωση της προσφοράς κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου, προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά.

Παράλληλα ο Φαλίχ τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία δεν ετοιμάζεται για διάσπαση του ΟΠΕΚ και πιστεύει πως το καρτέλ θα συνεχίσει να έχει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά πετρελαίου. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα