Το προφίλ των Ελλήνων χρηστών Ιντερνετ

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 14:38

Μελέτη με σκοπό τη σκιαγράφηση και αποτύπωση της ταυτότητας των Ελλήνων χρηστών Ιντερνετ εκπόνησε το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι άνδρες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά από τις γυναίκες ως προς τη χρήση Η/Υ και του Διαδικτύου. Επίσης χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες τα Internet Café ως τόπο πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ενώ οι χώροι σπουδών αποτελούν το μοναδικό τόπο πρόσβασης στο Διαδίκτυο όπου για τις γυναίκες σημειώνεται πιο υψηλό ποσοστό από το αντίστοιχο των ανδρών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο φύλων αναφορικά με τους λόγους χρήσης Η/Υ. Η χρήση του Διαδικτύου για υπηρεσίες που αφορούν ταξίδια και διαμονή φαίνεται να προσελκύει κυρίως το ενδιαφέρον των γυναικών ενώ λόγοι χρήσης του Διαδικτύου που προσελκύουν κυρίως το ενδιαφέρον των ανδρών είναι η παραγγελία και αγορά αγαθών ή υπηρεσιών από το Internet, η υλοποίηση τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και το «κατέβασμα» (download) λογισμικού.

Hλικία

Η χρήση Η/Υ και η πρόσβαση στο Δίκτυο παρουσιάζει μεγαλύτερα ποσοστά στις νεότερες ηλιακά ομάδες, όπως αναμενόταν, σε αντίθεση με την τρίτη ηλικία, η οποία αποτελεί την ηλικιακή κατηγορία που αξίζει κάποιος να προσέξει. Το κινητό τηλέφωνο φαίνεται να αποτελεί «μορφή τεχνολογικού εξοπλισμού προσεγγίσιμου και προσβάσιμου» για άτομα ηλικίας 65-74, ενώ ο υπολογιστής και εν συνεχεία το Διαδίκτυο μοιάζουν να είναι απαγορευτικά. Τα ποσοστά του 2,6% και 1,3% για χρήση υπολογιστή και Διαδικτύου είναι πολύ μικρά συγκρινόμενα με το 54% της χρήσης κινητού τηλεφώνου. Η ηλικιακή ομάδα 16–24 εμφανίζεται πρώτη στη χρήση Η/Υ και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ παρουσιάζει διαφοροποιήσεις αναφορικά με το χώρο πρόσβασης στο Internet, επιλέγοντας τα Internet cafe, τις πανεπιστημιακές σχολές ή και σπίτια φίλων.

Εκπαίδευση

Το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να επηρεάζει τα ποσοστά χρήσης Η/Υ και πρόσβασης στο Internet. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, όσο υψηλότερο το μορφωτικό επίπεδο, τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό χρήσης και πρόσβασης. Επίσης σαφής διαφοροποίηση υπάρχει, μεταξύ άλλων, και στους λόγους χρήσης του διαδικτύου, αλλά και στους χώρους πρόσβασης στο διαδίκτυο αναλόγως του μορφωτικού επιπέδου του χρήστη.

Περιφέρεια

Στη μελέτη παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση Η/Υ και τη χρήση Διαδικτύου ανά περιφέρεια. Εκτός από την περιφέρεια Αττικής, υψηλά ποσοστά χρήσης Η/Υ και πρόσβασης παρατηρούνται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου. Τα πιο υψηλά ποσοστά αναφορικά με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο από χώρους σπουδών (ΑΕΙ, ΤΕΙ) σημειώνονται στις περιφέρειες Κρήτης, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Τα Internet Café αξιοποιούνται περισσότερο στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ για την πλειονότητα των περιφερειών οι δημόσιοι χώροι πρόσβασης είτε δεν χρησιμοποιούνται καθόλου είτε χρησιμοποιούνται ελάχιστα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα