«Καμπανάκι» για μελλοντικές ελλείψεις στην πετρελαϊκή αγορά κρούει η Goldman Sachs, η οποία προειδοποιεί για τις σημαίνουσες επιπτώσεις από τις υποτονικές επενδύσεις στον κλάδο.
Οι μεγάλοι «παίχτες» της αγοράς φαίνεται πως αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε πιο «πράσινες» μορφές ενέργειας, ως απόρροια των περιβαλλοντικών ανησυχιών αλλά και της πίεσης των επενδυτών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη υποχώρηση των επενδύσεων στον κλάδο του πετρελαίου, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, θα αρχίσει να αποτυπώνεται εντονότερα από το 2020 και μετέπειτα.
«Θα υπάρξουν ελλείψεις στο πετρέλαιο, επειδή κανείς δεν θα επιτρέπεται να επενδύσει πλήρως σε μία μελλοντική πετρελαϊκή παραγωγή» επισημαίνει ο Μισέλ Ντέλα Βίνια, επικεφαλής του τμήματος Φυσικών Πηγών της αμερικανικής τράπεζας.
Δεν αποκλείει μάλιστα, τον κίνδυνο σημαντικής επιβάρυνσης των καταναλωτών, καθώς «η μετάβαση στις καθαρότερες μορφές ενέργειας θα πραγματοποιηθεί μέσω υψηλότερων, και όχι χαμηλότερων, πετρελαϊκών τιμών».
Μιλώντας στο CNBC, εξηγεί μεταξύ άλλων ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει πως «πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την προοπτική ελαχιστοποίησης των ποσοτήτων άνθρακα στην ατμόσφαιρα».
«Οι εταιρείες θα πρέπει να κοιτάξουν τα τελευταία πέντε χρόνια, προκειμένου να καταλάβουν τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών» σπεύδει να προσθέσει, παραπέμποντας στην τάση για επενδύσεις στην αγορά της «πράσινης» ενέργειας.
Και συμπληρώνει: «Μιλάμε για τις νέες “Επτά Αδερφές”, οι οποίες κυριαρχούν στην αγορά πετρελαίου και αερίου, επειδή κανένας άλλος δεν θέλει να χρηματοδοτήσει αυτά τα μέγα-projects».
Ως «Επτά Αδερφές» ορίζονται οι εταιρείες Saudi Aramco (Σαουδική Αραβία), Gazprom (Ρωσία), NIOC (Ιράν), China National Petroleum (Κίνα), Petrobas (Βραζιλία), PDVSA (Βενεζουέλα) και Petronas (Μαλαισία), οι οποίες αποτελούν συνέχεια των εταιρειών που αναδύθηκαν μετά τη δεκαετία του ’50, δηλαδή των BP, Chevron, Shell, Exxon Mobil και Royal Dutch Shell.
Όσον αφορά την «κούρσα» μετάβασης από το «πετρέλαιο» στην «καθαρή ενέργεια», ο αναλυτής της Goldman Sachs θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις αμερικανικές, οι οποίοι προς το παρόν υπολείπονται.
naftemporiki.gr