Ο γαλλογερμανικός άξονας στράβωσε. Πού πάει η Ευρώπη;

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 12:49
UPD:13:16
EPA/FELIPE TRUEBA

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ο γαλλο-γερμανικός άξονας είναι και πάλι κολλημένος και το Παρίσι επιχειρεί εντείνοντας στην πίεση στο Βερολίνο να τον θέσει και πάλι σε κίνηση, καθώς οι φωνές εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστών ενισχύονται, η κοινότητα οδεύει στις πιο κρίσιμες Ευρωεκλογές από ιδρύσεώς της και τα σχέδια για τη βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης μένουν στον πάγο. Λίγοι όμως ακούνε πια τον Εμανουέλ Μακρόν και τις προειδοποιήσεις του για τα μηνύματα των δύο παγκοσμίων πολέμων. Ηγέτες, αλλά και ψηφοφόροι έχουν άλλα να ανησυχούν. 

Η γαλλική κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι τα περιθώρια στενεύουν, αποφασίζει να ανεβάσει τους τόνους και να θέσει στη Γερμανία τελεσίγραφο λίγων εβδομάδων για τις οριστικές αποφάσεις, ειδικά στο μέτωπο της οικονομικής ενοποίησης. Η ΟΝΕ εξακολουθεί να είναι μία νομισματική αποκλειστικά ένωση, που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το Όμικρον (οικονομική) στο όνομά της. Και όσο αυτό δεν αλλάζει, τα κράτη μέλη αντί για τη σύγκλιση βιώνουν άνοιγμα της ψαλίδας. Οι σημερινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρινό Λεμέρ, φανερώνουν τη δυσαρέσκεια της γαλλικής πλευράς για την έως τώρα στάση αναμονής των Γερμανών. 

«Έχει φτάσει επιτέλους η ώρα η Γερμανία να απαντήσει στις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Έχει φτάσει η ώρα για τη Γερμανία να λάβει αποφάσεις επί των σημαντικών ζητημάτων, που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Λεμέρ από το βήμα γαλλο- γερμανικού επιχειρηματικού συνεδρίου στο Παρίσι. 

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Ιούνιο οι δύο μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, οι οποίες παραδοσιακά δίνουν τον τόνο στους ρυθμούς της ενοποίησης, άλλοτε ωθώντας προς τα εμπρός και άλλοτε υπαναχωρώντας, είχαν παρουσιάσει τις βασικές αρχές ενός κοινού σχεδίου στηριζόμενου στις προτάσεις Μακρόν. Το Βερολίνο αποδεχόταν την ίδρυση υπουργείου Οικονομικών και ενιαίου προϋπολογισμού, που θα έχει όμως επενδυτικό χαρακτήρα, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για δημοσιονομική ικανότητα, δηλαδή μεταβιβάσεις πόρων και έκδοση κοινού χρέους.

Οι λεπτομέρειες παραμένουν στον αέρα, καθώς η καγκελάριος έχοντας να αντιμετωπίσει τους εσωκυβερνητικούς τριγμούς, έθεσε σε δεύτερη μοίρα τα όποια σχέδια για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Μία αποδυναμωμένη Μέρκελ σίγουρα δεν βοηθά στο να γίνουν ουσιαστικά βήματα  περαιτέρω εμβάθυνσης, ενώ τα σύννεφα πυκνώνουν και με την αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών. Οι περισσότεροι κρατούν μικρό καλάθι για τις αποφάσεις των ηγετών τον Δεκέμβριο.

Όλοι δηλώνουν ότι εάν η κοινότητα δεν αλλάξει, δεν μπορεί να επιβιώσει. Κανείς όμως δεν λέει πώς ακριβώς θα αλλάξει και τι θα θυμίζει μετά και την κάλπη των Ευρωεκλογών. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα