Χαμηλές πτήσεις και στη φορολογική ανταγωνιστικότητα

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 12:17
UPD:12:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο πρωταθλητισμός στην υπερ- φορολόγηση συνεχίζεται, όπως και οι φτωχές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, δύο στοιχεία, που θέτουν εμπόδια σε μία πιο δυναμική ανάκαμψη, ύστερα από πολυετή και άκρως επώδυνη ύφεση. Επιχειρήσεις και διεθνείς οργανισμοί  δεν σταματούν να χτυπούν καμπανάκια για την ανάγκη να αλλάξει το μίγμα. Το τελευταίο έρχεται από έκθεση του ΟΟΣΑ, που παρουσιάζει το ΚΕΦίΜ, θέλει την Ελλάδα στην 29η θέση ανάμεσα σε 35 οικονομίες στον εφετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας του Tax Foundation.   

Από το 2014, όταν και δημιοσιεύθηκε για πρώτη φορά η εν λόγω έρευνα, η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά τις θέσεις 27 έως 32 στον δείκτη, που στηρίζεται στις επιδόσεις κάθε χώρας σε πέντε επιμέρους τομείς: τους εταιρικούς φόρους, τους φόρους προσωπικού εισοδήματος, τους καταναλωτικούς φόρους, τους φόρους ακίνητης περιουσίας και τους φόρους κερδών που παράγονται στο εξωτερικό.

Στην εφετινή κατάταξη, που στηρίζεται σε στοιχεία του 2018, Η χώρα μας συγκεντρώνει συνοοική βαθμολογία 51,9 μονάδων. Στη φορολογία εισοδήματος η Ελλάδα είναι στη 14η θέση, ενώ στην εταιρική φορολόγηση καταλαμβάνει την 25η, έχοντας υποχωρήσει 10 θέσεις σε σχέση με το 2014. Ο συντελεστής της εταιρικής φορολόγησης στην Ελλάδα βρίσκεται στο 29%, δηλαδή 5,1 μονάδες υψηλότερα από τον μέσο όρο των κρατών- μελών του ΟΟΣΑ.

Μεγάλα τα βάρη στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 27η θέση, με πτώση έξι θέσεων σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ και στην κατηγορία των φόρων από κέρδη στο εξωτερικό είμαστε στην 29η θέση.  

Τη χαμηλότερη θέση (30η) καταλαμβάνουμε στη φορολόγηση της κατανάλωσης, καθώς ο ΦΠΑ «καίει». Η Ελλάδα εμφανίζει τον 6ο υψηλότερο συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας μεταξύ των χωρών του οργανισμού. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ για τον ΦΠΑ είναι μόλις 4,9%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα