Σε υψηλό δύο ετών ο ρυθμός ανάπτυξης του Ην. Βασιλείου

Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 11:50
UPD:11:56
REUTERS/SIMON DAWSON

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία στο γ’ τρίμηνο του 2018, παρά την αιφνίδια απώλεια του ανοδικού momentum από τον Αύγουστο και μετέπειτα, λόγω της τελικής ευθείας προς το Brexit.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαίο επίπεδο, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τα τέλη του 2016.

Η επιτάχυνση της οικονομίας -από το 0,4% του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2018- οφείλεται στις δαπάνες των νοικοκυριών, αλλά και στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο οι οικονομικοί δείκτες των Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασαν σημάδια στασιμότητας, με τον κλάδο των υπηρεσιών να καταγράφει ύφεση.

«Η οικονομία βίωσε ένα ισχυρό καλοκαίρι, παρότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παραμένουν υποτονικές» σχολίασε ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας.

Η απώλεια του momentum, σύμφωνα με τους αναλυτές, εδράζεται στις ανησυχίες για μία «άτακτη» έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., καθώς οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου - Βρυξελλών λιμνάζουν το τελευταίο διάστημα, παρότι απομένουν λιγότερο από πέντε μήνες έως το επίσημο Brexit (σ.σ. Μάρτιος του 2019).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα