«Άστατο καιρό» στις αγορές φέρνουν οι φθινοπωρινές προβλέψεις

Στο ραντάρ των επενδυτών οι εκτιμήσεις της Κομισιόν
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 15:15
UPD:15:18
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων χαρακτηρίζουν τις συνεδρίασεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, στον απόηχο των φθινοπωρινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βλέπει σημαντική επιβράδυνση της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια. Οι επενδυτές γνωρίζουν βέβαια καλά εδώ και καιρό ότι η νομισματική ένωση κατεβάζει ταχύτητα. Η ετημυγορία των Βρυξελλών δεν συνιστά έκπληξη, αλλά σε κάθε περίπτωση επαναφέρει τον προβληματισμό και τους καθιστά πιο επιφυλακτικούς έναντι του ρίσκου. 

Έτσι ενώ νωρίτερα οι ευρωπαϊκές μετοχές σκαρφάλωσαν σε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων, αυτή τη στιγμή (15:05 ώρα Ελλάδος) ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει περιορίσει τα κέρδη του στο 0,2%. Ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,5%, στη Φραγκφούρτη ο DAX και στο Παρίσι ο CAC 40 αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη. 

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,5%, μετά και την προειδοποίηση των Βρυξελλών προς τη Ρώμη ότι οι εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη είναι υπερβολικά αισιόδοξες. H εκτίμηση αυτή θέτει υπό πίεση και τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να καταγράφει άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης, σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στο 3,38%. Αμέσως μετά την δημοσιοποίησης της έκθεσης της Επιτροπής είχε σκαρφαλώσει έως και το 3,42% 

Αυτή τη φορά πάντως τα ελληνικά ομόλογα δεν επηρεάζονται ούτε από την Ιταλία ούτε από την υποβάθμιση των προβλέψεων της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με την αγορά να έχει μάλλον προεξοφλήσει από το προηγούμενο διάστημα την εξέλιξη, η απόδοση του 10ετους παραμένει σταθερή στο 4,31%. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα