Air France-KLM: Απροσδόκητη μείωση 30% των κερδών

Αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των καυσίμων
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 10:48

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση σε ποσοστό της τάξης του 30%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης, Air France-KLM Group, αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των καυσίμων. Οι δαπάνες για τα καύσιμα αυξήθηκαν 41%, φθάνοντας στα 871 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ (8,9 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου από 10 εκατ. ευρώ (αναθεωρημένα στοιχεία) πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, Philippe Calavia, στο Παρίσι. Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 31%, φθάνοντας στα 5,2 δισ. ευρώ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Jean-Cyril Spinetta, ο οποίος ηγήθηκε της εξαγοράς της KLM από την Air France το 2004, χρησιμοποιεί της βάσεις στα αεροδρόμια Charles de Gaulle στο Παρίσι και Schiphol στο Αμστερνταμ, με την προσφορά περισσότερων πτήσεων σύνδεσης έναντι των ανταγωνιστριών. Η Air France προχώρησε σε πέντε προσαυξήσεις τιμών τους τελευταίους 18 μήνες, στα 51 ευρώ ανά προορισμό για τις πτήσεις μακρινών αποστάσεων και στα 12 ευρώ για πτήσεις στην Ευρώπη.

«Η τρέχουσα χρήση άρχισε με περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας. «Ωστόσο, σκοπός μας είναι να παράγουμε λειτουργικά έσοδα, τουλάχιστον στο επίπεδο του προηγούμενου έτους, αυξάνοντας την αποδοτικότητα των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας, τη προοδευτική μείωση του κόστους και την πολιτική ισοστάθμισης».

Στο σύνολο της χρήσης τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 913 εκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ (αναθεωρημένα στοιχεία) το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη για τη χρήση του 2005 αναθεωρήθηκαν κατά 928 εκατ. ευρώ εξ αιτίας του πλεονάσματος του συνταξιοδοτικού κεφαλαίου της KLM. Χωρίς την αναθεώρηση, τα κέρδη το έτος αυξήθηκαν 29%. Οι πωλήσεις στο σύνολο της χρήσης σημείωσαν αύξηση 10%, φθάνοντας στα 21,4 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα