Μεξικό: 5,5% η αύξηση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2000
Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 11:23

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης η οικονομία του Μεξικό, αποτέλεσμα των τιμών ρεκόρ του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού και την αυξημένη ζήτηση από τις ΗΠΑ για εξαγωγές.

Η οικονομία αναπτύχθηκε 5,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, μετά από ανάπτυξη 2,7% το τέταρτο τρίμηνο και 3,4% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των 20 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτή θα είναι σε ποσοστό 5,4%.

Η βιομηχανική παραγωγή οδηγεί την ανάπτυξη του Μεξικό, αφού τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 9,7% και με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε οκτώ χρόνια, καθώς η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αύξησε τις εξαγωγές αυτοκινήτων και η μείωση των επιτοκίων τόνωσε τη ζήτηση για νέες κατοικίες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες μείωσαν τα επιτόκια εννέα φορές τους τελευταίους εννέα μήνες και στα χαμηλότερα επίπεδα 21 μηνών του 7%.

Η αύξηση του δανεισμού κατόπιν υποθήκης θα βοηθήσει την αύξηση των κατασκευών το 2006 σε 750.000 νέες κατοικίες, από περίπου 650.000 νέες κατοικίες που ήταν το 2005.

Επίσης η οικονομία του Μεξικό αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο, έναντι του τετάρτου τριμήνου εποχιακώς προσαρμοσμένη στο 1,5%.

Φέτος, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Guillermo Ortiz, η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4%, από 3% το 2005.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου χρηματοδότησε την αύξηση των δαπανών της κυβέρνησης της έκτης μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο. Ο πρωθυπουργός Vincente Fox, αύξησε τις κυβερνητικές δαπάνες κατά 15%, στα 457 δισ. πέσος (41 δισ. δολ.) το πρώτο τρίμηνο της έτους.

Πτωτικά σήμερα κινήθηκαν οι μεξικανικές μετοχές, τα ομόλογα και το νόμισμα της χώρας, στο πλαίσιο της πτώσης των αγορών διεθνώς. Ο δείκτης Bolsa του Χρηματιστηρίου, υποχώρησε 2,8% και το νόμισμα, πέσο, σημείωσε απώλειες 1,5% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στα 11,2052, κατά 2,5% τους 12 τελευταίους μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα