Σήμερα «κληρώνει» για τον διάδοχο της Νουί στον SSM

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 14:09
UPD:14:16

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τον επόμενο επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας, γνωστού και ως SSM.

Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Σάρον Ντόνερι, και ο Ιταλός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), Αντρέα Ένρια, είναι οι δύο τελικοί υποψήφιοι, προκειμένου να διαδεχτούν την Ντανιέλ Νουί στο «τιμόνι» του Μηχανισμού, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Μέχρι πρότινος, η Ντόνερι φαίνεται πως είχε το «πάνω χέρι», αλλά η δυναμική της υποψηφιότητας του Ένρια ενδεχομένως να αλλάξει τις εύθραυστες ισορροπίες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, μάλιστα, το γεγονός ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, κατά πάσα πιθανότητα, ευνοεί το αουτσάιντερ, δηλαδή τον Ιταλό υποψήφιο.

Η θέση του επικεφαλής του SSM είναι το μοναδικό αξίωμα, στο οποίο η ΕΚΤ δύναται να διαδραματίσει καίριο ρόλο, καθώς για παράδειγμα, ο διάδοχος του Ντράγκι επιλέγεται από το συμβούλιο των αρχηγών-κρατών.

Στη σημερινή ψηφοφορία, λόγω του συστήματος του ροτέσιον, χωρίς δικαίωμα ψήφου θα είναι οι τραπεζίτες της Γαλλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και του Λουξεμβούργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την οριστική επιλογή του νέου επικεφαλής του SSM απαιτείται και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όποιος και να βρεθεί στο «τιμόνι» του Μηχανισμού, πάντως, είναι σίγουρο ότι θα κληθεί να διαχειριστεί μία σειρά σοβαρών προκλήσεων, όπως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και οι επιπτώσεις του Brexit στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, επίσης, η εθνικότητα του νέου προέδρου του SSM αναμφίβολα, θα επηρεάσει και την εκλογή του διαδόχου του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, το επόμενο έτος (Νοέμβριος του 2019), καθώς θεωρείται απίθανο οι επικεφαλής ΕΚΤ και SSM να έλκουν την καταγωγή τους από την ίδια χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι για την «καρέκλα» του επικεφαλής τραπεζίτη της Ευρωζώνης πιθανοί υποψήφιοι είναι ο Έρκι Λικάνεν από τη Φινλανδία, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό από τη Γαλλία, ο Φιλίπ Λέιν από την Ιρλανδία, ο Γενς Βάιντμαν από τη Γερμανία, ο Όλι Ρεν από τη Φινλανδία και ο Μπενουά Κερέ από τη Γαλλία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα