Γ. Κατρούγκαλος: Ενεργειακός, μεταφορικός και εμπορικός κόμβος η Ελλάδα

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 13:42
UPD:13:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Όπως είπε η Ελλάδα αναπτύσσει σταθερά μια εξωστρεφή οικονομία, βασισμένη στην αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων. 

Τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό, μεταφορικό και εμπορικό κόμβο όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, ανέδειξε στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας που πραγματοποιείται στη Σαγκάη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Υπογράμμισε δε ότι ανοίγονται ευκαιρίες και σε άλλους τομείς. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τόσο στην έκθεση όσο και σε συναντήσεις, που είχε με εκπροσώπους του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου της Κίνας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς συνεργασίας.

Επίσης, παρουσίασε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωπολιτική της θέση ως φυσική γέφυρα μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, η σημαντική της βιοποικιλότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας και ποιότητας, αλλά, πάνω απ' όλα, το καταρτισμένο και μορφωμένο εργατικό της δυναμικό.

Όπως είπε η Ελλάδα αναπτύσσει σταθερά μια εξωστρεφή οικονομία, βασισμένη στην αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο ιδιαίτερα ευνοϊκό νέο επενδυτικό περιβάλλον, καθώς η χώρα μας βγήκε οριστικά από την κρίση, με ανταγωνιστικότερη και ελκυστικότερη την οικονομία της. Η Ελλάδα, τόνισε, μπορεί να καταστεί κύρια πύλη για την είσοδο κινεζικών αγαθών στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε και στο Παγκόσμιο συνέδριο για τη Ναυτιλία που διοργάνωσε η Cosco, παρουσία και του προέδρου της εταιρείας Xu Lirong, τονίζοντας ότι ο Πειραιάς μετεξελίσσεται σε κεντρική πύλη για το ευρω-ασιατικό εμπόριο, ενισχύοντας τόσο τις εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές προς την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στον ναυπηγοκατασκευαστικό τομέα, δεδομένου ότι στα κινεζικά ναυπηγεία κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των ελληνόκτητων πλοίων, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη συμπερίληψη ελληνικών εταιρειών στον κατάλογο κατασκευαστών τροφοδοσίας υλικών.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε επαφές με τις ηγεσίες σειράς μεγάλων κινεζικών εταιρειών, όπως η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού State Grid Corporation of China, αλλά και η Huawei, με τους οποίους συζήτησαν θέματα που αφορούν τις επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς και προτάσεις για τη διεύρυνση της συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) Huiman Yi και υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, κατά την οποία παρουσίασε το όλο πλέγμα των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων και ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από το άνοιγμα υποκαταστήματος στην Αθήνα.

Σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xihnua υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς, όπως αυτοί των αγροτικών προϊόντων και της υψηλής τεχνολογίας. Η κινεζική αγορά θεωρείται ότι ανοίγει μεγάλες ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε εξάλλου ότι τις δύο χώρες ενώνει η στάση υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα