Ενδιάμεσες εκλογές: Πώς ερμηνεύουν οι αγορές το αποτέλεσμα

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 11:34
UPD:11:38
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Η έκπληξη για την οποία όλοι ήταν προετοιμασμένοι, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα του 2016, δεν ήρθε τελικά. Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για ανάκτηση, ύστερα από 8 χρόνια, του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς και ενίσχυση της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Το αποτέλεσμα είναι να απουσιάζουν οι αναταράξεις και οι δείκτες των μετοχών να ακολουθούν την ανιούσα σήμερα διεθνώς. Ταυτόχρονα όμως υποχωρεί το δολάριο και ενισχύεται και η ελκυστικότητα των ομολόγων. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Οι επενδυτές δεν τρομάζουν, αλλά θέλουν να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση που το «διχασμένο» Κογκρέσο βάλει φρένο στην ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ, που μεταξύ άλλων προβλέπει απορρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα και γενναιόδωρες ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Από την άλλη το αποτέλεσμα δεν ερμηνεύεται ως μεγάλη ήττα των Ρεπουμπλικάνων ή σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών, κάτι που σημαίνει ότι τα σχέδια του Τραμπ να διεκδικήσει το 2020 την παραμονή του στο Λευκό Οίκο παραμένουν άθικτα.   

Η ταυτόχρονη επιστροφή των ταύρων σε χρηματιστήρια αξιών και αγορές χρέους οδηγεί τους δείκτες των μετοχών σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις σε άνοδο μεγαλύτερη του 1%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,1%, στη Φραγκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 1,2% και στο Παρίσι ο CAC 40 είναι στο +1,3%. Χαμόγελα και στο Νότο με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ενισχύεται 1,5% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να καταγράφει άνοδο 1,6%, χάρη και σε ένα ράλι των τραπεζικών μετοχών.

Στήριγμα στο θετικό κλίμα βρίσκει και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 0,4%. Πρωταγωνιστές και στο ελληνικό χρηματιστήριο οι τράπεζες, με τον κλάδο να καταγράφει άνοδο 2,4%, χάρη και στην πρόοδο, που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο της πώλησης των κόκκινων δανείων. 

Στην αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του γερμανικού 10ετους υποχωρεί 2 μονάδες βάσης στο 0,42%, την ώρα που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το αμερικανικό δεκαετές βλέπει την απόδοσή του 3,5 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 3,18%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας καταγράφουν πτώση 8 μονάδων βάσης στο  3,32%. Η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου κινείται 4 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στο 4,30%.  Αντίστοιχη η πτώση στις αποδόσεις ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα