Market Beat: Με λιγότερους «αγνώστους» η εξίσωση για τους επενδυτές από αύριο

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 09:47
UPD:09:54
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το αποτέλεσμα από τις εκλογές στις ΗΠΑ την Τρίτη θα ξεκαθαρίσει για την Ευρώπη αύριο, οι επενδυτές αναμένουν γενικά ότι οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης θα αναλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Προέδρου Τραμπ θα διατηρήσει την υπεροχή του στη Γερουσία. Αύριο επίσης θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα εισηγμένων στο ΧΑ και συνήθως στην αρχή ανακοινώνουν αποτελέσματα οι εταιρίες που πήγαν καλά. Όσο για την αλλαγή θέσης ορισμένων από τις τραπεζικές μετοχές του 25άρη θα έχουμε επίσημη ανακοίνωση στις 13 Νοεμβρίου δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Για την ώρα οι εκλογές στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει αύξηση στη μεταβλητότητα των χρηματιστηρίων στην Ασία. Τα futures των δεικτών της Wall Street και οι ασιατικές αγορές εμφάνισαν αρχικά κέρδη σήμερα Τετάρτη 7/11, αφού οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ενισχύοντας την ικανότητα του κόμματος να αποκλείσει την πολιτική και οικονομική ατζέντα του Προέδρου Donald Trump. Αργότερα όμως υπήρξε κάμψη του φρονήματος των επενδυτών.

Στις αγορές μετοχών, τα ΣΜΕ του S&P500 ESc1 αυξήθηκαν κατά 0,3% αλλά αργότερα έπεσαν στο +0,1% και στις 9:15 δική μας ώρα έχαναν -0,1%. Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 0,3% και στο δεύτερο μέρος εμφάνισε οριακές απώλειες και στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε στο πρώτο μέρος +1,2% αλλά κατόπιν στο δεύτερο πέρασε σε πτώση της τάξης του -0,3%. Οι δείκτες των κινεζικών μετοχών πέρασαν σε αρνητικό πεδίο στο δεύτερο μέρος και μετά από κορύφωση σε θετικό πεδίο στην αρχή του στις 09:15 δική μας ώρα ο δείκτης της αγοράς στη Σαγκάη χάνει -0,67%. Στην Κορέα ο KOSPI υποχωρεί κατά -0,5%.

Οι εγχώριοι παράγοντες υπογραμμίζουν την σπουδαιότητα που έχουν τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται αύριο από τις ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΤΙΤΚ, και ΣΑΡ. Οι Τράπεζες και οι βασικοί δείκτες γενικότερα παραμένουν σε περιοχές που δεν αποκλείουν την κίνηση προς χαμηλότερα ή υψηλότερα επίπεδα και αυτό προκαλεί επιφυλάξεις που αποτυπώνονται στον ημερήσιο τζίρο.

Με τζίρο ανά ώρα κάτω των 4 εκατ. ευρώ, η αγορά της Αθήνας βάδιζε την οδό «Ανεξαρτησίας», με στόχο τον αριθμό 657 για τον ΓΔ. Η προσπάθεια τον έφθασε  στις 631 με ισχυρή αντίδραση, αφότου εμφάνισε διπλό πυθμένα στις 610 μονάδες. Σημειώθηκε στις 11/10 και στις 5/11. Τα επίπεδα των 650 μονάδων ήταν η οροφή του rebound από την πρώτη σύγκρουση με το κατώτερο έτους. Οι αγορές την Ευρώπη, με επίσης αδύνατο τζίρο, έδειχναν να συσσωρεύουν με αρνητικές μεταβολές για τους δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων. Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναφοράς σκαρφάλωναν 4 μονάδες βάσης και ήσαν πάνω από το 4,30%. Η δύναμη των αγοραστών φαινόταν ικανή να απορροφά την οποιαδήποτε προσφορά και τη σιγουριά στις κινήσεις τους προκαλούσαν τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών.

Ο Τραπεζικός Δείκτης πριν τις 14:00 πέρασε τις 510 μονάδες, που ήταν ζητούμενο τεχνικά. Και διατηρήθηκε εκεί γύρω, με ημερήσια μεταβολή πάνω από +4%. Αυτό έδωσε πλάγια κίνηση στον ΓΔ μεταξύ των 626 και 630 μονιάδων από τις 12:40 ως τις 16:12. Στις 16:13 είχαμε την υπέρβαση των 630 μονάδων και ο τζίρος με τη συμπλήρωση έξη ωρών ξεπέρασε τα 24 εκατ. ευρώ. Άρα, διατηρήθηκε ο «ρυθμός» των 4 εκατ. ανά ώρα.

Από χθες το πρωί η Merit Sec. ειδοποιούσε: «Στον 'πάγο' βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ο οποίος κινείται στο εύρος των 610 - 650 μονάδων εδώ και 20 συνεδριάσεις. Ο τζίρος παραμένει χαμηλός, θερμαίνεται η κόντρα Ιταλίας - Ευρωπαίων, ενώ και το θέμα των συντάξεων που συνδέεται με τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα βοηθούσαν την Οικονομία και την Αγορά, δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει άμεσα. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η αναδιάρθρωση των δεικτών που θα αποφασιστεί από MSCI την επόμενη Τρίτη (13/11), με τις Τράπεζες να κινδυνεύουν, κυρίως λόγω χαμηλών αποτιμήσεων».

Οι αντιθέσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, αλλά και η επιφύλαξη για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων της προεδρικής θητείας εκλογών, δεν κράτησαν σε επιφυλακή τους επενδυτές στην Αθήνα. Πιθανά γιατί ήταν σημαντικότερο για αυτούς, να μην εμφανιστεί τιμή κάτω των 610 μονάδων για τον μέσο όρο, μετά την ενδοσυνεδριακή βουτιά της Δευτέρας ως εκεί. Το σημαντικότερο, αλλά και πιο μαρτυριάρικο στοιχείο από την δυναμική χθες ήταν το φαινόμενο της ανόδου για όλα τα blue chip, την τελευταία ώρα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Σε υποψίες έβαλε ορισμένους η απουσία πακέτων, καθώς υπήρξε μόνο αυτό για την ΦΡΛΚ αξίας 412.000 και τα 22 εκατ. ευρώ τζίρος των blue chip στις 16:30 ήταν αρκετά χαμηλός για να αποτελέσει σφραγίδα αυθεντικότητας του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Το Eurogroup έδωσε στη Ρώμη επτά ημερών προθεσμία ως τις 13 Νοέμβρη. Η ίδια ισχύει και για το ξεκαθάρισμα των μετακινήσεων των τραπεζικών blue chip στους δείκτες της MSCI. Οι ξένοι θεσμικοί ελάττωσαν τις θέσεις τους στην αγορά μας ελαφρά τον Οκτώβριο, όπου οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν περίπου -7,5%. Αυτά κάνει το μικρό βάθος συναλλαγών και ως τώρα απουσιάζουν ενδείξεις περί αλλαγής του.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές σε αναμονή των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί προβλέπεται να κερδίσουν την Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Ρεμπουμπλικανοί εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας αν και μερικώς αποδυναμωμένοι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,68% στις 25.635,01 μονάδες, ο S&P έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 2.755,45 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,64% στις 7.375,96 μονάδες.

Στον Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των ΙΒΜ (+2,6%) και Caterpillar (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-1,2%) και Nike (-0,9%).

Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι ανοιχτές θέσεις διολίσθησαν στο επίπεδο των 7 εκατομμυρίων, από 7,3 εκατομμύρια τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στα 7,125 εκατομμύρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στα 1,1416 δολάρια από 1,1408 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,21%.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη δεν μειώνεται αφού δεν εμφανίζει πρόοδο η υπόθεση της Ιταλίας και το Brexit.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης άσκησαν πιέσεις στην Ιταλία για να παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό με μειωμένες δαπάνες.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία, αν δεν αλλάξει τον προϋπολογισμό για το 2019 ως τις 13 Νοεμβρίου. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι  με τους υπουργούς της αναζητούν λύση για ένα πιο ευέλικτο σχέδιο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,26% στις 362,55 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,89% στις 7.040,68 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,09% στις 11.484,34 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 5.075,19 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,24% στις 8.988,90 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 19.268,29 μονάδες.

Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2016 υποχώρησε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, καθώς οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και οι δασμοί, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν τις εξαγωγές και το φρόνημα των επιχειρηματιών.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,1 τον Σεπτέμβριο. Ήταν ωστόσο υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση που τον έβγαζε στις 52,7 μονάδες.

ΧΑ

Με άνοδο κόντρα στα ευρωπαϊκά, σαφής απομάκρυνση από τις 610 μονάδες

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική κίνηση. Η πορεία του ΓΔ έγινε στο μεγαλύτερο διάστημα σε θετικό πεδίο με αλλαγές πρόσημου την πρώτη ώρα. Παρά ταύτα η αγορά κράτησε τα κέρδη της.  Μετά  τις 11:45 ως τις δημοπρασίες οι θεσμικοί κίνησαν τον μέσο όρο πάνω από τις 625 μονάδες, με κλείσιμο πλησιέστερα στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Η τιμή ανοίγματος στις 618,30 μονάδες, αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,54 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 631,22 από 621,89 μονάδες τη Δευτέρα σημειώθηκε στις 16:29. 

Το ελάχιστο στις 616,44 από 610,42 μονάδες που ήταν το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου ήρθε στις 15:56. Δυνατές πιέσεις εμφανίστηκαν από τις 10:41 ως τις 11:17 και ακολούθησαν κύματα εντολών αγοράς που τον άφησαν στις 629,5 μονάδες στις 13:50. Ήταν το ανώτερο από την αντίδραση μετά το κατώτερο μέρας. Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση μετά, με πλάγια κίνηση, τον οδήγησαν ως τις 626 μονάδες στις 14:50. Αλλά νέα κύματα εντολών αγοράς,  έφεραν μισή ώρα πριν το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών στο μέγιστο των 631,22 και τον άφησαν στις 629,05 στις 17:00. Η ζήτηση συνεχίστηκε στις δημοπρασίες. Υπήρξε ανοδική αντίδραση και τον έκλεισαν στις 629,84 από 618,84, ορίζοντας κλείσιμο 1,4 μονάδες κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+2,00%) ακριβώς στις 16:29 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 631 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε πριν  από το μέσο του πρώτου μέρους. Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε από τις 12:37 ως τις 16:12 με τον ΓΔ μεταξύ 626 και 629 μονάδων. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο λίγο μετά την αρχή της συνόδου. Υπήρξε ωστόσο μικρό χρονικό διάστημα με τάση πτωτική. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές αγοράς και επιτεύχθηκε, μετά τις 17:00, διατήρηση του ισχυρού ανοδικού αποτελέσματος.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλό και ίδιο με της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 0,420 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μικρότερο εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Αφού, ανεβαίνοντας η απόδοση κατά 4 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα, ξεπέρασε το 4,30%.

Ήταν σύνοδος με λίγες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 616,44 μονάδες ήταν 6 πιο πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 5/11 στις 610,42. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έγινε λιγότερο καθοδική σε επίπεδο μεταβολών, από το ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και νευρική κίνηση μετά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 629,84 μονάδες που ήταν 13,4 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 1,4 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο (14,8 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 11,50 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,143 από 45,545 δις ευρώ. Ένα blue chip υπέκυψε εντέλει στις πιέσεις, η ΕΕΕ -0,04%, ενώ 24 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,81% από -0,59%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,53% από -0,80%, την ΕΤΕ στο +1,83% από -1,52%, ΕΥΡΩΒ +11,37% από +1,80% και την ΠΕΙΡ στο 0,00% από -3,83%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή +0,70% από -0,57%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (24 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (1 από 9) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,67% και έφθασε στις 629,84 από 618,84 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1660,99 από 1633,63 μονάδες με μεταβολή +1,67%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο αρκετά κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,115 από 32,173 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,412 από 1,601 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 29,638 από 29,305 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,024 από 0,642 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 54 από 34 των καθοδικών 37 από 47 και 29 από 29 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ελαφρά αισιόδοξα στοιχήματα για την βραχυπρόθεσμη τάση του 25άρη

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη με κίνηση σε θετικό πεδίο μόνιμα μετά τις 11:43. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1631,79 μονάδες, με καθοδικό χάσμα 1,84 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 11:17 ήταν οι 1628,19 μονάδες. Το μέγιστο μέρας στις 1663,72 μονάδες σημειώθηκε στις 16:31. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέληξε στις 1658,70, με κλείσιμο στις 1660,99 μονάδες κέρδισε +1,67%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,792 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 1252 συμβόλαια με ανώτερο τις 1665,00 μονάδες, κατώτερο τις 1626,25 και τελευταίες πράξεις στις 1662,75 από 1635,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 73 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1660,00, κατώτερο τις 1626,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1647,50 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 5577 από 5245 ΣΜΕ και της σειράς Δεκεμβρίου 256 από 249.

«Η αποδοκιμασία της Επενδυτικής Κοινότητας στις επενδυτικές επιλογές της Motor Oil, ο σκεπτικισμός για τις παράλληλες δραστηριότητες του αντιπροέδρου της Jumbo, αλλά και η προεξόφληση της εξόδου Τραπεζικών μετοχών από τους δείκτες MSCI, συνιστούν τους νέους αρνητικούς καταλύτες που επιβαρύνουν το ελληνικό χρηματιστήριο». Σημείωσε στην αρχή του σχολίου του ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και κατέληξε: «Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ελέω της ρηχότητάς του συνεχίζει τις απόπειρες απομάκρυνσης από τη ζώνη των 600 μονάδων, δύσκολα θα αποφύγει μια ακόμη αναμέτρηση με το ενδεχόμενο να καταρριφθεί και αυτό το "οχυρό". Άλλωστε, μέχρι τις 13 Νοεμβρίου θα αναγγελθεί ο τελικός αριθμός των Τραπεζικών μετοχών που θα οδηγηθούν εκτός του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, με εφαρμογή του στις 30 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ οι θέσεις 'short' των Ξένων funds σε Τραπεζικές, κυρίως, μετοχές συνιστούν την πιο διακριτή επενδυτική επιλογή στο ΧΑ».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Η αποδοκιμασία της Επενδυτικής Κοινότητας στις επενδυτικές επιλογές της Motor Oil, ο σκεπτικισμός για τις παράλληλες δραστηριότητες του αντιπροέδρου της Jumbo, αλλά και η προεξόφληση της εξόδου Τραπεζικών μετοχών από τους δείκτες MSCI, συνιστούν τους νέους αρνητικούς καταλύτες που επιβαρύνουν το ελληνικό χρηματιστήριο.

Έτσι, η πορεία σταδιακής αναρρίχησης προς τις 650 μονάδες, έδωσε τη σκυτάλη στην πορεία προς τις 600 μονάδες, με την περιοχή των 610 μονάδων να επιβεβαιώνει ότι συνιστά ισχυρό σημείο στήριξης, ενεργοποιώντας τα αγοραστικά αντανακλαστικά και αποτρέποντας την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα.

Ωστόσο, η έλλειψη θετικών καταλυτών στο εσωτερικό συνεχίζεται, καθώς ούτε στο πεδίο των Αποκρατικοποιήσεων, ούτε στο επενδυτικό μέτωπο σημειώνεται πρόοδος, ενώ η αναγγελία αλλαγής έδρας από τον Τιτάνα είναι πιθανό να έχει και συνέχεια από άλλες Δεικτοβαρείς εταιρείες, με δεδομένη και την συνεχιζόμενη εικόνα χαμηλού βαθμού αξιοπιστίας που συντηρείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά την υπόθεση του Folli-Follie.

Παράλληλα, οι απώλειες των Διεθνών Αγορών στο σύνολό τους κατά τον Οκτώβριο, έγιναν κεντρικό θέμα σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά sites, διαχέοντας ευρύτερα την πεποίθηση ότι η εφεξής πορεία των Αγορών δύσκολα θα είναι ανοδική, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η Αγορά των ομολόγων με τις υψηλά συντηρούμενες αποδόσεις των τίτλων.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη συντηρείται κλίμα υπαρξιακής κρίσης, καθώς η ένταση με την Ιταλία συντηρείται με το Eurogroup να δίνει 7 ημέρες προθεσμία για αλλαγή του προϋπολογισμού της, το ενδεχόμενο ενός άτακτου "Brexit" παραμένει, αλλά και το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου δεν απομακρύνεται. Ευλόγως, η ανάπτυξη που καταγράφηκε στο 3ο τρίμηνο επιβραδύνεται και οι προοπτικές δεν είναι ενθαρρυντικές.

Στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας που διεξάγεται σήμερα, θα ξεκαθαρίσει την ατμόσφαιρα σε σχέση με την πολιτική Trump, την παραμονή του στην Προεδρία και το ενδεχόμενο μιας νέας θητείας. Με το ρυθμό μεγέθυνσης στο +3,5% να διαφαίνεται ότι καταγράφει μάλλον κορύφωσή του, οδηγώντας τη Fed στην υλοποίηση των αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων της.

Παράλληλα, ο συγγραφέας των "Μαύρων Κύκνων" Nassim Taleb, θεωρεί η συνεχιζόμενη άνοδος του Δημόσιου χρέους σε όλο τον Κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, συνιστά τον νέο "μαύρο κύκνο", την ορατή δηλαδή απειλή για τις Αγορές.

Με τα δεδομένα αυτά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ελέω της ρηχότητάς του συνεχίζει τις απόπειρες απομάκρυνσης από τη ζώνη των 600 μονάδων, δύσκολα θα αποφύγει μια ακόμη αναμέτρηση με το ενδεχόμενο να καταρριφθεί και αυτό το "οχυρό". Άλλωστε, μέχρι τις 13 Νοεμβρίου θα αναγγελθεί ο τελικός αριθμός των Τραπεζικών μετοχών που θα οδηγηθούν εκτός του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, με εφαρμογή του στις 30 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ οι θέσεις 'short' των Ξένων funds σε Τραπεζικές, κυρίως, μετοχές συνιστούν την πιο διακριτή επενδυτική επιλογή στο Χ.Α..

Σήμερα

Τα futures των δεικτών της Wall Street και οι ασιατικές αγορές εμφάνισαν αρχικά κέρδη σήμερα Τετάρτη 7/11, αφού οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ενισχύοντας την ικανότητα του κόμματος να αποκλείσει την πολιτική και οικονομική ατζέντα του Προέδρου Donald Trump. Αργότερα όμως υπήρξε κάμψη του φρονήματος των επενδυτών.

Η νίκη των δημοκρατικών βουλευτών δημιουργεί ένα σαφές εμπόδιο για τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν εύκολα μέσω των δύο επιμελητηρίων του Κογκρέσου, δυσκολεύοντας τις προοπτικές για κάποιες από τις βασικές οικονομικές προτάσεις του Προέδρου Trump.

Στις ασιατικές συναλλαγές, οι μεγάλοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς προέβλεπαν ότι οι Δημοκρατικοί θα κυριαρχούσαν στη βουλή των αντιπροσώπων ενώ οι Ρεπουμπλικανοί θεωρήθηκε ότι θα διατηρούσαν την πλειονοψηφία στη Γερουσία.

Στις αγορές μετοχών, τα ΣΜΕ του S&P500 ESc1 αυξήθηκαν κατά 0,3% αλλά αργότερα έπεσαν στο +0,1%, ο ευρύτερος δείκτης της MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 0,3% και στο δεύτερο μέρος εμφάνισε οριακές απώλειες και στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε στο πρώτο μέρος +1,2% αλλά κατόπιν στο δεύτερο πέρασε σε πτώση της τάξης του -0,3%. Οι δείκτες των κινεζικών μετοχών πέρασε σε αρνητικό πεδίο στο δεύτερο μέρος και μετά από κορύφωση σε θετικό πεδίο στην αρχή του τώρα ο δείκτης της αγοράς στη Σαγκάη χάνει -0,67% στις 09:00 δική μας ώρα. Στην Κορέα ο KOSPI υποχωρεί κατά -0,5%.

«Είναι σαφές ότι έγινε δύσκολο για τους Ρεπουμπλικανούς να περάσουν πρόσθετες φορολογικές αυξήσεις ή τροποποιήσεις στους κανονισμούς Dodd-Frank (για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) για παράδειγμα», δήλωσε ο Tomoaki Shishido, της Nomura Securities.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο βυθίστηκε μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ. Απέναντι στο γιεν, ήταν 0,2% χαμηλότερα αγοράζοντας 113,23 γιεν, αντιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη που τον οδήγησαν στο υψηλό μήνα που ήταν τα 113,82 γιέν.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,3% φθάνοντας στα 1,1467 ευρώ και η βρετανική λίρα κέρδισε 0,3% στα 1,3140 δολάρια, χτυπώντας ένα υψηλό για το τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα