Οι περίπου 20 εκατ. συνταξιούχοι στη Γερμανία μπορούν να περιμένουν μια αξιοσημείωτη αύξηση των συντάξεών τους. Όπως όλα δείχνουν, στη δυτική Γερμανία αυτή θα κυμανθεί περίπου στο 3,18% και στην ανατολική γύρω στο 3,91%. Αυτό προκύπτει από έκθεση του Γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Συντάξεων, που γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, το ύψος των συντάξεων αναμένεται να προσδιοριστεί με ακρίβεια τον Μάρτιο 2019, όταν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Δεύτερη αύξηση συντάξεων
Ποιοι είναι όμως, οι λόγοι για αυτή τη δεύτερη κατά σειρά αύξηση των συντάξεων; Ήδη φέτος τον Ιούλιο οι συντάξεις αυξήθηκαν στην ανατολική Γερμανία κατά 3,22% και στη δυτική κατά 3,37%.
Η αύξηση ακολουθεί την εξέλιξη των μισθών. Τα εισοδήματα για τα οποία καταβάλλονται εισφορές στα ταμεία αναμένεται να αυξηθούν το 2019 κατά 3% στη δυτική Γερμανία και κατά 3,1% στην ανατολική. Έτσι, την επόμενη χρονιά στα ταμεία αναμένεται να μπουν περίπου 245 δισ. ευρώ σε εισφορές και 72 δισ. ευρώ σε φόρους. Το 2018 τα αντίστοιχα ποσά ήταν 236 δισ. και 70 δισ. ευρώ. Η θετική αυτή εξέλιξη για τους συνταξιούχους οφείλεται λοιπόν στη σταθερή σε γενικές γραμμές γερμανική οικονομία.
Αύξηση μεν, μικρότερη δε
Στην έκθεση του Γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Συντάξεων μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Από την επόμενη χρονιά και μέχρι το 2032 θα αυξηθούν οι συντάξεις συνολικά κατά 38%». Αυτό μπορεί να ακούγεται θετικό, ωστόσο αν εκτελέσει κανείς τις μαθηματικές πράξεις, διαπιστώνει γρήγορα ότι κατά μέσο όρο οι συντάξεις θα αυξάνονται λιγότερο κάθε χρόνο απ' ό,τι αυξάνονται τώρα, δηλαδή κατά 2,5% το χρόνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γερμανική κοινωνία γερνάει με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότεροι που καταβάλλουν εισφορές και περισσότεροι που λαμβάνουν συντάξεις και μάλιστα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Το λεγόμενο «πακέτο των συντάξεων» αναμένεται να ψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή την προσεχή Πέμπτη. Πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προβλέπεται στο εν λόγω πακέτο, είναι να διατηρήσει το ύψος των συντάξεων μέχρι το 2025 στο 48% του μέσου όρου των μισθών. Και αυτή η δέσμευση όμως έχει δυο όψεις, αφού μετά το 2025 και μέχρι το 2032 το συγκεκριμένο ποσοστό αναμένεται να μειωθεί μέχρι και στο 44,9%.