KPMG: Νέο ρεκόρ για τις επενδύσεις venture capital παγκοσμίως

Άγγιξαν τα 183,3 δισ. δολ. από την αρχή του έτους σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse Q3 2018 της KPMG
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 11:39
UPD:11:40

Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν οι επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital - VC) το γ΄ τρίμηνο του 2018, αγγίζοντας τα 52 δισ. δολάρια μέσω της ολοκλήρωσης 3.045 συμφωνιών, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έκθεση Venture Pulse Q3 2018 που δημοσιοποίησε η KPMG Enterprise αναφορικά με τις παγκόσμιες τάσεις στην αγορά VC.

Βάσει της έκθεσης, οι συνολικές επενδύσεις για το γ’ τρίμηνο του 2018 παραμένουν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τις ιστορικές τάσεις, παρά τη μείωση από το σύνολο των 73 δισ. δολ. του β’ τριμήνου 2018, καθώς ενισχύθηκαν από την συναλλαγή ρεκόρ ύψους 14 δισ. δολ. στην Ant Financial. Συνολικά, τα 183,3 δισ. δολ. που είχαν επενδυθεί παγκοσμίως κατά το κλείσιμο του γ’ τριμήνου 2018 έχουν ήδη ξεπεράσει το ετήσιο σύνολο των 171 δισ. δολ. του 2017.

Βασικά σημεία του γ΄ τριμήνου 2018 σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse Q3 2018 της KPMG

  • Η παγκόσμια αξία των κορυφαίων 10 συμφωνιών για το γ’ τρίμηνο έπεσε στα 9,3 δισ. δολ. Πρόκειται για σημαντική πτώση από τα 27,4 δισ. δολ. του β’ τριμήνου, η οποία είχε ενισχυθεί από την ιστορική άντληση κεφαλαίων 14 δισ. δολ. της Ant Financial.
  • Το παγκόσμιο μέγεθος των επενδύσεων προχωρημένου σταδίου συνέχισε να αυξάνεται, κάνοντας άλμα από τα 26,5 εκατ. δολ στα 50 εκατ. δολ. από το 2016 έως το 2018.
  • Η αγορά αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) γίνεται πιο ελκυστική σε παγκόσμιο επίπεδο, με σημαντικές συναλλαγές που περιλαμβάνουν την εταιρεία έκδοσης εισιτηρίων Eventbrite, και εταιρείες με έδρα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας Νιο στο NYSE και της εταιρείας έξυπνων κινητών Xiaomi στο HKSE.
  • Στις ΗΠΑ έκλεισαν 12 συμφωνίες άνω των 300 εκατ. δολ., με κορυφαίες τις συμφωνίες των Peloton (550 εκατ. δολ.) και Letgo (500 εκατ. δολ.). Συγκεκριμένα, ο τομέας μεταφορών των ΗΠΑ συνεχίζει να προσελκύει σημαντικές επενδύσεις.
  • Παρά την επιβράδυνση στη δραστηριότητα των επιχειρηματικών συμφωνιών, η Ασία κυριάρχησε το τρίμηνο αυτό, με οκτώ από τις δέκα κορυφαίες συμφωνίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Grab (2 δισ. δολ.), Bitmain (1 δισ. δολ.) και Oyo Rooms (1 δισ. δολ.).
  • Παρότι οι επενδύσεις στην Ευρώπη διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα των 5,2 δισ. δολ., με αξιοσημείωτη δραστηριότητα στο χώρο της βιοτεχνολογίας, ο όγκος των συμφωνιών (ειδικότερα των seed) μειώθηκε για έκτο συνεχές τρίμηνο.
  • Η Λατινική Αμερική και ο Καναδάς σημείωσαν ισχυρότερες αποδόσεις με μικρότερο αριθμό συμφωνιών εντός του 2018. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 462 συμφωνίες ύψους 4 δισ. δολ. έως το τέλος του γ’ τριμήνου, έναντι 624 συμφωνιών ύψους 3 δισ. δολ. στο σύνολο του 2017.

Οι επενδύσεις VC στις ΗΠΑ παραμένουν ελκυστικές – ειδικότερα για αυτόνομα οχήματα και αστικές μεταφορές

Βάσει της έκθεσης, η δραστηριότητα VC διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, με επενδύσεις 27,86 δισ. δολ. το γ’ τρίμηνο 2018, που διαμορφώθηκε σε παρόμοια επίπεδα με τα 27,6 δισ. των επενδύσεων το β’ τρίμηνο 2018. Ήδη κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2018 οι επενδύσεις VC στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 84 δισ. δολ., ξεπερνώντας το σύνολο των 82 δισ. δολ. του 2017, με το τελευταίο τρίμηνο ακόμα να παραμένει.

Οι 10 κορυφαίες συμφωνίες στις ΗΠΑ στο γ’ τρίμηνο άγγιξαν τα 4,8 δισ. δολ. Το γ’ τρίμηνο 2018, επίσης, έκλεισαν 12 συμφωνίες στις ΗΠΑ αξίας άνω των 300 εκατ. δολ., μεταξύ των οποίων οι  Peloton (550 εκατ.), Letgo (500 εκατ.), Zoox (500 εκατ.) και Uber (500 εκατ.). Παρά την υψηλή αξία των συναλλαγών, ο όγκος των συμφωνιών στις ΗΠΑ κατέγραψε πτώση κατά 17,5%, από 2.349 το β’ τρίμηνο σε 1.927 συμφωνίες το γ’ τρίμηνο.

Και ενώ στην αγορά των ΗΠΑ το επενδυτικό ενδιαφέρον VC στράφηκε σε μια ευρεία γκάμα κλάδων, οι κλάδοι των αστικών μεταφορών και των αυτόνομων οχημάτων αποδείχτηκαν οι πιο ελκυστικοί. Επιπλέον των πρόσθετων επενδύσεων 500 εκατ. δολ. στην πλατφόρμα Uber και στην εταιρεία αυτόνομης οδήγησης Zoox, την προσοχή των επενδυτών προσέλκυσαν και άλλες εταιρείες αστικών μεταφορών, όπως η εταιρεία κοινής χρήσης ποδηλάτων και σκούτερ Lime (350 εκατ. δολ.) και η εταιρεία κοινής χρήσης αυτοκινήτων Getaround (300 εκατ. δολ.).

Σημαντική μείωση στον όγκο των seed επενδύσεων παρά τη διατήρηση της αξίας των συνολικών επενδύσεων στην Ευρώπη

Η δραστηριότητα VC στην Ευρώπη παρέμεινε ισχυρή, με επενδύσεις ύψους 5,2 δισ. δολ.στο γ’ τρίμηνο 2018. Οι συνολικές επενδύσεις σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στην Ευρώπη από την αρχή του έτους έχουν ήδη φτάσει τα 17,7 δισ. δολ., δείχνοντας ότι θα ξεπεράσουν τα δισ. δολ. του 2017.

Κορυφαίες συμφωνίες του τριμήνου ήταν η About You (300 εκατ. δολ.) στη Γερμανία, η Orchard Therapeutics (146,9 εκατ. δολ.) και η Glovo (134,4 εκατ. δολ.). Έντονη δραστηριότητα καταγράφηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις 10 κορυφαίες συμφωνίες να προέρχονται από έξι χώρες, τρεις εκ των οποίων από την Ελβετία: Dfinity (102 εκατ. δολ.), SEBA Crypto (100,6 εκατ. δολ.) και WayRay (80 εκατ. δολ.).

Ο όγκος των συμφωνιών στην Ευρώπη σημείωσε πτώση για έκτο συνεχές τρίμηνο, από 901 συμφωνίες το β’ τρίμηνο 2018 σε μόλις 571 το γ’ τρίμηνο. Η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην δραματική πτώση στις seed and angel επενδύσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 56%, πέφτοντας στις 131 συμφωνίες το γ’ τρίμηνο.

Οι επενδυτές VC στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη συνέχισαν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εταιρείες βιοτεχνολογίας και φαρμάκων κατά το γ’ τρίμηνο, βασιζόμενοι στις αυξανόμενες ανάγκες λόγω του δημογραφικού προβλήματος. Οι επενδύσεις στη βιοτεχνολογία στην Ευρώπη επικεντρώθηκαν κυρίως στην άντληση κεφαλαίων από την Orchard Therapeutics (147 εκατ. δολ.), τη BioNTech (120 εκατ. δολ.) και τη ReViral (εκατ. δολ.).

Η Ασία κυριαρχεί μεταξύ των κορυφαίων προορισμών στην πραγματοποίηση επιχειρηματικών συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο παρά τα χαμηλά επίπεδα του 3ου τριμήνου

Μείωση και αργοί ρυθμοί σημειώθηκαν στις επενδύσεις VC στην Ασία κατά το γ’ τρίμηνο, με επενδύσεις ύψους 17,6 δισ. δολ. Αν και πρόκειται για μια σημαντική πτώση από τα 37,99 δισ. δολ. του β’ τριμήνου, αξίζει να σημειωθεί ότι τα 14 δισ. δολ. του β’ τριμήνου αφορούσαν στην επένδυση ρεκόρ στην Ant Financial. Ο συνολικός όγκος των συμφωνιών μειώθηκε κατά 32%, από 575 το β’ τρίμηνο 2018 σε 391 συμφωνίες το γ’ τρίμηνο 2018. Ο όγκος των seed συμφωνιών υπέστη σημαντικό πλήγμα, υποχωρώντας κατά 51,4%, σε 84 συμφωνίες, από 173 συμφωνίες το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρά την επιβράδυνση, η Ασία κυριάρχησε με οκτώ στις δέκα κορυφαίες συμφωνίες παγκοσμίως, μεγαλύτερες εκ των οποίων ήταν οι Grab (2 δισ. δολ.), Bitmain (1 δισ. δολ.) και Oyo Rooms (1 δισ. δολ.). Οι 10 μεγαλύτερες συμφωνίες σε αξία στην Ασία άγγιξαν τα 8,2 δισ. δολ.

Το σύνολο των επενδύσεων VC στην Ασία παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, με τις επενδύσεις από την αρχή του έτους να ανέρχονται σε 77 δισ. δολ., ποσό που ξεπερνάει τα 63 δισ. δολ. για το σύνολο του 2017.

Η έντονη κινητικότητα σε IPO στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς και οι αλλαγές στους κανονισμούς για τις εισηγμένες εταιρείες με στόχο την προσέλκυση δημόσιων εγγραφών εταιρειών τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας στο χρηματιστήριο, έχουν θέσει τις βάσεις, ώστε το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να είναι πρώτο σε νέες εγγραφές παγκοσμίως. Για παράδειγμα, το εν λόγω τρίμηνο, η διαδικτυακή πλατφόρμα Meituan Dianpong άντλησε κεφάλαια ύψους άνω των 4,2 δισ. δολ. σε ένα από τα πιο πετυχημένα IPO στον κλάδο του διαδικτύου τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Αναμένονται ισχυρά αποτελέσματα για το τέλος του 2018

«Στο γ’ τρίμηνο του 2018 σημειώθηκε σημαντική ανάκαμψη σε συναλλαγές αρχικών δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού IPO που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία διαχείρισης εισιτηρίων Eventbrite, η μετοχή της οποίας αυξήθηκε σχεδόν 60% πάνω από τη τιμή εισαγωγής της. Καθώς η αγορά IPO συνεχίζει να αποφέρει ισχυρές αποδόσεις στους επενδυτές, θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερη κινητικότητα σε αρχικές δημόσιες εγγραφές τα επόμενα τρίμηνα, ακόμα και στην ιστορικά «αδύναμη» ευρωπαϊκή αγορά IPO», σημείωσε ο γενικός διευθυντής και Επικεφαλής του Advisory της KPMG στην Ελλάδα, Κρίστιαν Τόμας. Επιπλέον, η παγκόσμια δραστηριότητα σε επενδύσεις VC αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς εισερχόμαστε στο δ’ τρίμηνο 2018.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα