Market Beat: Ενίσχυση στις προσδοκίες για ανοδική συνέχεια το rebound στο φινάλε χθες

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 10:04
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Toυ Κώστα Ιωαννίδη

Πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ την Τρίτη, οι επενδυτές αναμένουν γενικά ότι οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης θα αναλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Προέδρου Τραμπ θα διατηρήσει την υπεροχή του στη Γερουσία.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ενώ οι πολιτικές παρεμβάσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ατζέντα του Trump και να αυξήσουν την πολιτική αστάθεια, συμπεριλαμβανομένων των ακροάσεων που επικεντρώνονται στη διοίκηση, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει ήδη τιμολογηθεί από τους επενδυτές. Εάν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν την πλειοψηφία σε Κογκρέσο και Γερουσία, οι μετοχές παγκόσμια είναι πιθανό να κινηθούν ανοδικά από ελπίδες για περισσότερες φορολογικές περικοπές. Καθώς ο Τράμπ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η διοίκησή του σχεδίαζε να καταρτίσει ψήφισμα που ζητούσε μείωση 10% για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος.

Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ όπου υπάρχει η εκλογική διαδικασία για την εκλογή των αντιπροσώπων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων κινήθηκαν ανοδικά χθες, συμβάλλοντας στην εμφάνιση διάθεσης για ρίσκο στις ασιατικές συναλλαγές. Όπου οι περισσότεροι δείκτες εμφανίζουν κέρδη εκτός των κινεζικών αγορών και του KOSPI της Νότιας Κορέας. Εδώ είναι δεδομένη σχεδόν η ανοδική κίνηση στο πρώτο μέρος της συνόδου για αίτια που εξηγούμε πιο κάτω αλλά άγνωστη η εξέλιξη στο δεύτερο μέρος ειδικά μετά την απόφαση να συζητηθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός μάλλον σε ξεχωριστό Eurogroup.

Μετά τις Societe Generale και Bernstein, ήταν η σειρά των UBS και Wood να δημοσιοποιήσουν τις δικές τους εκτιμήσεις, όσον αφορά τις Τραπεζικές μετοχές και την αλλαγή θέσης αυτών στους δείκτες MSCI. Κάθε Οίκος υπολογίζει διαφορετικά τις εκροές από ρευστοποιήσεις που θα επιβάλλουν οι ανακατατάξεις μετά την απόφαση της εταιρίας που δημιούργησε μετοχικούς δείκτες που αναγνωρίζει και παρακολουθεί η παγκόσμια κεφαλαιαγορά.

Η θέση μας για τη δυναμική των συνόδων αυτής της περιόδου είναι σε συμφωνία με αρκετούς χρηματιστηριακούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν το θάρρος να δηλώνουν ότι: «Είναι πιθανό κάθε ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, να εκλαμβάνεται, απλά, σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, με ότι οι πρόσφατες πιέσεις στις τράπεζες μπορεί να συνεπάγονται».

Από την άλλη, γνήσιες φωνές της αγοράς, όπως ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ την Παρασκευή υπογράμμιζε λογικά: Οι Αγορές περιμένουν εγγυήσεις για το δανεισμό των Επιχειρήσεων, επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων, επίλυση των "κόκκινων" δανείων από τις Τράπεζες και διαρθρωτικά μέτρα για να διατηρηθεί και να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το πλεόνασμα».  Διαπιστώνεται ότι περιμένουν μεν, αλλά ρευστοποιούν καλού κακού δε.

Μια βουτιά που θα μπορούσε να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία, έδωσε την αφορμή για σκέψεις σχετικά με τη δυναμική που εφαρμόζουν οι ισχυροί θεσμικοί στο ΧΑ. Υπάρχει στις περισσότερες συνεδριάσεις ένα διάστημα, στο πρώτο μέρος, που οι τιμές φαίνεται να τραβούν την ανηφόρα. Αυτό είναι χρήσιμο και θα λέγαμε απαραίτητο για εκείνους που θέλουν να ξεφορτώσουν μετοχές, γιατί το κάνουν με σχετική άνεση.  Με άνεση επίσης περνάνε σε πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, κάθε φορά που υπάρχει η υποψία πως κάτι θα πάει στραβά για αυτές, ανεξάρτητα από τη διόρθωση που έχουν υποστεί οι τιμές τους επί δίμηνο. Γιατί αν πιάσουμε το δείκτη τους από την αρχή του έτους, ο κλάδος είναι σε bear market. Έχοντας ξεκινήσει από τις 1040 μονάδες στην πρώτη σύνοδο του Μαΐου μια κατρακύλα, που πέρασε τον τραπεζικό δείκτη στις αρχές Αυγούστου κάτω από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών και σήμερα βρίσκεται στις 488 με τον ΚΜΟ200 στις 801 μονάδες!

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street. Ενώ, η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,76% στις 25.461,70 μονάδες, ο S&P έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 2.738,32 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,38% στις 7.328,85 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν ΙΒΜ (+3,9%) και Chevron (+3,8%) και τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2,9%) και Goldman Sachs (-0,5%).

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών επικεντρώθηκε στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να ξανακερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώ οι Ρεμπουμπλικανοί εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία –έστω οριακή- στη Γερουσία.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, ο τομέας των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα τον Οκτώβριο. Ο δείκτης Υπηρεσιών ISM υποχώρησε στις 60,3 μονάδες, από 61,6 τον Σεπτέμβριο και στάθηκε πάνω από την τιμή που προέβλεπαν οι αναλυτές ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 59,3 μονάδες. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στα 1,1418 δολάρια από 1,1387 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΕΥΡΩΠΗ

Η αντίδραση των επενδυτών επί των αποτελεσμάτων των τραπεζικών stress tests έφερε μεικτή εικόνα  στο κλείσιμο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,16% στις 363,50 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,14% στις 7.103,84 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 11.494,96 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01% στις 5.101,39 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 9.010,70 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,56% στις 19.281,03 μονάδες.

Οι βρετανικές Barclays και Lloyds και η ιταλική Banco BPM κατέγραψαν την Παρασκευή τη χειρότερη επίδοση. Ειδικότερα, αν και καμία από τις 48 τράπεζες δεν ολοκλήρωσε την άσκηση με κεφάλαια κάτω από 5,5%, η Barclays είχε κεφαλαιακό δείκτη 6,37%, η Banco BPM 6,67% και η Lloyds 6,8%.

Όπως ανέφερε η ΕΚΤ, «το αποτέλεσμα του stress test δείχνει ότι οι προσπάθειες των τραπεζών να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση τα τελευταία χρόνια έχουν στηρίξει ακόμα περισσότερο την αντοχή τους και την ικανότητα τους να αντέχουν στα σοβαρά σοκ και τις σημαντικές κεφαλαιακές επιπτώσεις της άσκησης του 2018».

ΧΑ

Με συσσώρευση στην αρχή της βδομάδας αποφεύχθηκε η πτώση

Στην πρώτη συνεδρίαση της δεύτερης χρηματιστηριακά εβδομάδας του Νοεμβρίου οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μικτή κίνηση. Η πορεία του ΓΔ με διαστήματα σε θετικό πεδίο και αλλαγές προσήμου παρά ταύτα κράτησε τις πρώτες δύο ώρες, αλλά μετά τις 12:35 ως τις δημοπρασίες τους κίνησαν σε αρνητικό πεδίο, με κλείσιμο πλησιέστερα στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους. Η τιμή ανοίγματος στις 618,58 μονάδες, αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,82 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 621,89 μονάδες από 625,21 την Παρασκευή. Σημειώθηκε στις 11:56. 

Το ελάχιστο στις 610,42 από 612,86 μονάδες που ήταν το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου ήρθε στις 15:56. Δυνατές πιέσεις εμφανίστηκαν από τις 11:56 ως τις 15:56 και ακολούθησαν κύματα εντολών αγοράς που τον άφησαν στις 616 μονάδες στις 16:55. Ήταν το ανώτερο δυνατό στην ελεύθερη διαπραγμάτευση μετά το κατώτερο μέρας. Αλλά μετά με πλάγια κίνηση τον οδήγησαν στις 615,56 μονάδες στις 17:00. Οι ζήτηση συνεχίστηκε στις δημοπρασίες. Υπήρξε ανοδική αντίδραση και τον έκλεισαν στις 618,84 από 619,40, ορίζοντας κλείσιμο 3 μονάδες κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+0,40%) ακριβώς στις 11:56 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 622 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε μετά από το μέσο των συναλλαγών. Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε από τις 12:33 ως τις 14:56 με τον ΓΔ μεταξύ 617 και 619 μονάδων. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο από την αρχή. Υπήρξε ωστόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με τάση πτωτική. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές αγοράς και επιτεύχθηκε, μετά τις 17:00, ελάττωση στο πτωτικό αποτέλεσμα.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 1,601 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μικρότερο εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Αφού, πέφτοντας η απόδοση κατά 1 μονάδα βάσης μέσα στη μέρα, έμεινε κοντά στο 4,30%.

Ήταν σύνοδος με λίγες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 610,42 μονάδες ήταν το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους αντικαθιστώντας αυτό από σύνοδο της 11/10 στις 610,51. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έγινε λιγότερο ανοδική σε επίπεδο μεταβολών, από το ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και νευρική κίνηση μετά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 618,84 μονάδες που ήταν 8,42 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 3,05 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο (11,50 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 12,25 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,545 από 45,661 δις ευρώ. Εννιά blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΜΠΕΛΑ +4,41% από -2,08%, ΦΡΛΚ +1,98%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,85%, ΕΥΡΩΒ +1,80% από -8,91%, ΓΡΙΒ +1,35% από -1,99%, ΕΛΠΕ +0,85%, ΟΤΕ +0,82%, ΟΠΑΠ +0,72%, και ΤΙΤΚ +0,21%, ενώ 14 μετοχές του 25άρη ήταν καθοδικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,59% από -3,88%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,80% από +1,21%, την ΕΤΕ στο -1,52% από -7,10%, ΕΥΡΩΒ +1,80% από -8,91% και την ΠΕΙΡ στο -3,83% από -7,27%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -0,57% από +0,03%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 10) και δύο ΒΙΟ και ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,09% και έφθασε στις 618,84 από 619,40 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1633,63 από 1636,94 μονάδες με μεταβολή -0,20%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο αρκετά ψηλότερα από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,173 από 41,966 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,601 από 2,753 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 29,305 από 37,755 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,642 από 0,768 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 34 από 46 των καθοδικών 47 από 35 και 29 από 28 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Διατήρηση ψηγμάτων αισιοδοξίας

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μεικτή δυναμική στον 25άρη που τον οδήγησε σε θετικό πεδίο το πρώτο μέρος ως τις 12:30 και σε αρνητικό μετά ως τις δημοπρασίες. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1634,99 μονάδες, με καθοδικό χάσμα 1,95 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 1643,69 σημειώθηκε στις 11:56. Το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 15:56 ήταν οι 1612,60 μονάδες. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέληξε στις 1626,07. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1633,63 μονάδες με μεταβολή -0,20%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 6,335 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 741 συμβόλαια με ανώτερο τις 1639,75, κατώτερο τις 1610,00 και τελευταίες πράξεις στις 1635,00 από 1632,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 125 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 1636,00 και κατώτερο τις 1608,75 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1632,00. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 5245 ΣΜΕ και της σειράς Δεκεμβρίου ήταν 249.

Οι εγχώριοι παράγοντες δεν πιάστηκαν στον ύπνο χθες. Αφού από το πρωί της Δευτέρας από την Merit Sec. τόνιζαν: «Οι προβλέψεις για πιθανή διαγραφή των 3 Ελληνικών Τραπεζών από τους αντίστοιχους δείκτες MSCI, συντηρούν τους προβληματισμούς για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, η ολοκλήρωση των 'τεστ αντοχής' βελτιώνει ελαφρώς την Ευρωπαϊκή επενδυτική διάθεση, η οποία ενδέχεται να διαχυθεί και στο Χ.Α. αποτρέποντας την καταγραφή νέου χαμηλού άμεσα. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημειώνουμε ότι και ο MSCI Emerging market κινήθηκε ανοδικά για 3η συνεχόμενη ημέρα».

Ενώ από τη Beta Sec. ειδοποιούσαν: «Οι Τράπεζες θα δώσουν τον τόνο, καθώς παραμένουν η κύρια πηγή μεταβλητότητας στην Εγχώρια Αγορά και στην κορυφή της αρνητικής ψυχολογίας των Επενδυτών. Ο δείκτης αναμένεται να δοκιμάσει εκ νέου τα χαμηλά έτους στη σημερινή συνεδρίαση».

Μετά από την εμφάνιση των 610 μονάδων για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα υπήρξε αντίδραση ασθενής που δυνάμωσε στις δημοπρασίες.  Στις άλλες αγορές μετοχών είχαμε: αντίδραση των επενδυτών επί των αποτελεσμάτων των τραπεζικών stress tests με μεικτή εικόνα  στο κλείσιμο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street. Ενώ, η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,76% στις 25.461,70 μονάδες, ο S&P έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 2.738,32 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,38% στις 7.328,85 μονάδες

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Μία έκθεση της Societe για έξοδο τριών Τραπεζών από τον MSCI Standard ήταν αρκετή να βυθίσει και πάλι τον κλάδο, παίρνοντας πίσω τα κέρδη των τελευταίων ημερών.

Από την άλλη, η διόρθωση της ΜΟΗ βοήθησε να χαλάσει το όποιο κλίμα είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις. Η Αγορά εδώ και 4 εβδομάδες δεν έχει ουσιαστική τάση, μιας και κινείται ανάμεσα στις 610 και 645 μονάδες.

Η έξοδος του Τιτάνα δεν ήταν και το καλύτερο νέο και πλέον οι φήμες για εταιρείες που θα ακολουθήσουν δίνουν και παίρνουν. Την εβδομάδα που έρχεται έχουμε και τις εκλογές στην Αμερική, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις Αγορές, αν και φαίνεται ότι η Ελληνική Αγορά βρίσκεται στους δικούς της ρυθμούς, με έλλειψη από θετικά νέα εδώ και μεγάλο διάστημα.

Αν εξαιρέσουμε τις "άγαρμπες" κινήσεις του Τραπεζικού κλάδου, οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι κάνουν μία προσπάθεια βάσης, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και με τις αποτιμήσεις να μοιάζουν δελεαστικές σε κάποιες περιπτώσεις.

Από την άλλη και μέχρι τις 13 του μήνα που θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, αν τελικά έχουμε έξοδο ή όχι και σε ποιες μετοχές από τον MSCI, ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να αμύνεται, θυμίζοντας πως η όποια εφαρμογή θα είναι στις 30 του Νοεμβρίου.

Στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται να έχουμε μπει για τα καλά σε μία προεκλογική περίοδο, με το χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών να έχει να κάνει με τις πολιτικές εξελίξεις που τρέχουν περισσότερο, όπως το Μακεδονικό και τις συντάξεις. Το ότι ο Τραπεζικός κλάδος χάνει περίπου την μισή του κεφαλαιοποίηση από αρχές έτους, είναι ίσως και το πιο σημαντικό δεδομένο και μάλιστα σε μία φάση που τα "stress tests" απέχουν χρονικά. Φαίνεται ότι ο κλάδος συνεχίζει να είναι το μεγάλο "βαρόμετρο" για την Αγορά και είναι αυτός που μπορεί να δίνει ρευστότητα όταν κινείται ανοδικά.

Σε γενικές γραμμές, οι αποτιμήσεις έχουν έρθει και πάλι σε δελεαστικά επίπεδα, κάτι που στην παρούσα φαίνεται να ισορροπεί και την Αγορά, με τους αγοραστές χωρίς βιασύνη να απορροφούν την όποια προσφορά. Από την άλλη, η Αγορά των ακινήτων φαίνεται να έχει αρχίσει να κινείται ανοδικά και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος Ξένων Επενδυτών (golden visa), αλλά και του airbnb, έχοντας αρχίσει να δίνει πνοή σε αρκετά επαγγέλματα, μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τρίτη 6/11, υποστηριζόμενες από τα κέρδη της Wall Street, αν και το συναίσθημα μετριάστηκε πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, το πρώτο μεγάλο εκλογικό τεστ των μεγάλων φορολογικών περικοπών του Προέδρου Donald Trump και των εχθρικών πολιτικών στο πεδίο των εμπορικών συναλλαγών.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific από την MSCI εκτός της Ιαπωνίας μειώθηκε οριακά, γιατί επιβαρύνεται από την πτώση στις κινεζικές μετοχές και στις μετοχές τεχνολογίας, που έδωσαν απώλειες στο πρώτο μέρος στον KOSPI ενώ στο δεύτερο έγινε άνοδος +0,61%, επίσης στην Ιαπωνία ο Nikkei κατάφερε να κερδίσει 1,14%.

Η Apple Inc. έχασε 2,8% μετά την είδηση στην εφημερίδα Nikkei που ανέφερε ότι η εταιρεία είχε πει στους κατασκευαστές smartphone, που επίσης είδαν τις μετοχές τους να πιέζονται, να σταματήσουν τα σχέδια για επιπλέον γραμμές παραγωγής αφιερωμένες στο iPhone XR.

Πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ την Τρίτη, οι επενδυτές αναμένουν γενικά ότι οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης θα αναλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ενώ οι πολιτικές παρεμβάσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ατζέντα του Trump και να αυξήσουν την πολιτική αστάθεια, συμπεριλαμβανομένων των ακροάσεων που επικεντρώνονται στη διοίκηση, ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει ήδη τιμολογηθεί από τους επενδυτές.

Εάν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν την πλειοψηφία στα δυο κορυφαία πολιτικά όργανα της δημοκρατίας των ΗΠΑ, οι μετοχές παγκόσμια είναι πιθανό να κινηθούν ανοδικά από τις ελπίδες για περισσότερες φορολογικές περικοπές.

Ο Τράμπ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η διοίκησή του σχεδίαζε να καταρτίσει ψήφισμα που ζητούσε μείωση 10% για τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος. Αλλά περαιτέρω φορολογικές περικοπές θα ενισχύσουν τα ήδη μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και θα ωθήσουν σχεδόν αδιάλειπτα την απόδοση των 10 ετών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πάνω από το υψηλό του Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ προκάλεσαν διόρθωση των μετοχών τον περασμένο μήνα, κάθε εκτίναξη των μετοχών είναι απίθανο να διαρκέσει πολύ.

Η απόδοση 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ ανερχόταν στο 3,203%, διατηρώντας τα περισσότερα από τα κέρδη της μετά τις ισχυρές θέσεις απασχόλησης και τα στοιχεία επί των μισθών της Παρασκευής και παρέμεινε κοντά στο υψηλό 7 1/2-ετών στις 3 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα