Πάνω από 11% η απορροφητικότητα του Ε.Σ.Ο.Α.Β.

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 19:37

Συγκλήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου 2006, στο Υπουργείο Εξωτερικών η 11η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (Ε.Σ.Ο.Α.Β.), υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εξωτερικών Στυλιανίδη.

Η Επιτροπή εξέφρασε τη θετική ανταπόκριση της Ελλάδος σε αιτήματα των έξι ληπτριών χωρών (Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Π.Γ.Δ.Μ, Ρουμανία και Σερβία-Μαυροβούνιο) που αφορούν στη συγχρηματοδότηση έργων υποδομής (Πανευρωπαϊκοί Διάδρομοι, οδικοί άξονες), κοινωνικού χαρακτήρα (νοσοκομεία κλπ), καθώς επίσης και έργα υψηλής τεχνολογίας στο πλαίσιο του Ε.Σ.Ο.Α.Β.

Εργα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας που τίθενται άμεσα προς αξιολόγηση είναι ο οδικός άξονας σύνδεσης Σαγιάδα-Κονίσπολη-Αγιοι Σαράντα στην Αλβανία, νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και ιατρικός εξοπλισμός στη Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς επίσης και ο Πανευρωπαϊκός Διάδρομος Χ που θα διασχίζει την Π.Γ.Δ.Μ. και τη Σερβία-Μαυροβούνιο. Το έργο αυτό, όταν ολοκληρωθεί, θα μειώσει το χρόνο της οδικής σύνδεσης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Βελιγραδίου σε λιγότερο από 4 ώρες, ενώ θα αποτελέσει ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο υψηλών προδιαγραφών που θα συνδέσει τη χώρα μας με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, «ύστερα από δύο χρόνια συνεχούς προσπάθειας για αναβίωση του Ε.Σ.Ο.Α.Β. -η απορροφητικότητα του οποίου στις αρχές του 2004 άγγιζε μόλις το 2%- κατορθώσαμε να έχουμε δρομολογήσει σημαντικά έργα για τα οποία οι έξι χώρες των Βαλκανίων μάς έχουν υποβάλλει επίσημες προτάσεις, με αποτέλεσμα η απορροφητικότητα του Προγράμματος να φτάνει σήμερα πάνω από 11%».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα