Eurogroup: Συνεχής πίεση σε Ιταλία για τον προϋπολογισμό

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 22:59
UPD:06/11/2018 00:02
SOOC/Alexandros Michailidis / SOOC

Νέο μήνυμα στην ιταλική κυβέρνηση να αλλάξει τον προϋπολογισμό της έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup «συζητήσαμε αναφορικά με τη θέση της Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, που εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018 και συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Επιτροπής».

«Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προϋπόθεση για την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Σεντένο ανέφερε πως «ανυπομονούμε από την ιταλική κυβέρνηση και την Επιτροπή να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να προετοιμαστεί ένα αναθεωρημένο δημοσιονομικό σχεδίου το οποίο θα είναι σύμφωνο με το Συμφώνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης»

«Η Ιταλία έχει άλλη μια εβδομάδα για να υποβάλει εκ νέου τον προϋπολογισμό της. Ελπίζω ο συνεχιζόμενος εποικοδομητικός διάλογος να αποφέρει καρπούς και να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους και τους συμμετέχοντες στην αγορά», σημείωσε.

Ο Μάριο Σεντένο επεσήμανε, ακόμη, ότι ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Τζοβάνι Τρία, εξήγησε τη στρατηγική της Ρώμης στον προϋπολογισμό και «αναμένουμε το αναθεωρημένο προσχέδιο».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε πως για πρώτη φορά δεν υιοθετήθηκε ένας προϋπολογισμός κράτους-μέλους. «Η επιτροπή σέβεται την ανεξαρτησία κάθε κράτους, αλλά πρέπει να είναι σεβαστοί και οι κανόνες της Ε.Ε.».

«Για αυτό τον λόγο πρέπει να γίνεται διάλογος μεταξύ των χωρών και της Επιτροπής» πρόσθεσε ο Γάλλος επίτροπος, ο οποίος καλωσόρισε τη στήριξη του Eurogroup στη θέση της Επιτροπής στο ιταλικό θέμα.

Θετικά τα stress tests

Στη συνεδρίαση του Eurogroup συζητήθηκε, επίσης, και η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) σε επίπεδο Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο το Eurogroup συμφώνησε και χαιρέτησε το γεγονός ότι - με βάση τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων - αυξήθηκε η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα.

«Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ορισμένα ζητήματα παλαιού τύπου, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης περαιτέρω μείωσης των επισφαλειών, ενώ απαιτείται και περισσότερη πρόοδος», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως στις 19 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί μία έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην ζώνη του ευρώ.

naftemporiki.gr

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα