Πώς αντιδρά η αγορά πετρελαίου στην πρώτη ημέρα των κυρώσεων

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 13:49
UPD:13:52
REUTERS/Nick Oxford

Η απόφαση των ΗΠΑ να εξαιρέσουν- έστω προσωρινά και υπό προϋποθέσεις- οχτώ μεγάλους αγοραστές ιρανικού αργού από την απαγόρευση για συναλλαγές με την Τεχεράνη ερμηνεύθηκε από την αγορά πετρελαίου ως πρόθεση της Ουάσιγκτον να αποφύγει να τραβήξει το σχοινί και να αποτρέψει ένα ράλι των τιμών.

Έτσι οι τιμές ακολουθούν σήμερα τροχιά πτώσης, αν και μικρής, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό μπορεί να πλήξουν οι ΗΠΑ την ιρανική οικονομία χωρίς να προκαλέσουν αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου. Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος θα λυγίσει πρώτος  σε αυτό το περίπλοκο παιχνίδι. 

Η Τεχεράνη διαμηνύει πάντως ότι θα συνεχίσει να πουλάει το πετρέλαιό της, αψηφώντας τις κυρώσεις, τις οποίες και χαρακτηρίζει «οικονομικό πόλεμο» εκ μέρους των ΗΠΑ, με στόχο την αποδυνάμωση της επιρροής της στη Μέση Ανατολή. 

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί στις 13:45 ώρα Ελλάδος κατά υποχωρεί 0,35% στα 72,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού καταγράφει πτώση 0,6% στα 62,75 δολάρια το βαρέλι. 

Η αγορά τηρεί εν ολίγοις στάση αναμονής έως ότου γίνει πιο ξεκάθαρο το πλαίσιο των εξαιρέσεων και ο αντίκτυπος στις ιρανικές εξαγωγές αργού. Έχει δε στραμμένο το βλέμμα της και στο Όχημα Ειδικού Σκοπού, που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε ευρωπαικές επιχειρήσεις για συναλλαγές με το Ιράν, αποφεύγοντας τις άμεσες πληρωμές στην Τεχεράνη. 

naftemporiki.gr  

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα