ΕΚΤ: Σε θετική ρότα το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, βαρίδι η υπεργήρανση

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 12:04
UPD:12:07
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Ευοίωνα είναι τα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ, η δυναμική της ανάπτυξης στη Ευρωζώνη έχει ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα της περιόδου της κρίσης.

Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ παραμένουν κάτω των επιπέδων της προ-κρίσης περιόδου, ενώ σημαίνοντα ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις αρχίζουν να διαδραματίζουν και τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία, και συγκεκριμένα η υπεργήρανση του πληθυσμού.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει «ξεπαγώσει», επιστρέφοντας λίγο κάτω από το 2%, το οποίο θεωρείται και κλειδί για την κεντρική τράπεζα.

«Η δυναμική ανάπτυξης της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παρότι παραμένει ασθενέστερη σε σχέση με την προ-κρίσης περίοδο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεση.

«Η υπεργήρανση του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις στην προοπτική ανάπτυξης των επόμενων δεκαετιών» σπεύδει να προειδοποιήσει η κεντρική τράπεζα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής, η τρέχουσα δυναμική της Ευρωζώνης φαίνεται πως βρίσκεται σε θετική τροχιά, υποστηρίζοντας «τη σταδιακή ενίσχυση τόσο του ρυθμού αύξησης των μισθών, όσο και του δομικού πληθωρισμού».

Υπενθυμίζεται ότι στο γ’ τρίμηνο του 2018, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 1,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, σημειώνοντας ωστόσο, αξιοσημείωτη μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα