BNP Paribas: 17% υψηλότερα κέρδη από την επενδυτική τραπεζική

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 08:48

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 17%, μετά την άνοδο των εσόδων από την επενδυτική τραπεζική, σε συνδυασμό με τις εξαγορές στις ΗΠΑ, που ώθησαν ανοδικά τα κέρδη από τον δανεισμό των καταναλωτών στο εξωτερικό, εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, BNP Paribas SA.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,01 δισ. ευρώ (2,58 δισ. δολ.) από 1,72 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τράπεζας που εδρεύει στο Παρίσι. Εντεκα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της τράπεζας θα ήταν 1,62 δισ. ευρώ. Αύξηση 22% σημείωσαν τα έσοδα της δανείστριας, φθάνοντας στα 6,82 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα του χαμηλότερου κόστους.

Κι ενώ η BNP Paribas ευνοήθηκε από την άνοδο των Χρηματιστηρίων που αύξησε τα έσοδα από τις πωλήσεις μετοχών, η ανάπτυξη των κερδών της υστέρησε των ανταγωνιστριών της Societe Generale SA και Credit Agricole SA. Ανοδικά κινήθηκε το κόστος, μετά την εξαγορά της Commercial Federal Corp. με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, ύψους 3,1 δισ. δολ. πέρυσι, καθώς ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, Baudouin Prot προσέλαβε 2.000 νέους υπαλλήλους.

Χθες, η Societe Generale, η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν 20%, με τα έσοδα να υπερβαίνουν κατά 8% το κόστος. Τα κέρδη της Credit Agricole, σημείωσαν άνοδο 53%, καθώς οι αμοιβές από την επενδυτική τραπεζική και τη διαχείριση κεφαλαίων αυξήθηκαν.

Συνολικά το λειτουργικό κόστος της BNP Paribas, σημείωσε άνοδο 23% το πρώτο τρίμηνο του έτους, φθάνοντας τα 3,86 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της BNP Paribas έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 5,9%, υστερώντας της ανόδου 12% των μετοχών τόσο της Societe Generale όσο και της Credit Agricole. Η χρηματιστηριακή αξία της BNP είναι 66,4 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στις 4 μ.μ., ώρα Γαλλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα