Market Beat: Εβδομάδα με δεδομένη την νευρικότητα και τις εκπλήξεις από τα διεθνή

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 10:20
UPD:10:20
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Την περασμένη βδομάδα είχαμε ως τίτλο «Εβδομάδα όπου το διεθνές κλίμα θα «δοκιμάσει» την τάση στις τράπεζες» και αυτός αποδείχθηκε προφητικός αν και δεν είχαμε φανταστεί καν ποσό ορατή θα ήταν αυτή η δοκιμασία. Αφού είχαμε άνοδο διεθνώς και ξαφνικές πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες  που προκάλεσαν την δυσάρεστη «ανεξαρτησία» στην πορεία των τιμών στην Αθήνα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εκτίναξη των επιφυλάξεων για το μέλλον των μετοχικών αξιών παγκόσμια προέκυψε από τα ισχυρά δεδομένα γύρω από την απασχόληση στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές φοβούνται πως είναι πιθανό οι θεσμικοί να εμφανίσουν αντιδράσεις όπως τον φετινό Φεβρουάριο. Τότε τα ισχυρά στοιχεία για την ανεργία και η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στις αμοιβές των εργαζομένων υποστήριξαν την άνοδο των επιτοκίων από τη Fed. Οι επενδυτές ξεπούλησαν τότε μαζικά μετοχές και ομόλογα, προβλέποντας την άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αβεβαιότητα γύρω από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ έναντι της Κίνας αποθάρρυναν την επένδυση σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ενώ η στερλίνα σημείωσε άνοδο σε υψηλό δύο εβδομάδων, από τις ελπίδες για μια ομαλή Brexit. Όλοι οι διαχειριστές είναι σε επιφυλακή και για άλλο ένα σημαντικό γεγονός οι ενδιάμεσες εκλογές (6/11) στην Αμερική, ενδεχομένως να δώσουν αφορμές διακυμάνσεων με βάση το αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς που θα προκύψουν.

Στο ΧΑ λοιπόν θα ξεκινήσουν οι επενδυτές τις συναλλαγές, γνωρίζοντας πως οι ασιατικές αγορές είναι όλες στο κόκκινο και αφού οι δείκτες στην Αθήνα εμφάνισαν την περασμένη βδομάδα απώλειες, εν μέσω παγκόσμιας ανόδου των χρηματιστηρίων σαν αντίδραση στο σκληρό Οκτώβρη. Οι τελευταίες συνεδριάσεις για τη στήλη, μπορούν να ερμηνευθούν, μόνο μέσω της ανάλυσης που διαμορφώθηκε από τον νεωτεριστικό κλάδο της ψυχολογίας των επενδυτών. Ο Μάνος Χατζηδάκης σημείωσε χαρακτηριστικά «Οι ρευστοποιήσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων στην Jumbo και κυρίως στην Motor Oil είχαν χαρακτηριστικά 'θυμού', καθώς στην πλευρά των πωλητών βρέθηκαν αρκετά χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα η εικόνα στην χθεσινή συνεδρίαση να θυμίζει γενικευμένη αποχώρηση».

Κατά την εκτίμησή μας μεγάλο βάρος απόκτησε η έκθεση της Societe Generale όπου προβλέπει έξοδο των ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ, από τον δείκτη MSCI Standard Αναδυόμενων Αγορών αυτή θα προκαλέσει ρευστοποιήσεις. Η Bernstein, αναμένει οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς μόνο να μεταφερθούν από το δείκτη MSCI Standard στον MSCI Small Cap. Η νευρικότητα για τις τράπεζες λοιπόν θα συνεχιστεί μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αλλαγών στους δείκτες MSCI.

Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας γεμίζει προς το τέλος, με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου (Τετάρτη 7 Νοεμβρίου: Σαράντης, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου: ΟΤΕ, Τιτάν, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια) τα οποία θα δώσουν λόγους μεγαλύτερης συναλλακτικής κινητικότητας. Την προσεχή Τετάρτη εκτός από την καθιερωμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων έξι μηνών, θα διεξαχθεί και το προγραμματισμένο Eurogroup, χωρίς όμως Ελληνικό ενδιαφέρον. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η τακτική γενική συνέλευση της Jumbo.

Οι θεσμικοί του εξωτερικού έδειξαν πως δεν ενθουσιάστηκαν, από τις συνθήκες που σχηματιστήκαν με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αντίθετα προβληματίστηκαν από τις κινήσεις των κυβερνόντων από τότε. Αυτές ίσως να έγιναν για να επηρεάσουν θετικά τους πολίτες αλλά απογοήτευσαν βαθύτατα τους θεσμικούς. Θεώρησαν ακόμα πιο δύσκολη την πορεία προς την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, ως προς τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα αντιλήφθηκαν, πως αυξάνεται η πολιτική αστάθεια λόγω εισόδου σε προεκλογικό κλίμα, πολύ πριν τις προγραμματισμένες εκλογικές διαδικασίες.

Τα υπερ-πλεονάσματα δεν μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού, αλλά έφεραν τάση φυγής στις μεγάλες επιχειρήσεις, που τρόμαξαν από τη δυσκολία για δανεισμό της ΠΕΙΡ. Η εφευρετικότητα ορισμένων επιχειρηματιών για κέρδη μέσα στην κρίση, αύξησε επίσης τις επιφυλάξεις. Η εικόνα της αγοράς δείχνει πως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία μειώνεται και οι υποβιβασμοί της χώρας στους δείκτες που αφορούν οικονομικές συνθήκες και δυνατότητες εκατοντάδων χωρών, μετράνε. Οι ξένοι δίνουν μια καθοδική ώθηση στις τιμές και περιμένουν. Αν οι αντιδράσεις από το σύστημα της ελληνικής οικονομίας δεν τους πείσουν, πιέζουν για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Εκτιμούμε πως θα περιμένουν για λίγες ακόμα συνόδους, μετά…  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

Οι εκλογές τα επιτόκια των ΗΠΑ και οι δασμοί ανεβοκατεβάζουν τις αγορές

Το τέλος του σκληρού Οκτώβρη και το ξεκίνημα του Νοεμβρίου, τη βδομάδα που πέρασε, δεν ήταν «συνηθισμένα». Μετά από μια τάση διαρκείας για φυγή από το ρίσκο, που πυροδότησε η ρητορική και η νομισματική πολιτική της Fed, η ατμόσφαιρα άλλαξε. Με αποτέλεσμα οι μεταβολές των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών να είναι σημαντικές και σε αρκετές περιπτώσεις, αντιστοιχούν σε rebound που σπάνια εμφανίζονται στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια, χωρίς μια εξαιρετικά θετική είδηση. 

Για να καταλάβουμε όσα κίνησαν τις διεθνείς αγορές, καλό είναι να έχουμε υπόψη τα κρίσιμα για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά γεγονότα του φετινού φθινοπώρου. Ας ληφθεί επίσης υπόψη, η κατασταλαγμένη εντύπωση  των επαγγελματιών στη διαχείριση κεφαλαίων πως η Ευρώπη θα εμφανίσει επιβράδυνση, στην μέτρια ανάπτυξή της. Η Κίνα επίσης από το καλοκαίρι «πλήρωνε» τις εντάσεις στη διαπραγμάτευσή της με τις ΗΠΑ, αλλά και τη δυσκολία να ενισχύσει την εσωτερική της κατανάλωση με την πρόβλεψη για μείωση στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της. Αργότερα με τα δεδομένα για το κινεζικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα στις ΗΠΑ οι επενδυτές αναγνώρισαν την ώθηση στα εταιρικά κέρδη που θα προσέφεραν οι μειώσεις στη φορολογία και η χαλάρωση στις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ο Τραμπ και τα επιτόκια

Ήταν η πολιτική Τραμπ που έδωσε τη δυνατότητα να εμφανίζουν οι ΗΠΑ ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά καλύτερους από τις υπόλοιπες αναπτυγμένες και ανταγωνιστικές οικονομίες. Ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης συνεπώς ήταν συνάρτηση κύρια της οικονομικής ευρωστίας των ΗΠΑ και για αυτό τα χρηματιστήρια του πλανήτη είχαν «επιλέξει» να συντονίζουν την τάση τους με αυτή της Wall Street.

Όταν τα αμερικανικά  ανέβαιναν, οι τοπικές ειδήσεις αν ήταν θετικές ωθούσαν τους τοπικούς δείκτες ψηλότερα, ενώ οι αρνητικές μετρούσαν λιγότερο σε πτώση και διάρκεια. Ωστόσο ίσχυε και το ακριβώς αντίθετο όταν ξεκίνησε η βουτιά του Οκτωβρίου στη χρηματιστηριακή αγορά. Ήταν στις 3 του μήνα, όταν ο Πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε: "Τα πραγματικά εξαιρετικά ευνοϊκά χαμηλά επιτόκια που χρειαζόμασταν όταν η οικονομία ήταν αρκετά αδύναμη, δεν χρειαζόμαστε πια. Δεν είναι πλέον κατάλληλα». Το CNBC ανέφερε επίσης ότι ο Powell δήλωσε: «Τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι ευνοϊκά, αλλά σταδιακά κινούμαστε σε ένα σημείο όπου θα είναι ουδέτερα. Μπορεί να πάμε πέρα ​​από το ουδέτερο, αλλά πιθανώς να είμαστε πολύ μακριά από αυτό το σημείο». Οι αγοραίοι σκεφτήκανε ευθέως, πως ο επικεφαλής της Fed λέει ότι είμαστε πολύ μακριά από το ουδέτερο επίπεδο στα επιτόκια, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον από όσες είχε ως τότε επιτρέψει να σχηματιστούν.

Ο S&P 500 υποχώρησε 9,1% από το κλείσιμο της 2ας Οκτωβρίου μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής 26/10, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed συνέχισαν να αναπαράγουν την αφήγηση του Πάουελ. Ο Πρόεδρος Τραμπ πιθανά να έχει μετανοήσει για την μη ανανέωση της θητείας της Τζάνετ Γιέλεν, καθώς έχει σχολιάσει αρνητικά την αταλάντευτη στάση της ηγεσίας της ισχυρότερης Κεντρικής Τράπεζας στον κόσμο.

Η άποψη της Fed είναι ότι η νομισματική πολιτική έχει τεθεί σε πορεία "εξομάλυνσης", με στόχο την αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα πιο φυσιολογικό και ουδέτερο επίπεδο 3,00%, αφού τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν από το 2009 έως το 2015. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν αυτό είναι το σωστό επίπεδο μετά από τόσα χρόνια ασυνήθιστα χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Τι γίνεται αν το ουδέτερο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι 2,50% αντί για 3,00%; Στην περίπτωση αυτή, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι περιοριστικές για την οικονομική δραστηριότητα ακόμα και αν ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός. Γι 'αυτό η αγορά βυθίστηκε τον Οκτώβριο.

Πυροσβεστικές δράσεις

Ο πρόεδρος Τραμπ και αρκετοί αγοραίοι πρότειναν στους αρμόδιους αντί μιας πορείας εξομάλυνσης μέσω αυτόματου πιλότου, με αυξήσεις 25 μονάδων βάσης μετά τις συναντήσεις της FOMC τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, να επιχειρήσουν έναν πιο αργό ρυθμό αύξησης. Με μεγαλύτερες παύσεις, για να αξιολογήσουν ενδιάμεσα, αν πρέπει να αλλάξει ταχύτητα η πορεία εξομάλυνσης. Αφού ο Πρόεδρος δεν εισακούστηκε, ορισμένοι θεωρούν πως πριν το ξεκίνημα της περασμένης εβδομάδας έβαλε τα «μεγάλα μέσα».

Η φρενίτιδα για αγορές μετοχών ξεπήδησε μετά το ρεπορτάζ του Bloomberg News ότι ο Trump ενδιαφέρθηκε να καταλήξει σε συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping στη σύνοδο κορυφής 20 χωρών της Αργεντινής στην Αργεντινή αυτό το μήνα και ζήτησε από τους ιθύνοντες να αρχίσουν να συντάσσουν τους όρους της. Η προσπάθεια για την ελάφρυνση των εντάσεων επί των εμπορικών συναλλαγών και την αύξηση των μετοχικών αξιών, μόλις 5 ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, άρχισε σε λιγότερο από 24 ώρες μετά από σχόλιο του Προέδρου στο Twitter που έλεγε ότι είχε "μακρά και πολύ καλή συζήτηση" με τον πρόεδρο της Κίνας Xi.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επίσης βελτιώθηκαν πρόσφατα, αν και αυτό το τρίμηνο εξακολουθεί να είναι το ασθενέστερο σε τέσσερα χρόνια, καθώς δημιουργούνται πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Οι αναθεωρήσεις κερδών προς το καλύτερο είναι στο χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος 2 1/2 χρόνια, ενώ οι τιμές των μετοχών αντιδρούσαν πιο έντονα όταν τα αποτελέσματα περνούσαν κάτω από τον πήχη των αγοραίων από ό, τι όταν τα ξεπερνούσαν. Από την άλλη πλευρά την Παρασκευή, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας ενίσχυσαν την εκτίμηση πως η Fed θα βαδίσει ακάθεκτη προς την αύξηση των επιτοκίων της και στο τέλος των συνεδριάσεων την Παρασκευή επικράτησαν πιέσεις.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Την πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Νοεμβρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2723,06 μονάδες, είχε μεταβολή +2,42% ενώ στο 2018 εμφάνισε κέρδη +1,85%. Ο Dow, με άνοδο +2,36%, έκλεισε στις 22.270,93 μονάδες, στο 2018 κερδίζει πλέον +2,23%. Ο S&P400 με εκτίναξη κατά +3,75% διαμόρφωσε επίδοση φέτος -2,01%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +4,32%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +0,81%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +2,65%, ανέβασε τα κέρδη του για το 2018 στο +6,57%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +2,23% στη βδομάδα, με απώλειες -7,72% στο 2018. Ο DAX ενισχύθηκε +2,84%, με ετήσια επίδοση -10,83%, ο CAC είχε μεταβολή +2,71%, με απόδοση στο 2018 -3,96%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας εκτινάχθηκε κατά +3,01% και στο έτος αποδίδει -10,46%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +3,78%, στο 2018 αποδίδει πλέον -11,27%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +3,15%, με +15,73% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με –0,78% μεταβολή, διεύρυνε τις απώλειες στο 2018 στο -7,92%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +5,00%, στο 2018 εμφάνισε πτώση -2,29%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +3,40% και επίδοση για φέτος -15,06%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +4,98%, στο 2018 αποδίδει +2,80%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε κατά +7,16% και στο 2018 εμφάνισε επίδοση -11,47%. Μεταβολή +2,99% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -19,07%. Ο χρυσός μεταβλήθηκε οριακά, -0,06%, στα 1234,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -5,40%. Αντίθετα με μεγάλη βουτιά -7,04%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2018 γράφει κέρδη +4,59%.

Το άγνωστο αύριο

«Είτε ο πρόεδρος Trump προετοιμάζει το δρόμο για μια συμφωνία που θα επικυρωθεί επίσημα αργότερα, στη σύνοδο κορυφής G-20 του Μπουένος Άιρες αυτό το μήνα, είτε κινεί κυνικά τους μετοχικούς δείκτες πριν από τις ενδιάμεσες εκολγές των ΗΠΑ. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η συζήτηση για μια εμπορική συμφωνία έχει προσθέσει επιπλέον ισχύ στην όρεξη των τελευταίων ημερών για ρίσκο». Παρατηρούσε ο Kit Juckes της SocGen FX.

«Όταν ο Trump θέλει να μοχλεύσει την αγορά πριν από την ενδιάμεση της θητείας του εκλογική αναμέτρηση η αγορά ικανοποιείται».  Σημείωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής για τις αγορές συναλλαγματος της Saxo Bank, John Hardy, αναφερόμενος στις μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Ο Χάρντι δήλωσε ότι παρόλο που τώρα οι πρόσφατες εξελίξεις μπορεί να είναι "πολιτικό θέατρο" από τον Trump, θα έρθει και η πραγματική δοκιμασία. Όταν αυτός και ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping συναντηθούν αργότερα αυτό το μήνα στην Αργεντινή.

Δεν είναι πολύ δύσκολο για τον S&P 500 να ξεπεράσει τις αδύναμες επιδόσεις του μέχρι το τέλος του έτους. Εντούτοις, θεωρώντας σαν κορύφωση τους ρυθμούς αύξησης στο πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 2018, θα είναι μάλλον αδύνατο τα φετινά έσοδα και τα κέρδη των εταιριών του S & P 500, να ξεπεραστούν την επόμενη χρονιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση του τρέχοντος έτους ενισχύθηκε από τις φορολογικές περικοπές που πέρασαν στα τέλη του 2017 και το άλμα στις κυβερνητικές δαπάνες στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Κατά τη διάρκεια των τρεχουσών εποχών κερδών, τόσο τα έσοδα όσο και η κερδοφορία έχουν ως επί το πλείστον εκπλήξει από την ανοδική τους πορεία. Το πρόβλημα είναι ότι τα πρόσφατα καλά νέα από το επιχειρηματικό πεδίο παρουσιάστηκαν μαζί με άσχημα, καθώς οι εταιρείες προειδοποιούσαν όλο και περισσότερο ότι οι προοπτικές για το 2019 είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες προκλήσεις για αυτές. Εκτός δε από τις αυστηρότερες συγκρίσεις μεταξύ των εσόδων και των κερδών του επόμενου έτους, υπάρχουν αυξανόμενα σημάδια ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.

ΧΑ

Εβδομάδα πτώσης κόντρα στην παγκόσμια τάση

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου σφραγίστηκε από την αποτύπωση της ανεξαρτησίας της Αθήνας, έναντι όλων των αγορών του πλανήτη. Σε εβδομαδιαία βάση σημειώθηκαν κέρδη από +2,2% και πάνω στους ευρωπαϊκούς δείκτες, πάνω από +2,4% ως +4,2% σε αυτούς των ΗΠΑ και από +2,99% ως +7,2% στους βασικούς δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι τιμές ακολούθησαν την τάση που επικράτησε διεθνώς στις πρώτες δύο συνεδριάσεις. Μια ανοδική και μια καθοδική, ενώ στην σύνοδο της Τετάρτης η τάση από το μέσο της συνόδου και μετά έχασε τη συνάφεια με τα διεθνή αφού έφερε μικρά κέρδη έναντι σημαντικών στις αγορές του ευρώ. Επίσης στις δυο συνόδους του Νοεμβρίου οι τιμές στην Αθήνα έπεφταν και στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά σκαρφάλωσαν υπολογίσιμα. Έτσι στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ο ΓΔ έχασε -2,19% ο 25άρης εμφάνισε απώλειες -1,63% αλλά ο FTSEM έπεσε -1,07%. Στο έτος ο μέσος όρος χάνει -22,80% ο 25άρης -21,42% και ο  FTSEM -18,11% έχοντας πέσει τον Οκτώβριο, που τελείωσε την Τετάρτη, -7,45%, -7,61% και -10,31% αντίστοιχα.

Τη Δευτέρα με κίνηση διαρκώς σε θετικό πεδίο και τον δείκτη των τραπεζών σε άνοδο +3,88%, η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ανέβηκε στα 46,875 δις ευρώ από την άνοδο του ΓΔ κατά +1,07%. Αφού έφτασε στις 640,07 από 633,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1684,27 από 1664,09, με μεταβολή +1,21%. Ήταν η σύνοδος με το δεύτερο μικρότερο τζίρο 28,225 εκατ. ευρώ, όπου οι δείκτες χτύπησαν το μέγιστο εβδομάδας. Την Τρίτη, οι θεσμικοί έδωσαν στους δείκτες κίνηση κύρια σε αρνητικό πεδίο με τζίρο οριακά πάνω από τα 26 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,53%. Έφθασε στις 636,65 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1667,97 με μεταβολή -0,97%. Την Τετάρτη, οι συναλλαγές σφραγίστηκαν από την αύξηση του τζίρου στα 65,762 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,075 εκατ. Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες +1,76% από -0,08% την προηγούμενη, και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,55% και έφθασε στις 640,15 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1683,32 με μεταβολή +0,94%. Ήταν η μέρα που οι διεθνείς δείκτες σημείωσαν μεγάλα κέρδη.

Οι επενδυτές στην Αθήνα την Πέμπτη το πρωί, επειδή διαπίστωσαν πως την προηγούμενη μέρα οι τιμές προσέγγισαν της Δευτέρας, δέχθηκαν σημαντικό χτύπημα στη διάθεση για ρίσκο, από μια αρνητική έκπληξη. Η τιμή ανοίγματος ήταν το μέγιστο και το ελάχιστο σημειώθηκε στις δημοπρασίες. Ξαφνικές πιέσεις στις Τράπεζες με πτώση -6,24% έφεραν τον ΓΔ χαμηλότερα κατά -3,25% και έφθασε στις 619,32 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1633,79 με μεταβολή -2,96%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,033 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,912 εκατ. Την Παρασκευή οι δείκτες σημείωσαν τα κατώτερα για τη βδομάδα (ο ΓΔ στις 612,86 και ο FTSE25 στις 1619,59) με χαμηλότερο τζίρο, στα 41,966 εκατ. ευρώ 2,753 για πακέτα. Αλλά, βελτιώθηκε η στατιστική εικόνα των blue chip, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 22) και κανένα στα αμετάβλητα. Ο ΓΔ με τις δημοπρασίες οδηγήθηκε οριακά ψηλότερα +0,01% και έφθασε στις 619,40 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1636,94 με μεταβολή +0,19%.

Το βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών ήταν πως εμφάνισαν αρκετά από τα blue chip του αντι-τραπεζικού μπλοκ αδυναμία αντίστασης στις πιέσεις που γενικεύτηκαν. Έτσι αρκετά εμφάνισαν κατώτερο εβδομάδας, που έγινε και κατώτερο τελευταίων τριών μηνών (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, και ΜΟΗ) ή και 12μήνου (ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, και ΟΠΑΠ).

Η εικόνα των blue chip στη βδομάδα αξίζει προσοχής καθώς είναι ο πιθανός οδηγός των επενδυτικών προτιμήσεων σε αυτή που ξεκινά, «υποσχόμενη» αυξημένη νευρικότητα διεθνώς. Τα ανοδικά, εννέα, σε μια πτωτική βδομάδα είναι αρκετά. Ήτοι : ΔΕΗ +5,06%, στον Οκτώβρη -5,82% και έτους -34,00%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,03% ενώ τον Οκτώβριο -7,79% και στο 2018 +3,61%,  ΛΑΜΔΑ +4,22% ενώ στον Οκτώβρη -4,84% και έτους -10,43%, ΕΕΕ +3,15%, στον Οκτώβρη -10,78% και -1,58% το 2018, ΒΙΟ +2,77%, στον Οκτώβρη -15,03% και -19,63% στο 2018, ΕΥΔΑΠ  +2,39%, στον Οκτώβρη –4,76% και -17,89% στο 2018, ΦΡΛΚ +2,02%, στον Οκτώβρη -16,25% και -19,93% στο 2018, ΕΛΠΕ +1,58%, στον Οκτώβρη -6,65% και -6,83% στο 2018, και ΑΔΜΗΕ +1,38%, στον Οκτώβρη -2,18% και -16,32% στο 2018. Με εβδομαδιαίες μεταβολές μικρότερες των βασικών δεικτών απαντάμε πέντε. ΟΠΑΠ -0,24%, (στον Οκτώβρη -8,19% και -20,86% στο 2018), ΣΑΡ -0,58%, (στον Οκτώβρη -5,39% και -45,93% στο 2018), ΤΙΤΚ -0,72%, (στον Οκτώβρη -8,95% και -15,90% στο 2018), ΜΥΤΙΛ -0,91%, (στον Οκτώβρη -8,65% και -16,52% στο 2018), και ΟΤΕ  -1,12%, (στον Οκτώβρη -6,81% και -15,22% στο 2018).

Με εβδομαδιαίες μεταβολές κοντά στων δεικτών εμφανίστηκαν τα: ΑΡΑΙΓ -1,33%, (στον Οκτώβρη -12,11% και -19,15% στο 2018),  ΑΛΦΑ -1,72%, (στον Οκτώβρη +7,75% και -29,77% στο 2018), ΟΛΠ -2,01%, (στον Οκτώβρη -5,45% και +0,52% στο 2018), και ΤΕΝΕΡΓ -2,43%, (στον Οκτώβρη -3,77% και +36,73% στο 2018). Απώλειες διπλάσιες και άνω από του 25άρη είχαν ΕΧΑΕ  -3,85%, (στον Οκτώβρη -10,76% και -28,71% στο 2018), ΓΡΙΒ -4,52%, (στον Οκτώβρη -4,77% και -19,57% στο 2018), ΕΤΕ -4,94%, (στον Οκτώβρη -12,57% και -56,55% στο 2018), ΜΠΕΛΑ -6,28%, (στον Οκτώβρη +0,63% και -17,85% στο 2018),  ΠΕΙΡ -7,95%, (στον Οκτώβρη -30,85% και -63,42% στο 2018), ΕΥΡΩΒ -9,24%, (στον Οκτώβρη -8,32% και -41,06% στο 2018), και ΜΟΗ -16,36%, (στον Οκτώβρη -7,11% και -2,02% στο 2018).    

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ετοιμάζονται για μεγαλύτερες διακυμάνσεις

Στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου σημειώθηκε στην υποκείμενη αγορά πτώση, κόντρα στο παγκόσμια ανοδικό ρεύμα. Ο 25άρης επέστρεψε στα επίπεδα των χαμηλών έτους. Είχαμε μείωση -16,8% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Η πτώση κατά -1,24% στις ανοικτές θέσεις, σχετίζεται με την αδυναμία εκτίμησης της τάσης. Ο 25άρης κατέληξε στις 1633,41 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,84%.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ανήλθαν σε 5.602 συμβόλαια, καταλήγοντας με 5.566 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 1000 από 1215 ΣΜΕ τη μέρα. Για τη σειρά του Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 120 από 132 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς κατέληξαν σε 5410 από 5504 και της επόμενης σε 156 από 132 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Νοεμβρίου έγιναν στις 1632,00 μονάδες με υστέρηση 1,40 μονάδες του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, έναντι του 25άρη.

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου σφραγίστηκε από την αποτύπωση της ανεξαρτησίας της Αθήνας, έναντι όλων των αγορών του πλανήτη. Σε εβδομαδιαία βάση σημειώθηκαν κέρδη από +2,2% και πάνω στους ευρωπαϊκούς δείκτες, πάνω από +2,4% ως +4,2% σε αυτούς των ΗΠΑ και από +2,99% ως +7,2% στους βασικούς δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι τιμές ακολούθησαν την τάση που επικράτησε διεθνώς στις πρώτες δύο συνεδριάσεις. Μια ανοδική και μια καθοδική, ενώ στην σύνοδο της Τετάρτης η τάση από το μέσο της συνόδου και μετά έχασε τη συνάφεια με τα διεθνή αφού έφερε μικρά κέρδη έναντι σημαντικών στις αγορές του ευρώ. Επίσης στις δυο συνόδους του Νοεμβρίου οι τιμές στην Αθήνα έπεφταν και στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά σκαρφάλωσαν υπολογίσιμα.

Έτσι στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ο ΓΔ έχασε -2,19% ο 25άρης εμφάνισε απώλειες -1,63% αλλά ο FTSEM έπεσε -1,07%. Στο έτος ο μέσος όρος χάνει -22,80% ο 25άρης -21,42% και ο  FTSEM -18,11% έχοντας πέσει τον Οκτώβριο, που τελείωσε την Τετάρτη, -7,45%, -7,61% και -10,31% αντίστοιχα.

Τα καθοδικά σκαλοπάτια του 2018 βοηθούν την πρόβλεψη για τη συνέχεια

Ο ΓΔ στην πρώτη σύνοδο του Φλεβάρη χτύπησε τις 895,64 μονάδες, κλείνοντας στις 886,44. Με τρία καθοδικά κύματα προσγειώθηκε στις 767,17 στις 3 Απριλίου, για να κλείσει εκείνη τη μέρα στις 779,45. Παρακολουθώντας μετά την άνοδο των διεθνών αγορών έφθασε στην πρώτη σύνοδο του Μαΐου στις 863,48 για να κλείσει στις 2/5 στις 858,06 μονάδες. Από τότε κατά την εκτίμησή μας ξεκίνησε η προεξόφληση της εξόδου από τα μνημόνια. Και αυτή ήταν αρνητική. Γιατί οι θεσμικοί σκέφτονται με τη βοήθεια των στοιχείων, δηλαδή των αριθμών.

Για αυτούς καθαρή έξοδος σήμαινε, ακριβότερος δανεισμός από εκείνον που θα μπορούσαν να επιτύχουν οι αρμόδιοι, αν «θυσίαζαν» το καθαρή και κρατούσαν το έξοδος. Από τις 858 μονάδες στην αρχή του Μάη, ο ΓΔ, στις 25 του ίδιου μήνα, χτύπησε τις 754,78 και έκλεισε στις 755,63. Μετά από βουτιά 100 μονάδων σε μικρό χρονικό διάστημα (ή με μεγάλη καθοδική κλίση) ξεκίνησε μια πλάγια πορεία συσσώρευσης, που στην εξέλιξή της το εύρος στένεψε. Από τις 30/5 ως τις 4/7 (επί 25 συνεδρίες) κυμάνθηκε μεταξύ 741 και 790 μονάδων αλλά από τις 5 Ιουλίου ως τις 10 Αυγούστου (επί 28 συνεδρίες) κυμάνθηκε από τις 741 ως 774 μονάδες. Την εβδομάδα που στο τέλος της είχαμε την επίσημη έξοδο από τα μνημόνια, οι θεσμικοί πέρασαν τον ΓΔ για πρώτη φορά κάτω από τις 740 μονάδες. Αφού τη Δευτέρα 13/8 ο ΓΔ επισκέφτηκε τις 720, ανοίγοντας το δρόμο για την εγγραφή του τρέχοντος κατώτερου έτους στις 610,51 μονάδες.

Είχαμε συνεπώς, ακόμα ένα καθοδικό σκαλοπάτι 100 μονάδων, στις 11 Οκτωβρίου. Το ορίζουμε ως σκαλοπάτι, γιατί από τότε, επί 16 συνεδρίες, ο ΓΔ κινείται πλάγια συσσωρεύοντας μεταξύ 610 και 649 μονάδων. Οι ξένοι δίνουν μια καθοδική ώθηση στις τιμές και περιμένουν. Αν οι αντιδράσεις από το σύστημα της ελληνικής οικονομίας δεν τους πείσουν, πιέζουν για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Εκτιμούμε πως θα περιμένουν για λίγες ακόμα συνόδους, μετά…  

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

O Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου 'ψυχορραγεί' εδώ και πολλές συνεδριάσεις μέσα στο εύρος διακύμανσης των 650 με 610 μονάδων, πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια ταλάντωση δίχως την απαραίτητη τεχνική φόρα για την υπέρβαση της ζώνης αντίστασης των 650 με 660 μονάδων.

Οι διαγραμματικές αυτές συνθήκες, με τη κίνηση του Γενικού Δείκτη στα χαμηλά της καθοδικής κίνησης, προετοιμάζουν, συνήθως, το έδαφος για αλλαγή επιπέδου, με τη δημιουργία μιας νέας πτωτικής κίνησης εκτόνωσης προς την περιοχή των 575 μονάδων.

Βίαιη αλλαγή στο υπάρχον πτωτικό σκηνικό θα μπορούσε να προκληθεί, μόνο με την επιτυχημένη δίχως επιστροφή αρπαγή των 660 μονάδων.

Αντιμέτωπος με το επίπεδο στήριξης των 1610 με 1600 μονάδων δείχνει να βρίσκεται για δεύτερη φορά ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρουσιάζοντας εμφανή τα σημάδια πιθανής βύθισης προς το επόμενο "σαθρό" επίπεδο των 1580 μονάδων. Για να μπορέσουμε και εδώ να χαράξουμε μια νέα στρατηγική ανοδικής κατεύθυνσης, θα πρέπει ο δείκτης να τμήσει με αυξημένο τζίρο συναλλαγών το τόξο πτωτικής τάσης του περασμένου Ιουλίου, στις 1685 μονάδες περίπου.

Τέλος, η αποτυχία δραπέτευσης του Τραπεζικού δείκτη άνω του ορίου αντίστασης των 563 με 550 μονάδων, έφερε ένα, μη αναμενόμενο από την Αγορά, βίαιο πισωγύρισμα προς την περιοχή αφετηρίας των 480 με 475 μονάδων. Εδώ το σημείο κλειδί στον "ταλαιπωρημένο" ΔΤΡ είναι η βραχυχρόνια περιοχή στήριξης, που εκτείνεται από τις 462 έως τις 456 μονάδες. Έτσι ενώ η σθεναρή διατήρηση του άτμητου της εν λόγω ζώνης θα αναπτερώσει το ηθικό των αγοραστών, η καθοδική της καταστρατήγηση θα την οδηγήσει αύτανδρη προς το ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων.

O Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Έπεσε και ο τελευταίος των ΜΟΗκανών. Μετά την Follie που είναι εκτός διαπραγμάτευσης, τον Τιτάνα που ξενιτεύεται, την Jumbo που διερευνάται, έπεσε και η Motor Oil (σύμβολο ΜΟΗ για τους μη μυημένους). Μια - μια οι "αγαπημένες" των Θεσμικών δημιουργούν ανασφάλεια, ενώ οι Τράπεζες σταθερά βρίσκονται σε αμφισβήτηση, με τις εκθέσεις να προβλέπουν ότι θα βγουν εκτός δεικτών λόγω μείωσης των αποτιμήσεών τους.

Τη βδομάδα που πέρασε είχαμε την Jumbo να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αν και από ότι τουλάχιστον ανακοινώνεται η εταιρεία δεν έχει άμεση ανάμιξη στο σπάσιμο των Κινεζικών "capital controls". Επίσης είχαμε τη διαφοροποίηση των επενδύσεων της Motor Oil (άλλαξε και το καταστατικό της για αυτό το λόγο), που τώρα μπαίνει στον Τραπεζικό χώρο αγοράζοντας την Επενδυτική Τράπεζα (IBG) και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αγοράζοντας πλειοψηφικό πακέτο του ALPHA TV. Αυτό προφανώς δεν άρεσε σε κάποιους Μετόχους που αποστασιοποιήθηκαν.

Με τη ΜΟΗ να είναι από τις λίγες εταιρείες που έχουν προσφέρει σταθερά κέρδη κατά τη διάρκεια της κρίσης, η απότομη διόρθωση είχε άσχημες επιπτώσεις στην ψυχολογία.

Τέλος οι εκτιμήσεις ότι η πτώση των τιμών των Τραπεζών τις έχει φέρει κάτω από τα απαιτούμενα επίπεδα για συμμετοχή τους δείκτες MSCI, έχει επιδεινώσει την κατάσταση, αν και η τελική αναπροσαρμογή των δεικτών θα ανακοινωθεί 13 Νοεμβρίου.

Το Χρηματιστήριο παραμένει σε επίπεδα απαξίωσης και περιμένει το επόμενο χτύπημα.

Οι Αγορές από την άλλη περιμένουν εγγυήσεις για το δανεισμό των Επιχειρήσεων, επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων, επίλυση των "κόκκινων" δανείων από τις Τράπεζες και διαρθρωτικά μέτρα για να διατηρηθεί και να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το πλεόνασμα. Όσο βλέπουν προεκλογική παροχολογία, θα παραμείνουν ανελέητες.

Όσον αφορά τους Δανειστές, αυτοί θεωρούν ότι το "μαξιλαράκι" που μας έδωσαν, τους απαλλάσσει από άμεση ανησυχία και είναι δικό μας θέμα να φτιάξουμε την Οικονομία μας. Αν φυσικά θέλουμε.

Τεχνικά παραμένουμε σε επίπεδα πάνω από τις 600 μονάδες, οπότε οι ελπίδες διατηρούνται. Όμως μόνο μια γρήγορη υπέρβαση των 650 μονάδων, θα σηματοδοτήσει ότι τα παρόντα επίπεδα αποτελούν τα χαμηλά του έτους. Για να γίνει αυτό, θα απαιτηθούν σοβαρά νέα και φυσικά χρήματα. Μέχρι να συμβεί αυτό, παραμένουμε σε επιφυλακή.

O Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η εσωστρέφεια επέστρεψε στην Εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την δυσαρέσκεια μέρους της Επενδυτικής Κοινότητας, απέναντι στις κινήσεις εξαγορών της Motor Oil, αλλά και την εμπλοκή υψηλού διοικητικού στελέχους της Jumbo σε υπόθεση πώλησης ακινήτων μέσω POS.

Το κλίμα στην Χρηματιστηριακή Αγορά κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μπορεί να θεωρηθεί, καθώς είναι εμφανής η νευρική διάθεση των Εμπλεκομένων να κινηθούν επιθετικά σε μείωση της έκθεσής τους, σε ότι αφορά την υποψία ρίσκου, ή κινδύνων που μπορεί να μην συνδέονται απαραίτητα με την αμιγώς λειτουργική δραστηριότητα των εταιρειών.

Η εμφάνιση φαινομένων που έχουν επιδράσει καταλυτικά σε αυτή την στάση δεν αποκλιμακώνεται, αντιθέτως δείχνει να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο, τροφοδοτούμενη και από φημολογία. Ενδεχομένως η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου να βοηθήσει στο να υπάρξει κάποιου είδους ανακωχή και επανεξέταση των δεδομένων στην βάση αριθμών και προοπτικών.

Γεγονός είναι πάντως ότι η πίεση που παρατηρήθηκε τους τρεις τελευταίους μήνες, έχει οδηγήσει, πλέον, πολλές αποτιμήσεις σε ζώνες ευκαιριών και με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, οι διοικήσεις να έχουν την δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής επικοινωνίας με την Επενδυτική Κοινότητα, που θα δώσει περισσότερες απαντήσεις με ποιοτικό προσανατολισμό. Είναι ενδεικτικό ότι πια η Αγορά δεν λογαριάζει ούτε τα ανακοινωμένα τιμήματα εταιρειών που θα διαγραφούν λίαν προσεχώς από το χρηματιστήριο, τα οποία συνιστούν διαφορές του 6% και 8% από τα τρέχοντα επίπεδα, βάζοντας συνεχώς μια έκπτωση κινδύνου στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν ευκαιρίες σε όχι και τόσο μακρινό ορίζοντα, αρκεί να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα από την αρνητική ειδησεογραφία και την αμφισβήτηση που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική διάθεση.

Τεχνικά, ότι έχτισε με κόπο σε έξι συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης, το έχασε στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι 650 μονάδες φαίνεται να "στοιχειώνουν" σαν επίπεδο αντίστασης, καθώς όλος σχεδόν ο Οκτώβριος αναλώθηκε μέσα στο στενό εύρος που ορίζει η στήριξη των 610 μονάδων και η αντίσταση λίγο χαμηλότερα από το προαναφερθέν όριο. Οι αγοραστές την εβδομάδα που πέρασε κράτησαν το σήμα αγορών του MACD, απώλεσαν ωστόσο την απόσταση ασφαλείας από την αφετηρία της αντίδρασης, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένοι σε διάσπαση και καθοδική διαφυγή από την βάση της συσσώρευσης.

Η επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ειδικών συνθηκών" καθώς ο χρόνος λιγοστεύει και το όποιο πλεονέκτημα κερδήθηκε προς το τέλος Οκτωβρίου, έχει αδυνατίσει αισθητά. Στα υπέρ των αγοραστών η ανοδική απόκλιση που έχει ενταθεί στους ταλαντωτές, γεγονός που είθισται να υποδηλώνει την αυξημένη πιθανότητα μιας ανατιμητικής προσπάθειας προς την περιοχή των 640 μονάδων.

Στο εξωτερικό, οι ενδιάμεσες εκλογές (6/11) στην Αμερική, ενδεχομένως να δώσουν αφορμές διακυμάνσεων με βάση το αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς που θα προκύψουν.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αβεβαιότητα γύρω από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ έναντι της Κίνας αποθάρρυναν την επένδυση σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ενώ η στερλίνα σημείωσε άνοδο σε υψηλό δύο εβδομάδων, από τις ελπίδες για μια ομαλή Brexit.

Οι αγορές αναμένεται να παραμείνουν σε κατάσταση επιφυλακής πριν από τις αμερικανικές εκλογές για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ την Τρίτη.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πιθανότητα το Δημοκρατικό Κόμμα να μπορέσει να αποκτήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από δύο χρόνια χωρίς πρακτική πολιτική εξουσία στην Ουάσινγκτον, ενώ το Κόμμα του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπι πιθανόν να κρατήσει τη Γερουσία.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας έχασε 1,5% σήμερα, υποχωρώντας προς το χαμηλό σε βάθος 18 μηνών της περασμένης εβδομάδας των 505,61 μονάδων.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κατέρρευσε -1,55% ενώ ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε -0,91%.

Οι κινεζικές μετοχές με άνοιγμα στο κόκκινο οδήγησαν το δείκτη των blue-chip CSI300 χαμηλότερα -0,41% ακόμη και όταν ο πρόεδρος Xi Jinping υποσχέθηκε να μειώσει τα τιμολόγια εισαγωγής και να συνεχίσει να διευρύνει την πρόσβαση στην αγορά. Αναγνώρισε επίσης ότι οι συνθήκες στο εξωτερικό είχαν δημιουργήσει ορισμένες προκλήσεις για την κινεζική οικονομία. «Αναμένουμε ότι οι εμπορικές εντάσεις των ΗΠΑ-Κίνας θα επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν.Οι αγορές μετοχών δεν φαίνεται να ενσωματώνουν πλήρως τους κινδύνους της κλιμάκωσης των εντάσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επενδύσεις, το φρόνημα των επιχειρηματιών, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη». Ααναφέρουν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμα.

Επίσης, η επιδείνωση των προοπτικών για τις μετοχές παγκόσμια οφείλεται στην πιθανότητα μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι έχουν εμφανιστεί ισχυρά οικονομικά στοιχεία τους τελευταίους μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας για τον Οκτώβριο, με ετήσια αύξηση μισθών σε υψηλά επίπεδα σε βάθος 9-1 / 2 ετών, ενισχύοντας περαιτέρω τις προσδοκίες για αύξηση του επιτοκίου της Fed στη συνάντηση της FOMC του Δεκεμβρίου.

Ομοίως τον Φεβρουάριο μια παρόμοια ισχυρή ανάγνωση των δεδομένων για την απασχόληση είχε στείλει τις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκόσμια σε περιδίνηση με μια μαζική εκποίηση ομολόγων και μετοχών, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές, και ένα ισχυρό ράλι στο δολάριο των ΗΠΑ.

«Η έκθεση απασχόλησης των ΗΠΑ υποστηρίζει την άποψή μας ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές από τώρα μέχρι τα μέσα του 2019, Στη συνέχεια, υποψιαζόμαστε ότι η σωρευτική επίδραση της αυστηρότητας της νομισματικής πολιτικής θα αρχίσει να επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία, αναγκάζοντας τη Fed να τερματίσει τον κύκλο σύσφιγξης», ανέφερε σε σημείωμα η Capital Economics.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο σε υψηλό δύο εβδομάδων τη Δευτέρα με αυξανόμενες προσδοκίες για μια ομαλή Brexit, ενώ οι ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα προσεκτικά εν μέσω ανησυχιών για τις τεταμένες εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Το αμερικανικό δολάριο αγωνίστηκε να κρατήσει τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή μετά από τα θετικά δεδομένα επί της απασχόλησης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα