CNBC: Οι ΗΠΑ έκοψαν επιταγή 401,7 δισ. σε Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 08:56
UPD:08:58
REUTERS/BOB RIHA JR

 Το CNBC σχολιάζει πως το σχέδιο της τεράστιας δημοσιονομικής επέκτασης του Ντόναλντ Τραμπ στέλνει τεράστια δώρα σε Κίνα, Ιαπωνία και Γερμανία, τρεις χώρες, που καλύπτουν σχεδόν το 30% της παγκόσμιας οικονομίας. 

Διογκούμενο βαίνει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι των μεγάλων εμπορικών εταίρων τους, παρά τη στροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον προστατευτισμό. Το CNBC σχολιάζει πως το σχέδιο της τεράστιας δημοσιονομικής επέκτασης του Ντόναλντ Τραμπ στέλνει τεράστια δώρα σε Κίνα, Ιαπωνία και Γερμανία, τρεις χώρες, που καλύπτουν σχεδόν το 30% της παγκόσμιας οικονομίας. 

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, η Αμερική «έκοψε σε αυτές τις χώρες ένα τσεκ αξίας 401,7 δισ. δολαρίων από την αυξανόνενη εσωτερική αγοραστική δύναμή της» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο- γνώμης, που υπογράφει ο Μάικλ Ιβάνοβιτς. Πρόκειται για αύξηση 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μερίδα του λέοντος ανήκει στην Κίνα και φτάνει στα 301, 4 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

«Όσοι εσφαλμένα υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έχει σημασία, θα πρέπει να σημειώσουν ότι τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα προστεθούν στο καθαρό εξωτερικό χρέος των 8,6 τρισ. δολαρίων στα τέλη του δεύτερου τριμήνου. Αυτή η τεράστια μεταφορά πλούτου των Αμερικανών στο εξωτερικό επίσης επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Τους πρώτους εννέα μήνες η οικονομική ανάπτυξη ήταν βραδύτερη από την ανάπτυξη της εσωτερικής ζήτησης» εξηγεί ο αρθογράφος. 

Καλεί Κίνα, Ιαπωνία και Γερμανία να αρχίζουν να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, εάν δεν θέλουν να εξοργίσουν τις ΗΠΑ, αλλά και να εντείνουν τις δικές τους ανισορροπίες.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα