Κίνα: Σε ναδίρ 13 μηνών ο δείκτης των υπηρεσιών

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 08:44
UPD:08:51
REUTERS/CHINA DAILY

Με τους βραδύτερους ρυθμούς εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο αναπτύχθηκε ο τομέας υπηρεσιών της Κίνας τον Οκτώβριο, φτάνοντας στα όρια σχεδόν της στασιμότητας. Είναι σαφές ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει κατεβάσει σημαντικά ταχύτητα φέτος, αν και οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμο στήριγμα το προσεχές διάστημα. 

Ο δείκτης Caixin/Markit για τον τομέα των υπηρεσιών (που καλύπτει πάνω από το 50% της κινεζικής οικονομίας και είναι βασική πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας) υποχώρησε από τις 53,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο σε μόλις 50,8 τον Οκτώβριο. Δεν απέχει έτσι ιδιαίτερα από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. Πρόκειται δε για τα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2017. 

Σημειώνεται ότι ο επιμέρους δείκτης των παραγγελιών για νέες εργασίες διολίσθησε στις 50,1 μονάδες από 52,4 τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποκαλύπτει ότι είχαμε μηδενική σχεδόν αύξηση. Σε χαμηλά τριών μηνών και ο δείκτης για το επιχειρηματικό κλίμα. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο αντίστοιχος δείκτης για τη μεταποίηση είχε διαμορφωθεί στις 50,5 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2016.

Πηγή: Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα