Σι Τζινπίγνκ: Δεσμεύσεις για μείωση δασμών και άνοιγμα αγορών στη Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 06:07
UPD:06:46
REUTERS/POOL

Για τρίτη φορά από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Κινέζος πρόεδρος ανεβαίνει στη σκηνή μίας διεθνούς συνάντησης για να παρουσιάσει εαυτόν ως θεματοφύλακα της παγκοσμιοποίησης και πρωταθλητή του ελεύθερου εμπορίου. Αυτή τη φορά ήταν η διεθνής έκθεση China International Import Expo στη Σαγκάη- ένα κορυφαίο γεγονός για την Κίνα-  το βήμα από το οποίο επανέλαβε τη ρητορική του κατά του προστατευτισμού και τάχθηκε υπέρ της διεθνούς συνεργασίας. 

Ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε χαμηλότερους δασμούς για τις εισαγωγές ξένων προϊόντων, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει να ανοίγει τις κινεζικές αγορές στον υπόλοιπο κόσμο. Μεταξύ άλλων δεσμεύθηκε για ταχύτερα βήματα στο άνοιγμα των τομέων εκπαίδευσης, τηλεπικοινωνιών, πολιτιστικών προϊόντων, ενώ υπογράμμισε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των ξένων εταιρειών με παρουσία στη χώρα. 

Η ομιλία με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της έκθεσης έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία υπάρχουν ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ. Στον έως τώρα «πόλεμο» των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 250 δισ. δολαρίων και το Πεκίνο έχει απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 110 δισ. δολαρίων. Σι και Τραμπ θα συναντηθούν στην Αργεντινή αυτόν τον μήνα, στο πλαίσιο της Συνόδου του G20 και εκεί θα φανεί κατά πόσον οι ελπίδες για μία συμφωνία μπορούν να δικαιωθούν.  

Ωστόσο η κριτική κατά της Κίνας για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας  και  διακρίσεις κατά των ξένων εταιρειών στο έδαφός της προέρχεται και από την Ε.Ε. και όχι μόνο από την αμερικανική πλευρά. Στόχος του Κινέζου προέδρου είναι να πείσει ότι ο δράκος έχει αλλάξει.

Σημειώνεται ότι στην CIIP θα δώσουν το «παρών» περισσότερες από 3.600 επιχειρήσεις από 172 χώρες και περιοχές. Οι τιμώμενες χώρες είναι 12: η Ρωσία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γερμανία, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Ουγγαρία, η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Νότιος Αφρική και το Βιετνάμ. Μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που σε χθεσινό της tweet δήλωσε ότι ανυπομονεί να συμμετάσχει στην έκθεση. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα