AB Foods: 599 εκατ. δολ. για την εξαγορά της Illovo στην Αφρική

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 10:47

ΠΟΣΟΝ 317 εκατ. λιρών Αγγλίας (599 εκατ. δολ.) για την απόκτηση του ελέγχου της Illovo Sugar Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ζάχαρης της Αφρικής, προσέφερε η Associated British Foods Plc, για να αντισταθμίσει τη μείωση των κερδών της, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να αγοράσει περισσότερη ζάχαρη από της αναπτυσσόμενες χώρες.

Η AB Foods, προσέφερε 21 ραντ (3,27 δολ.) ανά μετοχή σε μετρητά για το 51% της Illovo, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο. Οι μετοχές της Illovo, έκλεισαν χθες στο Γιοχάνεσμπουργκ στα επίπεδα των 20 ραντ η μία. Οι περισσότεροι μέτοχοι της Illovo υποστηρίζουν την προσφορά, ενώ το διοικητικό της συμβούλιο λέει η αυτή είναι επαρκής.

Η AB Foods επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο της Illovo επειδή παράγει ζάχαρη σε χώρες κατά μήκος της νοτίου και της ανατολικής Αφρικής, οι οποίες θα ευνοηθούν από την duty free πρόσβασή τους στην Ε.Ε. από το 2009. Επίσης από φέτος η Ε.Ε. θα αρχίσει να περιορίζει τις ποσότητες ζάχαρης που μπορεί να εξάγει. Αυτό, οδήγησε την Tate & Lyle Plc, τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας ζάχαρης στον κόσμο, να επενδύσει τον Μάρτιο στο Ισραήλ.

Οι μετοχές της AB Foods σημείωσαν άνοδο 16 πένες, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στις 761 πένες η μία στις 8:04 π.μ. στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να ανέρχεται σε 6,02 δισ. λίρες στερλίνες (11,4 δισ. δολ.). Οι μετοχές της Illovo σημείωσαν άνοδο 50 σεντς, ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 20,50 ραντ η μία στο Γιοχάνεσμπουργκ. Από τις 14 Φεβρουαρίου που ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να δεχθεί προσφορά εξαγοράς, οι μετοχές της Illovo, έχουν σημειώσει άνοδο 42%.

Η AB Foods, παραγωγός του τσαγιού Twinings, που ελέγχει την British Sugar Plc, πρέπει να κάνει επίσημη προσφορά έως τις 2 Ιουλίου.

Η εξαγορά της Illovo θα είναι η πρώτη επένδυση της AB Foods στην Αφρική από το 1983, όταν πούλησε το μερίδιό της. Η Illovo παρήγαγε 1,87 εκατ. μετρικούς τόνους ζάχαρης πέρυσι και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της κατά 300.000 τόνους τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2007.

Χθες η λευκή ζάχαρη έκλεισε στα 476 δολ. ο μετρικός τόνο στο Liffe του Λονδίνου. Πέρυσι, σημείωσε άνοδο 90% και αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 497 δολ. ο τόνος στις 12 Μαΐου.

Σήμερα η Illovo ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, σημείωσαν περίπου επταπλάσια αύξηση, φθάνοντας στα 357,7 εκατ. ραντ (55,6 εκατ. δολ.) από 51,7 εκατ. ραντ που είχε εμφανίσει το προηγούμενο έτος.

Η AB Foods σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει αυτήν την εμπορική συναλλαγή από ίδια κεφάλαια και από τραπεζικά δάνεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα