Πώς η νέα κανονικότητα έκοψε την όρεξη... για χρέος

Βουτιά στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 12:32
UPD:12:32
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Tης Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Με τους πάντες να αναγνωρίζουν ότι η επιστροφή των κεντρικών τραπεζών σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική είναι αναπόφευκτη, την FED να προχωρεί, ανεπηρέαστη από αβεβαιότητες και κινδύνους, σε δυναμικές επιτοκιακές αυξήσεις και την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το κόστος δανεισμού για κυβερνήσεις, αλλά και επιχειρήσεις ανεβαίνει. Οι τιμές των εταιρικών ομολόγων δέχονται ισχυρές πιέσεις και η εποχή άνθισης του ιδιωτικού χρέους και μεγάλων μοχλευμένων συμφωνιών φταίνεται να φτάνει στο τέλος της.

Ο «κόκκινος Οκτώβριος» όπως χαρακτηρίστηκε για τις αγορές ήταν πιο επώδυνος για τις μετοχές, αφαιρώντας περί τα 6 τρισ. δολάρια από την αξία τους παγκοσμίως, αλλά δεν άφησε αλώβητη και την αγορά χρέους. Ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις πάγωσαν σχέδια χρηματοδότησης από τις αγορές και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έκαναν βουτιά. 

Πρόκειται όπως σχολιάζουν οι αναλυτές για μία ένδειξη ότι όλοι οι μεγάλοι παίχτες και όχι μόνο οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται γι τη «νέα κανονικότητα», η οποία δεν θα έχει πια μηδενικά επιτόκια, γενναιόδωρες ενέσεις ρευστότητας και πάσης φύσεως συμβατικά και αντισυμβατικά στηρίγματα από τις κεντρικές τράπεζες.  

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, που δημοσιεύει η Wall Street Journal, τον περασμένο μήνα οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade), οι οποίες θεωρούνται σχετικά ασφαλής επενδυτική επιλογή, ήταν μειωμένες κατά 75% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ κινήθηκαν σε επίπεδα 40% χαμηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017. Όσο για εκείνες των ομολόγων υψηλόυ ρίσκου συρρικνώθηκαν 82% σε ετήσια βάση. 

Παρόμοια η εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις αμερικανικές εκδόσεις εταιρικού χρέους επενδυτικής διαβάθμισης να καταγράφει πτώση 34% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και 50% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ακόμη και πριν από το ξεπούλημα και την έντονη μεταβλητότητα του Οκτωβρίου, υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι η «όρεξη» για νέο χρέος περιορίζεται. Από τις αρχές του έτους έως και τον Σεπτέμβριο οι εκδόσεις ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης ήταν μειωμένες κατά 12%, ενώ εκείνες του υψηλού ρίσκου είχαν υποχωρήσει κατά περίπου 33%. 

Σύμφωνα με έκθεση της Βank of America Merrill Lynch το προηγούμενο δίμηνο τα funds εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης ήρθαν αντιμέτωπα με εκροές ύψους 3,1 δισ. δολαρίων. Έτσι οι συνολικές εκροές από τις αρχές της χρονιάς ανήλθαν στα επίπεδα ρεκόρ των 25,2 δισ. δολαρίων.

Αν και τα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης λειτουργούν παραδοσιακά ως καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους έντονης αστάθειας, κατά την εφετινή χρονιά δεν μπορούν να διαδραματίσουν, παρά σποραδικά, αυτόν τον ρόλο. Οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και τα σενάρια τρόμου για τον αντίκτυπο των δασμών στην παγκόσμια οικονομία, οι γεωπολιτικές εντάσεις και συνεχείς ανατροπές στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, η μεγάλη κρίση που βιώνουν οι αναδυόμενες αγορές και οι επίμονοι πονοκέφαλοι στην Ευρωζώνη είναι παράγοντες, που συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό από εκείνα, που τείνουν να ευνοούν τα ομολόγα. 

Οι επενδυτές όμως έχουν αλλού στραμμένο το βλέμμα: στις κεντρικές τράπεζες, που ύστερα από μία δεκαετία κατά την οποία τροφοδοτούσαν συνεχώς το πάρτι των ομολόγων, αναγκάζονται να αποσυρθούν. Δεν είναι αιφνίδια η απόφασή τους, ούτε θα έπρεπε να τρομάζει. Είναι μία αναμενόμενη- και μάλλον καθυστερημένη, όπως πιστεύει μερίδα αναλυτών- εξέλιξη. Είναι όμως και η μεγαλύτερη ανατροπή των τελευταίων ετών στα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές. Αυτή επισκιάζει κάθε άλλη εξέλιξη και δίνει την κατεύθυνση. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα