ΗΠΑ: Εξαιρούν οχτώ χώρες από τις πετρελαϊκές κυρώσεις κατά του Ιράν

Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 09:54
UPD:09:57
REUTERS/RAHEB HOMAVANDI

Σε μία ένδειξη καλής θελήσεως προς σημαντικούς εμπορικούς εταίρους και γεωπολιτικούς συμμάχους, αλλά και απόφαση- ανάγκης, η Ουάσιγκτον φέρεται να αποφάσισε να εξαιρέσει οχτώ χώρες από τις κυρώσεις κατά του ιρανικού πετρελαίου, που θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο, μεταξύ των χωρών, που έλαβαν την πολυπόθετη εξαίρεση είναι η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότιος Κορέα. 

Αν και στόχος της κυβέρνησης Τραμπ είναι να οδηγήσει σε κατάρρευση την ιρανική οικονομία, καταργώντας την πιο πολύτιμη πηγή εσόδων, η εξαίρεση κρίθηκε αναγκαία όχι μόνο για να αποφευχθεί μία ένταση σε σχέσεις με συμμάχους, αλλά και για να αποφευχθεί μία εκτίναξη των τιμών του αργού, την ώρα που οι Αμερικανοί οδεύουν στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου. 

Η Κίνα, ο κορυφαίος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με τις ίδες πηγές, είναι μεν στη λίστα των οχτώ χωρών, αλλά με ερωτηματικό. Και τούτο γιατί εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ τους ακριβείς όρους. 

Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει πάντως να τηρήσει λεπτές ισορροπίες στο εξής. Η εξαίρεση των οχτώ χωρών θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από όσους δεν απέσπασαν κάτι ανάλογο. Επιπλέον θα μπορούσε να εξασφαλίσει επαρκή έσοδα στο Ιράν, ακυρώνοντας τον πρωταρχικό στόχο των ΗΠΑ. 

Να σημειωθεί πως από τότε, που ανακοινώθηκε η απόφαση για τις κυρώσεις, οι εξαγωγές ιρανικού αργού έχουν υποχωρήσει στα 1,6 εκατ. βαρέλια από 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς των ΗΠΑ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα