Εφάπαξ χορήγηση 2.000 ευρώ για το τρίτο τέκνο

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2006 20:47

Τα δικαιολογητικά και τις λεπτομέρειες για την χορήγηση της εφάπαξ παροχής ύψους 2.000 ευρώ στη μητέρα που αποκτά τρίτο τέκνο αλλά και για εκείνες τις μητέρες που απέκτησαν τρίτο παιδί από την 1-1-2006 καθορίζει αναλυτικά η απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας και ο συναρμόδιος Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Οπως καθορίζει η απόφαση «το εφάπαξ ποσό των 2.000 ευρώ θα καταβάλλετε στους δικαιούχους ανεξάρτητα από κάθε άλλο επίδομα, μισθό, σύνταξη, αμοιβή, αποζημίωση ή εισόδημα» και το επίδομα αυτό «απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και μπορεί να επαναπροσαρμόζεται με όμοια απόφαση».

Αρμόδιος φορέας για την εφάπαξ καταβολή στη μητέρα που έχει αποκτήσει από 1-1-2006 ή αποκτά τρίτο τέκνο και για κάθε τέκνο μετά από το τρίτο, συμφώνα με την απόφαση ορίζεται ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) που ενεργεί ως εντολοδόχος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκαλούνται από την εφαρμογή της απόφασης και των εξόδων διοικήσεως που θα προκύπτουν από την υλοποίησή τους και θα καθορίζονται κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιχορηγείται ο ΟΓΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με την εγγραφή σε αυτόν σχετικής πίστωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης:

1/ Δικαιούχος της εφάπαξ παροχής που θεσπίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 4 του νόμου 3454/2006 είναι:

α/ Η μητέρα που έχει δύο ζώντα τέκνα και αποκτά τρίτο.

β/ Η μητέρα για κάθε ένα αποκτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

2/ Η θεσπιζόμενη ως άνω εφάπαξ παροχή, καταβάλλεται στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων:

α/ Ελληνες πολίτες.

β/ Ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν το ειδικό Δελτίο ταυτότητας Ομογενούς.

γ/ Πολίτες κρατών - μελών της Ε.Ε.

δ/ Πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο.

ε/ Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων

στ/ Ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Αντιθαγενών.

ζ/ Δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος, των οποίο το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από το άρθρο 8 του π.δ.61/1999, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και για όσο χρόνο διαρκούν οι ως άνω ιδιότητές τους.

η/ Πολίτες άλλων Κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων Ελληνικής Υπηκοότητας.

3/ Οι δικαιούχοι της εφάπαξ παροχής πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα