«Μεγάλη Παρασκευή» για τις τράπεζες της Ε.Ε. - Ποιες λούζει κρύος ιδρώτας

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 12:37
UPD:13:29
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, τα μηνύματα για τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας δεν είναι ενθαρρυντικά, γεγονός το οποίο αφήνει ελάχιστες χαραμάδες αισιοδοξίας.

Του Γεράσιμου Χιόνη
[email protected]

«Μεγάλη Παρασκευή» ξημερώνει αύριο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) θα δημοσιεύσει τα τελικά αποτελέσματα των stress-tests για το σύνολο του 2017.

Τα στοιχεία για τις 48 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανακοινωθούν στις 7.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) και το ενδιαφέρον όλων, όπως είναι φυσικό, εστιάζει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ιταλίας και της Γερμανίας -εκεί δηλαδή που παρατηρούνται και οι υψηλότεροι κίνδυνοι.

Τα stress-tests της ΕΒΑ χαρακτηρίζονται ως τα αυστηρότερα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι τραπεζικές αρχές της Ε.Ε. θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης κεφαλαιακών ελλειμμάτων και να διασφαλίσουν ότι δεν θα οδηγηθούμε σε νέες τραπεζικές διασώσεις με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Μεταξύ άλλων, τα τεστ-αντοχής λαμβάνουν υπόψη την ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν τους κραδασμούς ενός υποτιθέμενου άτακτου Brexit, να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό sell-off στα κρατικά ομόλογα και να διαχειριστούν την αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, καμία τράπεζα δεν πρόκειται να «πέσει» κάτω του κεφαλαιακού ορίου του 5,5%, το οποίο έχει θεσπιστεί για το «αρνητικό σενάριο». Ωστόσο, αν κάποια (σ.σ. τράπεζα) βρεθεί κοντά στο συγκεκριμένο όριο, τότε αυτομάτως θα υποστεί την πίεση των αγορών και πιθανώς θα τεθεί ενώπιον απρόβλεπτων εξελίξεων.

Νούμερο «1» κίνδυνος η Ιταλία

Οι ιταλικές τράπεζες συγκαταλέγονται σ’ αυτές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μύρια προβλήματα στις αγορές, εξαιτίας μιας πιθανής απογοητευτικής επίδοσης στα stress-tests της ΕΒΑ.

Από την αρχή του έτους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της γειτονικής χώρας έχει απολέσει το 22% της αξίας τους, ενώ υπολείπονται κατά 24% σε σχέση με το υψηλό έτους, το οποίο σημειώθηκε στις 24 Απριλίου.

Ο λόγος; Ο κίνδυνος σοβαρών και ευρειών επιπτώσεων στην ιταλική -και όχι μόνο- οικονομία από την πολιτική αβεβαιότητα και τη σύγκρουση Βρυξελλών - Ρώμης για τον προϋπολογισμό του 2019.

Η πλειονότητα του ιταλικού χρέους τελεί υπό τον έλεγχο εγχώριων ιδρυμάτων, με τις ιταλικές τράπεζες να κατέχουν περίπου το 20% των κρατικών ομολόγων. Ως εκ τούτου, μια περαιτέρω επιδείνωση στις αποδόσεις των ομολόγων, ως απόρροια των πολιτικών εξελίξεων, αναμένεται να συνεπάγεται μείζονα προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες.

Σ’ αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να λησμονηθούν και οι πιθανές επιπτώσεις ως προς την Ελλάδα, η οποία ήδη δέχεται τα απόνερα τις ιταλικής αναταραχής, μέσω της μη ικανοποιητικής υποχώρησης των αποδόσεων αλλά και της «βουτιάς» στις τραπεζικές μετοχές.

Μάλιστα, η κατάσταση εκτιμάται ότι θα περιπλακεί περαιτέρω τον προσεχή Ιανουάριο, όταν η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων, εξέλιξη η οποία αναπόφευκτα θα επιφέρει νέες πιέσεις στα κρατικά αξιόχρεα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ μέρους της Ιταλίας, στα stress-tests της ΕΒΑ συμμετέχουν τέσσερις τράπεζες: η Unicredit, η Intesa Sanpaolo, η Banco BPM και η Unione di Banche Italiane.

Η πάντα… επικίνδυνη Deutsche Bank

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ιταλία, η οποία «τρέμει» μία αρνητική εξέλιξη, όσον αφορά τα stress-tests, καθώς ίδιος κρύος ιδρώτας λούζει και τις γερμανικές τράπεζες και συγκεκριμένα, τη Deutsche Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, τα μηνύματα για τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας δεν είναι ενθαρρυντικά, γεγονός το οποίο αφήνει ελάχιστες χαραμάδες αισιοδοξίας.

Η πάλαι ποτέ κραταιά τράπεζα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, ενόσω προσπαθεί να φέρει εις πέρας το ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο στοχεύει στην κεφαλαιακή της ενίσχυσης.

Η μείωση της κερδοφορίας, η αδύναμη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου, αλλά και το πλήθος των προστίμων για τις παλαιές «αμαρτίες», έχουν δημιουργήσει ένα μίγμα δυσμενών παραγόντων, το οποίο έχει θέσει τη Deutsche Bank σε αρνητική τροχιά.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα