Σύννεφα στη σχέση ΗΠΑ- Βρετανίας φέρνει ο ψηφιακός φόρος

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 08:00
UPD:08:15
SHUTTERSTOCK

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί ότι ο νέος φόρος θεωρείται επίθεση στις επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντίποινα, αλλά και να υπονομεύσει τις προοπτικές μίας εμπορικής συμφωνίας.

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ βρίσκονται τα σχέδια της Βρετανίας να επιβάλλει νέο φόρο επί των πωλήσεων και όχι των κερδών των τεχνολογικών κολοσσών. Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί ότι ο νέος φόρος θεωρείται επίθεση στις επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντίποινα, αλλά και να υπονομεύσει τις προοπτικές μίας εμπορικής συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική πλευρά έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για μία διμερή εμπορική συμφωνία, αμέσως μετά την έξοδο της Βρετανίας από την κοινότητα, τον Μάρτιο του 2019 στη βάσει της «ειδικής σχέσης» των δύο χωρών.

EURONEWS

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται εμφανώς δυσαρεστημένη. Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μπρέιντι, χαρακτήρισε τα βρετανικά σχέδια για τον λεγόμενο ψηφιακό φόρο «προβληματικά» και «ανησυχητικά». Όπως είπε, εάν τελικά η Βρετανία και άλλες χώρες εφαρμόσουν το φόρο, οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους στο φορολογικό και ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να δημιουργήσουν ίσους όρους παιχνιδιού στην παγκόσμια αγορά. 

«Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Σημειώνεται πως πέραν της Βρετανίας και η Ε.Ε. ως σύνολο επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή φόρο επί των εσόδων των τεχνολογικών κολοσσών, που εγκαλούνται ότι επί χρόνια έβρισκαν τρόπους να αποφεύγουν τη φορολόγηση. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα