Wal-Mart: Πουλά το σκέλος της στη Ν. Κορέα προς 869 εκατ. δολ.

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 12:09

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την πώληση του μη κερδοφόρου σκέλους της στη Ν. Κορέα, αντί του ποσού των 825 δισ. ουόν (869 εκατ. δολ.) προχωρώντας στην πρώτη πώληση εθνικής αλυσίδας, έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο, Wal-Mart Stores Inc.

Η Shinsegae θα αγοράσει τα 16 καταστήματα από την Wal-Mart, ανεβάζοντας τον αριθμό των καταστημάτων που διαθέτει στα 102, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Σεούλ. Οι μετοχές της Shinsegae, σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Η Wal-Mart, όπως και η Carrefour SA πουλάνε δραστηριότητές τους στη Ν. Κορέα, μετά την αποτυχία τους να αποκτήσουν αρκετούς πελάτες. Η εξαγορά, διευρύνει την ηγετική θέση της Shinsegae στην αγορά λιανικής πώλησης εμπορευμάτων με έκπτωση, ύψους 30 δισ. δολ., αλλά και τη δυνατότητα να μπορεί να διαπραγματευθεί χαμηλότερες τιμές με τους προμηθευτές.

Στις 28 Απριλίου, η Carrefour με έδρα το Παρίσι, πούλησε τη δραστηριότητα που είχε στη Ν. Κορέα, στην Ε.Land Group αντί του ποσού του 1,75 τρισ. ουόν μετά από 11 χρόνια παρουσία στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας. Και η Shinsegae είχε κάνει προσφορά για την απόκτηση των 32 καταστημάτων της Carrefour μαζί με την Samsung Tesco και τη Lotte Shopping Co.

Οι μετοχές της Shinsegae σημείωσαν άνοδο 6,6%, φθάνοντας στα 460.000 ουόν η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 8,68 τρισ. ουόν. Οι μετοχές της Lotte σημείωσαν απώλειες 4,6%, φθάνοντας στα 361.500 ουόν στη Σεούλ και στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δημόσια εγγραφή της τον Φεβρουάριο.

Η Wal-Mart μπήκε στην αγορά της Ν. Κορέας το 1998 και έχει μερίδιο αγοράς 3,8%. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία εξέρχεται μόνη της από μία επένδυση, είπε ο εκπρόσωπός της Bill Wertz, σε τηλεφωνική του δήλωση.

Πέρυσι η αμερικανική εταιρεία λιανικής εμφάνισε στην Ν. Κορέα ζημίες 9,9 δισ. δολ., σε έσοδα ύψους 728,7 δισ. δολ. Διεθνώς, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 9,5%, φθάνοντας στα 312,4 δισ. δολ. πέρυσι, ενώ τα καθαρά της κέρδη σημείωσαν αύξηση 9,4%, φθάνοντας στα 11,2 δισ. δολ. ή 2,68 δολ. ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα