Σημαντική η πτώση των Χρηματιστηρίων στις αναδυόμενες αγορές

Η μεγαλύτερη μέσα σε οκτώ χρόνια
Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 13:05

ΑΠΩΛΕΙΕΣ για δέκατη ημέρα σημείωσαν οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συνεχόμενη πτώση μέσα σε οκτώ χρόνια, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν επικίνδυνες τοποθετήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά την υποχώρηση των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής και την άνοδο των επιτοκίων.

Ο δείκτης Sensitive στην Ινδία, σημείωσε απώλειες πλέον του 10%, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η συνεδρίαση στο Mumbai Stock Exchange και στο National Stock Exchange. Οι μετοχές άρχισαν και πάλι να κινούνται ανοδικά και να περιορίζουν τις απώλειές τους, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι τράπεζες θα βοηθήσουν τους επενδυτές στο αίτημα για μετρητά.

Ο Morgan Stanley Capital International Emerging Markets Index, ο οποίος αποτελείται από μετοχές 26 αναπτυσσόμενων αγορών από όλο τον κόσμο, σημείωσε απώλειες 2,6%, φθάνοντας στις 766,22 μονάδες, 13% χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ που είχε αναρριχηθεί στις 8 Μαΐου. Η υποχώρηση των δεικτών για δέκατη ημέρα ήταν η μεγαλύτερη από τις απώλειες του δεκαημέρου που είχαν σημειώσει έως τις 13 Αυγούστου του 1998.

Στη Ν. Κορέα, που αποτελεί το 18% του MSCI Emerging Markets, ο δείκτης Kospi υποχώρησε 2,5% και στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών. Η Ν. Αφρική οδήγησε χαμηλότερα τον MSCI Emerging Europe, τον Middle East και τον Africa index, με τον FTSE/JSE Africa All Share Index να υποχωρεί 1,4%.

Στην Ινδονησία ο Jakarta Composite Index σημείωσε απώλειες 5%, ενώ στην Τουρκία ο ISE National 100 Index απώλεσε 3,9%.

Πτωτικά κινήθηκαν όλα τα Χρηματιστήρια στις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του MSCI, εκτός από τους δείκτες στις Φιλιππίνες, την Ιορδανία και την Κίνα, όπου οι τοπικές αγορές απαγορεύουν τις συναλλαγές σε ξένους επενδυτές.

Ο Hang Seng China Enterprises Index, που αποτελείται από 38 μετοχές εταιρειών, των μετοχών «Η», που διαπραγματεύονται ελεύθερα, σημείωσε απώλειες 5,3%, τις μεγαλύτερες σε χρονικό διάστημα δύο ετών.

Τις απώλειες οδήγησαν οι μετοχές των εταιρειών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, με τον δείκτη του κλάδου της ενεργείας να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 10 κλάδων που αποτελούν τον MSCI Emerging Markets Ιndex.

Οι μετοχές της Jiangxi Copper Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής χαλκού της Κίνας, υποχώρησαν 10,1%, φθάνοντας στα 6,70 δολ.. Χονγκ Κονγκ η μία ενώ οι μετοχές της Hindalco, της μεγαλύτερης εταιρείας μη μεταλλικών μετάλλων, υποχώρησε 9% φθάνοντας στις 172 ρουπίες η μία.

Οι μετοχές της Gold Fields Ltd. της Ν. Αφρικής, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού στον κόσμο, υποχώρησαν 5,4%, φθάνοντας στα 13.050 ραντ η μία.

Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος κινήθηκαν πτωτικά για τέταρτη ημέρα μεταξύ των μετάλλων που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο, ενώ το αργό πετρέλαιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα