Ποιος θα αντικαταστήσει τον «Super Mario» στην ΕΚΤ;

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 14:14
UPD:14:22
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η εθνικότητα αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές προσώπων που επίκεινται το επόμενο διάστημα και φυσικά, η στρατηγική θέση της ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να συνιστά εξαίρεση.

Του Γεράσιμου Χιόνη
[email protected]

Στην επόμενη ημέρα, η οποία περιλαμβάνει τη διαδικασία εξόδου της ΕΚΤ από την πολιτική των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων, στρέφονται οι αγορές, αναζητώντας τον πιθανό διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα επιφέρουν τεκτονικές ανακατατάξεις στα θερμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες ωστόσο, θα συνεπάγονται και μία καλύτερη «εικόνα» για το ποιος θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ.

Για παράδειγμα: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκουίντος, τοποθετήθηκε στις αρχές του έτους στη θέση του αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας. Αυτό τον αποκλείει αυτόματα από τη λίστα των υποψήφιων διαδόχων του Ντράγκι. Το ίδιο ισχύει, βέβαα, και για όλους τους συμπατριώτες του (σ.σ. Ισπανούς).

Από τα… βόρεια ο διάδοχος του Ντράγκι

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, κατά πάσα πιθανότητα, θα προέρχεται από τις βόρειες χώρες της Ευρωζώνης. «Θέλουν κάποιον, ο οποίος θα τάσσεται υπέρ της ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων» σχολιάζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο CNBC.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ, έως τα τέλη του Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, διατηρώντας ωστόσο, τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.

Η θητεία του Ντράγκι ολοκληρώνεται και επισήμως τον Οκτώβριο του 2019. Επομένως, ο αντικαταστάτης του θα κληθεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της ομαλοποίησης της επιτοκιακής πολιτικής. Πρόκειται για μία άκρως απαιτητική διαδικασία, όπως μαρτυρά το πρόσφατο παράδειγμα της Federal Reserve και οι ευρείες αναταράξεις που προκλήθηκαν στις διεθνείς αγορές.

Ο ρόλος της εθνικότητας

Οι ευαίσθητες ισορροπίες ανάμεσα στις χώρες-μέλη, ως προς την κατανομή των ευρωπαϊκών χαρτοφυλακίων, φαίνεται πως διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις και αυτό αναμένεται να αντικατοπτριστεί και στην επικείμενη αλλαγή του επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM).

Στα τέλη του 2018, η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί θα έχει ολοκληρώσει την πενταετή θητείας της και ήδη, πραγματοποιείται «παρέλαση» ονομάτων ως προς τους πιθανούς διαδόχους:

  • Σάρον Ντόνερη, αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας
  • Αντρέα Ένρια, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ)
  • Ρόμπερτ Οφέλ, πρόεδρος των γαλλικών τραπεζικών αρχών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, στηρίζει περισσότερο τις πρώτες δύο επιλογές. «Η εθνικότητα, οπωσδήποτε, παίζει ρόλο στην τελική επιλογή» επισημαίνει ωστόσο, ο Κάρστεν Μπρέζκι, επικεφαλής αναλυτής της ING.

Και εξηγεί: «Δεδομένου ότι ο διοικητής της ιρλανδικής τράπεζας, Φιλίπ Λέιν, έχει καλές πιθανότητες να αναλάβει θέση στο επόμενο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, η επιλογή της Ντόνερη φαίνεται πως απομακρύνεται». Και αυτό διότι, «είναι δύσκολο να τοποθετηθούν δύο Ιρλανδοί σε δύο τόσο υψηλόβαθμες θέσεις».

Η εθνικότητα επομένως, αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές προσώπων που επίκεινται το επόμενο διάστημα και φυσικά, η στρατηγική θέση της ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να συνιστά εξαίρεση.

Σημειώνεται ότι η εκλογή του νέου επικεφαλής του SSM από την ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση.

Η χώρα προέλευσης του νέου προέδρου του Μηχανισμού Εποπτείας, όπως καθίσταται σαφές, θα σηματοδοτήσει και τον αποκλεισμό των συμπατριωτών του -όποιοι και αν είναι αυτοί- από τη διαδικασία διαδοχής του Super Mario στην κεντρική τράπεζα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα