Σε υψηλό 16 μηνών το δολάριο, στο 2,3% οι μηνιαίες απώλειες για το ευρώ

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 13:40
UPD:13:42
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών ενισχύεται το δολάριο έναντι των κυριότερων νομισμάτων διεθνώς, με τους επενδυτές να συρρέουν στο αμερικανικό νόμισμα, χάρη στη συνεχιζόμενη ενδυνάμωση της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης δολαρίου (dollar index), ο οποίος υπολογίζει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των κυριότερων έξι «αντιπάλων» του, εκτινάχθηκε σήμερα στις 97,06 μονάδες, επίδοση η οποία είναι η καλύτερη των τελευταίων 16 μηνών.

Η δυναμική του δολαρίου εδράζεται κατά κύριο λόγο, στις ισχυρές μακροοικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ, όπως επίσης και στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη, ως απόρροια της σύγκρουσης Ρώμης - Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε υψηλό 18 ετών, ενώ η ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο επιβραδύνθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι αρχικώς αναμενόταν.

Στον αντίποδα, τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης έχουν απογοητεύσει τους αναλυτές, καθώς ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ως απόρροια, το ευρώ κινείται στα επίπεδα του 1,1343 δολαρίου, εμφανίζοντας σωρευτικές απώλειες της τάξης του 2,3% κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Πέραν των οικονομικών μεγεθών αλλά και της Ιταλίας, πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές αποτελεί και η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, καθώς η Άγκελα Μέρκελ αποφάσισε να εγκαταλείψει την Καγκελαρία το 2021 και να μην διεκδικήσει την αρχηγεία του CDU στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα