Albergo Gelsomino: Επένδυση 1,2 εκατ. στην Κω

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 15:36
UPD:15:41
Aqua Blu Βoutique Ηotel & Spa

To  Aqua Blu Βoutique Ηotel & Spa

 Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Ζωή σε ένα ιστορικό κτήριο του νησιού της Κω δίνει μια νέα επένδυση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, με την δημιουργία ενός Museum Hotel με 8 δωμάτια, που ήρθε να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Γιώργου Κουτσού.

Ο λόγος για το ξενοδοχείο Albergo Gelsomino, που ο Γιώργος Κουτσός, επιτυχημένος επιχειρηματίας με καταγωγή από την Κω και με πλούσια δραστηριότητα στο Μανχάταν, εγκαινίασε πριν από λίγες ημέρες.

ALBERGO GELSOMINO

Το πρώτο ξενοδοχείο στην Κω, Albergo il Gelsomino, πού χτίστηκε το 1928, το οποίο μετονομάστηκε σε «Ακταίον» και αποτέλεσε επί σειρά ετών σημείο αναφοράς για τις οικογένειες του νησιού, είναι  το τρίτο ξενοδοχείο του στην Κω, μετά τα Pelagos Suites Hotel & Spa και Αqua Blu Boutique Hotel & Spa. Η δημιουργία αυτού του ξενοδοχείου, όπως εξηγεί ο Ελληνοαμερικάνος μόνιμος κάτοικος Νέας Υόρκης στην «Ν»,  ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, καθώς  αναβιώνει μνήμες που είχε από το μέρος εκείνο σαν παιδί. «Ήταν το μέρος που κάναμε τα πρώτα μας μπάνια», αναφέρει ο κ. Κουτσός και πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω στον χρόνο, περιγράφει πως ο πατέρας του επισκεπτόταν το μέρος και έβλεπε τους Ιταλούς να χορεύουν και να διασκεδάζουν.

ALBERGO GELSOMINO

Το ξενοδοχείο, αλλιώς «Γιασεμί»,  βρίσκεται στο κέντρο της χώρας της Κω και ήταν το πρώτο που δημιούργησαν οι Ιταλοί στο νησί που από το 1912 ήταν υπό ιταλική κυριαρχία. Χτίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και της κοινότητας, σε μια περιοχή μεταξύ της θάλασσας και των κήπων γύρω από την Καθολική Εκκλησία και τα σχολεία. Σε ορθογώνιο σχέδιο, που καλύπτει τρεις ορόφους, ανεβαίνει σε βάση πολυχρωματικής τεχνητής πέτρας. Γνωστό στους μόνιμους κατοίκους της Κω και ως «Ακταίον», σχεδιάστηκε το 1927 από τον αρχιτέκτονα Rodolfo Petracco και χρησιμοποιήθηκε ως ξενώνας για τους Ιταλούς αξιωματούχους, χρήση που διατήρησε μέχρι τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών οπότε και μετατράπηκε σε Λέσχη Αξιωματικών Κω.

Στη συνέχεια αποδόθηκε στο Δήμο του νησιού. Αφότου χρησιμοποιήθηκε από τη Δημοτική Τηλεόραση της Κω, λειτούργησε ως γραφείο της Αστικής Συγκοινωνίας του νησιού και ως γραφείο τουριστικών πληροφοριών, το κτήριο αφέθηκε στην τύχη του για περίπου επτά χρόνια.

Ύστερα από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό του Δήμου της Κω, τον Μάιο του 2017, η Κουτσός Γ. ΙΚΕ επελέγη για τη μίσθωση, για διάστημα 20 χρόνων, του κτηρίου με μηνιαίο ενοίκιο ύψους 6.500 ευρώ. Τον περασμένο Φεβρουάριο η ομάδα του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία ξεκίνησε τις εργασίες ανακατασκευής οι οποίες ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο. Οι εργασίες, όπως αναφέρει ο κ. Κουτσός, καθυστέρησαν σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, καθώς το ξενοδοχείο εμφάνιζε σοβαρά προβλήματα, είχε μερικώς λεηλατηθεί, αλλά και επειδή σκοπός του Γ. Κουτσού ήταν να αναβιώσει το κτήριο, όπως είχε σχεδιαστεί από τον R. Petracco. Στόχος του ομογενή από την Αμερική είναι το Albergo Gelsomino, που διαθέτει οκτώ δωμάτια από 35 έως περίπου 45 τ.μ. το καθένα, να λειτουργεί σε δωδεκάμηνη βάση.

FACEBOOK/ AQUA BLU ΒOUTIQUE ΗOTEL & SPA

Το ξενοδοχείο θα απευθύνεται σε επισκέπτες ανώτερης εισοδηματικής κατηγορίας, με τον κ. Κουτσό να επενδύει σταθερά στην προσέλκυση ποιοτικών τουριστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεύτερη επένδυσή του, ύψους 7 εκατ. ευρώ, το Aqua Blu Βoutique Ηotel & Spa των 53 δωματίων, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο του νησιού, εμφανίζει αρκετά υψηλότερο έσοδο ανά δωμάτιο σε σχέση με αρκετά ξενοδοχεία All Inclusive του νησιού. Ανοίγοντας τον Απρίλιο του 2012, είναι από τα πρώτα boutique ξενοδοχεία στο νησί της Κω, ενώ είναι και μέλος των Small Luxury Hotels of the World. Το ξενοδοχείο στην παραλία της Λάμπης από ένας ερειπωμένος χώρος στο Ακρωτήρι μετατράπηκε σε ένα κτίσμα που ξεχωρίζει για τα γεωμετρικά σχήματα, το μινιμαλισμό του και τους γήινους τόνους.

Το Pelagos Suites Hotel & Spa, που διαθέτει περίπου 650 κλίνες, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001 με αρχική επένδυση της τάξης των 7 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε επέκτασή του το 2010 και συνέχισε με ανακαίνιση το 2017, όπου και ολοκληρώθηκε με την επένδυση να φτάνει το ύψος των 16 εκατ. ευρώ.

FACEBOOK/ PELAGOS SUITES HOTEL & SPA

Στόχος του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία είναι να μετατρέψει το νησί σε τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. Οι εργασίες ανακαίνισης του αεροδρομίου «Ιπποκράτης» που υλοποιεί η Fraport, εκτιμά ότι θα πολλαπλασιάσουν τις αφίξεις τουριστών στο νησί, ενθαρρύνοντας την έναρξη πτήσεων από και προς την Κω από νέες αεροπορικές εταιρείες. Η ελληνογερμανική εταιρεία θα προχωρήσει σε μια επένδυση ύψους 30,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός σύγχρονου αεροδρομίου, τρεις φορές μεγαλύτερο απ’ αυτό που υπάρχει σήμερα.

Πάντως, τα μηνύματα για την αύξηση του τουρισμού εφέτος στην Κω είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Παρά το γεγονός ότι το νησί επλήγη από μεγάλο σεισμό το 2017, όπως φαίνεται όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί ο τουρισμός, αλλά παρά την αύξηση του το 2017 σε ποσοστό της τάξης του 12%, προβλέπεται επιπλέον αύξηση που θα κυμανθεί στο 15%, αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού, κ. Γιώργος Κυρίτσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα