CE: Τι σημαίνει η απόφαση Μέρκελ για την Ευρωζώνη

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 13:20
UPD:13:54
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Περιορισμένος εκτιμά η Capital Economics ότι θα είναι ο αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία από την απόφαση της Άγγελα Μέρκελ να αποχωρήσει από την προεδρία του CDU, ύστερα από 18 χρόνια. Ωστόσο προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να θέσει σοβαρά εμπόδια στις αποφάσεις για την Ιταλία, εντείνοντας συνολικά την αβεβαιότητα και το ρίσκο για την Ευρωζώνη και τις αγορές της. 

Όπως παρατηρούν οι ειδικοί της CE η αντίδραση των αγορών (άνοδος περίπου 1,9% για τον DAX) αντανκλά το γεγονός ότι παρά την απόφαση να μην διεκδικήσει επανεκλογή στην αρχηγία του κόμματος, σκοπεύει να παραμείνει καγκελάριος έως το 2021. Ούτως η άλλως δεν επρόκειτο να διεκδικήσει νέα θητεία στην καγκελαρία.

Οι πιθανοί διάδοχοί της είναι η γενική γραμματέας του CDU, Ανεγκρέτ Κάρενμπαουε, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ραλφ Μπρίνκχαους. Και οι τρεις, όπως σημειώνει η CE, θα στήριζαν παρόμοιες οικονομικές πολιτικές, που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια, μένοντας στη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

EURONEWS

Οι εξελιξεις, ωστόσο, ενισχύουν τον κίνδυνο κατάρρευσης του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού πριν από τις επόμενες εκλογές, δεδομένης kai της πολύ κακής επίδοσης του SPD. Oι φωνές στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών, που ζητούν αποχώρηση από την κυβέρνηση, εντείνονται. 

«Να σημειωθεί ότι η γερμανική οικονομία έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί ανθεκτική στην πολιτική αβεβαιότητα, σμπεριλαμβανομένης της περιόδου έξι μηνών, κατά την οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη σημερινή κυβέρνηση» σημειώνει η CE. 

Όσο για τον μεγάλο νικητή από την κατάρρευση CDU, SPD στις τοπικές εκλογές δεν είναι άλλος από τους Πρασίνους. «Αμφιβάλλουμε όμως εάν η δημοσιονομική πολιτική τους θα ήταν πολύ χαλαρότερη» αναφέρουν οι αναλυτές της CE. 

Oι μεγαλύτερες επιπλοκές αφορούν την Ευρωζώνη ως σύνολο. «Στο σημερινό περιβάλλον αβεβαιότητας γύρω από την Ιταλία, η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα ζευγάρι ασφαλή χέρια περισσότερο από ποτέ και η κ. Μέρκελ είχε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη συμβιβασμών στο παραλεθόν. Δεδομένης της αποδυνάμωσής της, μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας ενδεχομένως να μην είναι πια εφικτή. Αυτό θα  increasing the threat of contagion to other markets and adding to the risks to Italian banks.ενίσχυε την απειλή μετάδοσης σε άλλες αγορές» καταλήγουν. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα