Ιρλανδία: Αυστηρότερο πλαίσιο για τις μισθώσεις τύπου Airbnb

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 11:40
UPD:11:45
REUTERS/CATHAL MCNAUGHTON

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης στέγης στο Δουβλίνο και άλλες μεγάλες πόλεις, η Ιρλανδία αποφάσισε να ρυθμίσει την αγορά των βραυχυπρόθεσμων μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων όπως η Airbnb. 

H χώρα έρχεται αντιμέτωπη με την αυξανόμενη δημοτικότητα τέτοιου είδους μισθώσεων και του λεγόμενου home sharing, με τον αριθμό των διαθέσιμων κατοικίων για μακροχρόνια μίσθωση να έχει υποχωρήσει αισθητά. Μία δεκαετία αφότου έσκασε η φούσκα, η αγορά στέγης υποφέρει από στενότητα προσφοράς. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 το μεγάλο πλεόνασμα κατοικίων οδήγησε σε ραγδαία πτώση των τιμών και σε πιστωτική κρίση. Ωστόσο ο ιρλανδικός πληθυσμός (αλλά και η οικονομία) αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το νέο ρυθμστικό πλαίσιο είναι παρόμοιο με εκείνο, που τέθηκε σε εφαρμογή στο Τορόντο πριν από λίγους μήνες, με στόχο να αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το να αποσυρθούν από την αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων και να στραφούν σε εκείνη των βραχυχρόνιων. 

Βάσει του πλαισίου η δεύτερη κατοικία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, εκτός και εάν έχει ήδη λάβει έγκριση από τις τοπικές τουριστικές αρχές καταθέτοντας σχετικό σχεδιασμό. Οι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας μπορόυν να καταθέσουν αίτηση για αλλαγή χρήσης, αλλά σε περιοχές υψηλής ζήτησης για μακροχρόνιες μισθώσεις θα είναι δύσκολο να λάβουν άδεια. 

Όσον αφορά στην πρώτη κατοικία, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τη μισθώνουν βραχυπρόθεσμα για διάστημα έως και 90 ημερών ανά έτος. Η κάθε μίσθωση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 14 ημέρες. 

Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει επίσης μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Βερολίνο, η Βαρκελώνη και το Παρίσι. Στόχος όπως επισημαίνει η ιρλανδική κυβέρνηση είναι όχι μόνο να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ακινήτων για μακροχρόνιες μισθώσεις, αλλά και να προστατευτούν όσοι επιλέγουν τις βραχυχρόνιες. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα