Ford Motor: Ισχυρό ρεάλ, χαμηλότερες οι εξαγωγές από τη Βραζιλία φέτος

Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 11:18

ΠΤΩΤΙΚΑ θα κινηθούν οι εξαγωγές της Ford Motor Co., της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, από το σκέλος της στη Βραζιλία, έως και 15% φέτος, καθώς η αντίμηση του νομίσματος καθιστά τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα, λιγότερο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Το σκέλος, προβλέπει ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα εξαχθούν από τη Βραζιλία θα μειωθεί από 139.000 οχήματα που ήταν πέρυσι, αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεων σε χώρες όπως το Μεξικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σκέλους, Barry Engle, 42 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Sao Bernardo do Campo, Brazil, όπου εδρεύει το σκέλος της.

Το νόμισμα της Βραζιλίας έχει σημειώσει άνοδο 57% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από το 203, αναγκάζοντας τις βιομηχανίες της χώρας να μειώσουν τις εξαγωγές και να αυξήσουν τις πωλήσεις στο εσωτερικό, όπου η μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης τροφοδοτούν τη ζήτηση για πιο ακριβά καταναλωτικά αγαθά. Η Ford, της οποίας το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε στο 12% τα πέντε τελευταία χρόνια στη Βραζιλία, δεν έχει σχέδια για απολύσεις στη χώρα, σύμφωνα με τον Engle.

H General Motors Corp. και η Volkswagen AG έχουν ανακοινώσει τα σχέδια για την απόλυση χιλιάδων Βραζιλιάνων εργαζομένων φέτος, αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών και της παραγωγής.

Οι πωλήσεις των επιβατικών αυτοκινήτων της Ford στη Βραζιλία, μειώθηκαν 3,4% το πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι ανόδου 8,9% των πωλήσεων του συνόλου του κλάδου στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Βραζιλίας.

Η Ford εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο ζημίες 1,19 δισ. δολ., τις μεγαλύτερες σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν και το κόστος που σχετιζόταν με τη μείωση των θέσεων εργασίας και την παύση της λειτουργίας εργοστασίων, αυξήθηκε. Τα κέρδη της Ford στη Ν. Αμερική αυξήθηκαν 74% το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας στα 134 εκατ. δολ. για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο στην περιφέρεια.

Οι εξαγωγές της Ford από την Βραζιλία πέρυσι ήταν αξία 1,4 δισ. δολαρίων.

Ο Engle προβλέπει ότι το ρεάλ θα διαπραγματευθεί στα 2,2 έως 2,3 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του έτους. Το νόμισμα της Βραζιλίας, υποχώρησε 2,1%, στα 2,2565 έναντι του δολαρίου στις 9 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα