Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και αγορές θα πρέπει να συνηθίσουν στη νέα πραγματικότητα, προειδοπιοιεί ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν. Ποια είναι αυτή; Η απουσία του «μαξιλαριού» των κεντρικών τραπεζών. Οι νομισματικές αρχές ανά τον πλανήτη αρχίζουν να αποσύρουν τα στηρίγματα, που έδωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ώθηση στην ανάπτυξη, την εταιρική κερδοφορία και τους χρηματιστηριακούς δείκτες.
«Εάν οι κυβερνήσεις, εταιρείες και αγορές χρειάζονταν κάποια υπενθύμιση ότι το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν αλλάζει, την έλαβαν την περασμένη εβδομάδα. Παρά την εξασθένιση της οικονομικής δυναμικής και την αστάθεια στις αγορές, η δεύτερη πιο σημαντική για το σύστημα κεντρική τράπεζα, η ΕΚΤ, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να σταματήσει τις τεράστιες ενέσεις ρευστότητας για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και των τιμών ενεργητικού» γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz σε άρθρο- γνώμης στο Bloomberg.
«Η αλλαγή στον παγκόσμιο αυτό παράγοντα μεταφράζεται σε μεταβλητότητα στις αγορές και απαιτεί την εξέλιξη των επενδυτικών στρατηγικών, όπως και την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών σε αρκετές χώρες» συμπληρώνει.
Ο Ελ Εριάν σημειώνει ότι ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε σε μία σειρά κινδύνων, όπως οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές, το πολιτικό ρίσκο και η αντιπαράθεση Ιταλίας- Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «η εντολή της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση κρατικών ελλειμμάτων και έστειλε το μήνυμα πως ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι αγορές μπορούν να συνεχίζουν να στηρίζονται σε τακτικές, τεράστιες και προβλέψιμες ενέσεις ρευστότητας για να αντισταθμίζουν δικά τους προβλήματα» σημειώνει.
Η ΕΚΤ, σχολιάζει ο Ελ Εριάν, ενισχύει ουσιαστικά το μήνυμα, που στέλνει εδώ και καιρό η Federal Reserve. Παρά την αδύναμη εικόνα στην αγορά στέγης, τις ενδείξεις ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κορυφώθηκαν και θα αρχίσει τώρα η πτώση και τις διαμαρτυρίες του Ντόναλντ Τραμπ, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ότι θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ μαζεύουν τον ισολογισμό της τράπεζας.
«Το μήνυμα σε κυβερνήσεις, εταιρείες και φορείς της αγοράς είναι ξεκάθαρο: Οι κεντρικές τράπεζες είναι σοβαρές στην πρόθεσή τους να μη συνεχίσουν να λειτουργούν ως δυνάμεις αποτροπής της μεταβλητότητας. Και αυτό είναι καθοριστικής σημασίας. Όπως συμβαίνει όταν βγάζεις τα ακουσ«τικά στη μέση μίας πτήσης στο αεροπλάνο και αρχίζεις να να προσέχεις κάθε είδους ήχο στην καμπίνα, έτσι και οι αγορές και οι οικονομίες γίνονται πιο ευαίσθητες καθώς το QE και τα χαμηλά επιτόκια φεύγουν» τονίζει ο γνωστός οικονομολόγος.
naftemporiki.gr