Στην IBM η Red Hat στο τρίτο μεγαλύτερο τεχνολογικό deal όλων των εποχών

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 06:20
EPA/MATTHIAS BALK

Στην εξαγορά της Red Hat, ενός μεγάλου διανομέα λογισμικού και τεχνολογίας ανοιχτού κώδικα, προχωρά η IBM, σε μία συμφωνία ύψους 34 δισ. δολαρίων. To αντίτιμο είναι 13,5 δισ. υψηλότερο σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πριν από την ανακοίνωση των σχεδίων εξαγοράς. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της IBM και την τρίτη μεγαλύτερη όλων των εποχών στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ. 

Όπως ανακοινώθηκε η IBM θα καταβάλλει το ποσό των 190 δολαρίων ανά μετοχή. Την περασμένη Παρασκευή οι μετοχές της Red Hat είχαν κλείσει στα 116,68 δολάρια ανά μετοχή. Η εταιρεία θα καταστεί μονάδα του τμήματος Hybrid Cloud, με τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλό της, Τζιμ Γουάιτχερστ να εντάσσεται στη διευθυντική ομάδα της IBM και να αναφέρεται στη διευθύνουσα σύμβουλό της, Τζίνι Ρόμετι. 

H Red Hat ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια ως διανομένας του Linux. Σήμερα διανέμει και στηρίζει το Ret Had Enterprise Linux και άλλες τεχνολογίες, που χρησιμοποιούνται σε κέντρα δεδομένων. Είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 1999 (στην κορύφωση του dot. com boom) και στο τελευταίο οικονομικό έτος, που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, εμφάνισε κέρδη ύψους 259 εκατ. δολαρίων επί εσόδων 2,92 δισ. δολαρίων. Τα έσοδά της στη συγεκριμένη χρήση ήταν αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό ετος. 

Η Ρόμετι ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως μέρος ενός σχεδίου μετάβασης της εταιρείας, που θα βρει την ίδια να αποχωρεί. «Είμαι ακόμη νέα και δεν πηγαίνω πουθενά» δήλωσε στο CNBC.

Τα κορυφαία τεχνολογικά deals

Σύμβουλοι της συμφωνίας, που σηματοδοτεί το πιο τολμηρό έως τώρα βήμα της IBM, ήταν οι Morgan Stanley καιGuggenheim. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο δύο μεγαλύτερα τεχνολογικά deals στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ.

Η συγχώνευση των Dell και EMC αξίας 67 δισ. δολαρίων το 2016 έχει τα ηνία. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η εξαγορά της SDL από την JDS Uniphase έναντι 41 δισ. δολαρίων το 2000, μόλις έσπασε η φούσκα του dot.com. 

Μέσα στο 2018 οι μεγαλύτερες συμφωνίες, που είχαμε μέχρι στιγμής, ήταν η εξαγορά της GitHub από την Microsoft έναντι 7,5 δισ. δολαρίων και η απόκτηση της MuleSoft από την Salesforce έναντι 6,5 δισ. δολαρίων. Επίσης πριν από λίγες ημέρες δύο ανταγωνίστριες στον τομέα των bid data, οι Cloudera και Hortonworks συμφώνησαν να συγχωνευθούν σε ένα deal ύψους 5,2 δισ. δολαρίων.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα