Καραμανλής στην «Echos»: Η άνοδος του πετρελαίου προτροπή για στενότερη συνεργασία

Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 13:41
UPD:13:43

«Η άνοδος του πετρελαίου δεν αποτελεί καλό σημάδι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αλλά από την άλλη πλευρά αποτελεί μια προτροπή για να δουλέψουμε ακόμα πιο στενά μαζί, να θέσουμε σε εφαρμογή μια ευρωπαική πολιτική ενέργειας».

Αυτό τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».

Σε ερώτηση για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Καραμανλής αναφέρει: «Ο πληθωρισμός δεν αποτελεί για μένα απειλή. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Απαιτείται σταθερότητα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί την εγγύηση για τη σταθερότητα αυτή».

Ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει εξάλλου στη συνέντευξή του ότι «η εξυγίανση της οικονομίας δεν έγινε σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, της οικονομικής δραστηριότητας. Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, αγγίζει το 4% στις αρχές του έτους. Η ανεργία υποχωρεί. Οι επενδύσεις αυξάνονται. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται. Θα μειώσουμε το μέγεθος του δημόσιου τομέα με ιδιωτικοποιήσεις. Επιθυμούμε ένα κράτος αποτελεσματικό. Η πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική πολιτική ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων», σημειώνει.

Τουρκία

Όσον αφορά την Τουρκία ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή επισημαίνει: «Για όλες τις υποψήφιες χώρες θα πρέπει να υπάρχουν αρχές, κανόνες, και όροι. Η Τουρκία έχει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Όσο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχουν εκφραστεί από την Ε.Ε. θα πρέπει να διατηρήσει την ευρωπαική προοπτική της. Εκτιμούμε ότι αυτό αποτελεί για τη χώρα αυτή τη μεγαλύτερη προοπτική για μεταρρυθμίσεις και για προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.lesechos.fr/info/rew_inter/4425078.htm



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα