Σε δύο δόσεις η αύξηση ΕΚΑΣ και συντάξεων ΟΓΑ

Κριτική ΠΑΣΟΚ για ανακολουθία λόγων και έργων της ΝΔ - Ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ ζητούν οι συνταξιούχοι
Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 14:28

Την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης για αύξηση του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ και των συντάξεων του ΟΓΑ στα 330 ευρώ, υποσχέθηκε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, προσερχόμενος στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του υπουργείου Απασχόλησης με θέμα τη στρατηγική του υπουργείου στην προγραμματική περίοδο 2007 - 2013 για την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της απασχόλησης.

Ο κ. Γιακουμάτος έκανε λόγο για ρύθμιση που θα προβλέπει δυο δόσεις αύξησης, μία την 1.1.2007 και μία την 1.1.2008.

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, επιβεβαίωσε την κατεύθυνση αυτή, ενώ υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος υλοποίησής της είναι ακόμα υπό εξέταση.

Ο εκπρόσωπος των συνταξιουχικών οργανώσεων Γιάννης Τριάντης δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στις συντάξεις, ώστε να προκύψουν αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και κάλεσε τους συνταξιούχους στις αυριανές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στην πλατεία Δημαρχείου, και στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Από την πλευρά της η συντονίστρια του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και έργων, επισημαίνοντας ότι οι δημόσιες δηλώσεις και οι συνεχείς διαβεβαιώσεις για ουσιαστική βελτίωση της κλίμακας των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ «παρέμειναν κενό γράμμα».

«Η καταβολή της αύξησης του ΕΚΑΣ και των εισοδηματικών κριτηρίων για το 2006 ξεκίνησε χθες και πρώτοι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ διαπίστωσαν έκπληκτοι τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Σύντομα, την ίδια δυσάρεστη έκπληξη θα νοιώσουν και οι συνταξιούχοι των άλλων Ταμείων. Δυστυχώς, η ευρηματικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ εξαντλείται στην εξεύρεση τρόπων που θα την απαλλάξουν από την καταβολή του ΕΚΑΣ στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», υπογράμμισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την κοινωνική της πολιτική και να εισηγηθεί άμεσα την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, με αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα