Ρεβυθούσα: Αύξηση του χώρου αποθήκευσης κατά 73%

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018 16:25

Από την έντυπη έκδοση

Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, ώστε να αρχίσουν άμεσα τις σχετικές δοκιμές. Έτσι, έως τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία, σηματοδοτώντας έτσι την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου του τερματικού σταθμού κατά 73%, στα 225.000 κυβικά μέτρα.

Η κατασκευή της τρίτης δεξαμενής ξεκίνησε μία 5ετία περίπου από την έναρξη λειτουργίας του τερματικού στη Ρεβυθούσα, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Εντάσσεται στο πρότζεκτ της δεύτερης αναβάθμισης του σταθμού, συνολικού προϋπολογισμού 156,25 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, αφού θα αυξήσει τον χρόνο προσωρινής αποθήκευσης LNG πέραν των 18 ημερών που ισχύει σήμερα, αμβλύνοντας έτσι το πρόβλημα διατήρησης αποθεμάτων LNG σε περιόδους υψηλής ζήτησης για φυσικό αέριο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη από φέτος αποσόβησε τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων (δηλαδή την ενοικίαση ενός δεξαμενόπλοιου LNG, το οποίο θα παρέμενε αρόδου στη Ρεβυθούσα), εν όψει πιθανής ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η αύξηση της συνολικής χωρητικότητας του τερματικού δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει πηγή τροφοδοσίας για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι αφαιρώντας το 30% του αποθηκευτικού χώρου, το οποίο αρκεί για να καλύψει την εγχώρια αγορά, το υπόλοιπο 70% θα μπορούσε να καλύψει το 1/3 των εισαγωγών των χωρών της Βαλκανικής, συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας.

Την ίδια στιγμή, στη φάση αξιολόγησης των υποβληθεισών προσφορών, για την ανάδειξη αναδόχου, βρίσκεται ο διαγωνισμός για την κατασκευή σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων LNG στο τέρμιναλ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα