ΗΠΑ: Ανάπτυξη 3,5% το γ' τρίμηνο, παρά την πτώση των εξαγωγών

Πυλώνας η κατανάλωση
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 17:04
UPD:17:09
REUTERS/BOB RIHA JR

Οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες στήριξαν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, αντισταθμι΄ζοντας τις αδύναμες επενδύσεις των επιχειρήσεων και την πτώση των εξαγωγών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στη δημοσιότητα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 3,5% το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, υπερβαίνοντας ελαφρώς τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης 3,4%. 

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες καλύπτουν περισσότερο από τα 2/3 του συνολικού προϊόντος αυξήθηκαν 4%, στην καλύτερη τριμηνιαία επίδοσή τους εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, οι αυξήσεις των μισθών και η χαμηλότερη φορολογία συνέβαλαν όλα στο να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη οι Αμερικανοί. 

Ωστόσο η εμπορική πολιτική του Τραμπ, αλλά και η ανατίμηση του δολαρίου στοιχίζουν. Οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 3,5% το τρίτο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 9,1%. 

Αδύναμη και η εικόνα των επιχειρηματικών επενδύσεων. Οι πάγιες επενδύσεις αυξήθηκαν μόλις 0,8% το συγκεκριμένο διάστημα, ύστερα από άνοδο 8,7% το δεύτερο και 11,5% το πρώτο. Ήταν η χειρότερη επίδοση από το τέταρτο τρίμηνο του 2016. Οι δαπάνες για υποδομές έκαναν βουτιά 7,9%.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα