Αγορές: Εξαφανίστηκαν οι ταύροι, τα 2/3 των μετοχών σε bear market

Mυρίζει... καλοκαίρι του 2011
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 16:30
UPD:16:48
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι «ταύροι» στις αγορές τρόμαξαν και η φυγή τους έφερε μία αιμορραγία κεφαλαίων, που όμως δεν κράτησε πολύ στις ώριμες αγορές. Το καλοκαίρι πολλοί φοβήθηκαν ένα δεύτερο κύμα μεγάλης διόρθωσης, αλλά και αυτό περιορίστηκε στις αναδυόμενες οικονομίες, που είδεν τα νομίσματά τους να βυθίζονται και τους χρηματιστηριακούς δείκτες να γυρνούν δύο χρόνια πίσω. Ο Οκτώβριος όμως ήρθε για να δικαιώσει όσους προειδοποιούσαν για απώλειες στις αγορές διεθνώς. Οι «αρκούδες»- δηλαδή οι πωλητές- κερδίζουν συνεχώς έδαφος και σχεδόν τα 2/3 των παγκόσμιων μετοχών κινούνται σε bear market. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρουσιάζουν απώλειες άνω του 20% από το εφετινό ζενίθ τους. 

Σε έκθεσή της η Bank of America υπολογίζει ότι το 63% των μετοχών του παγκόσμιου δείκτη MSCI έχει βυθιστεί σε bear market, μετά και την τελευταία εβδομάδα των έντονων αναταράξεων. Ο δείκτης καταγράφει απώλειες επί πέντε διαδοχικές εβδομάδες, στο μακροβιότερο πτωτικό σερί του από τον Μάιο του 2013.

Ο Οκτώβριος λύγισε τις αμερικανικές μετοχές, που έως τώρα κινούνταν κόντρα στα καμπανάκια για τις υψηλές αποτιμήσεις τους, αλλά και οδηγεί τις ευρωπαϊκές κοντά στη χειρότερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών. Θυμίζει, όπως σχολιάζουν αναλυτές, καλοκαίρι του 2011. Τότε το 70% των παγκόσμιων μετοχών βρισκόταν σε bear market. 

Όπως προκύπτει από την έκθεση της BofA, που επικαλείται στοιχεία της EPFR Global οι 1.742 από τις 2.767 μετοχές του παγκόσμιου δείκτη απέχουν περισσότερο από 20% από τα υψηλά του 2018. Στις αναδυόμενες αγορές το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80% (919 από τις 1.150 μετοχές), ενώ στη Νέα Υόρκη σε αυτό το στάδιο (εάν συνυπολογιστούν και οι μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείες) βρίσκονται οι 1.164 από τις 1.899 μετοχές, δηλαδή το διόλου ευκαταφρόνητο 61%. 

Σύμφωνα με τεχνική ανάλυση του Reuters στις αρχές του έτους μόλις το 9,3% του αμερικανικού δείκτη S&P 500 ήταν σε bear market. Έως τις 22 Οκτωβρίου το ποσοστό είχε ανέβει στο 34,1%, ενώ ποσοστό άνω του 70% βρισκόταν σε φάση διόρθωσης, έχοντας υποχωρήσει δηλαδή τουλάχιστον 10% από τα εφετινά υψηλά. Στην Ευρώπη με τον Stoxx 600 να παρουσιάζει απώλειες 9% από τις αρχές του έτους, το ποσοστό των εταιρειών σε bear market έχει ανέβει στο 46,2% από 10,2% στις αρχές του έτους. «Είναι σαφές ότι η οπισθοχώρηση άρχισε» σχολιάζει στο πρακτορείο ο Άλμπερτ Έντουαρντς στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale. 

Η πίεση είναι αναμφίβολα μεγαλύτερη για τις ευρωπαϊκές από ό,τι για τις αμερικανικές μετοχές. Και τούτο γιατί τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια της Ευρώπης έρχονται αντιμέτωπα με εκροόες κατά τις 32 από τις τελευταίες 33 εβδομάδες, ενώ τα αμερικανικά εξασφάλισαν μόνο την τελευταία εβδομάδα εισροές 1,8 δισ. δολαρίων. 

Αν κοιτάξει κανείς αγορές και κλάδους με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, θα δει ότι η Ευρώπη έχει δύο αρνητικές πρωτιές. Ο τραπεζικός δείκτης Stoxx 600 Banks και εκείνος των αυτοκινητοβιομηχανιών Stoxx 600 Autos με απώλειες περίπου 28% και 25% αντίστοιχα από τις αρχές του έτους είναι οι μεγάλοι ηττημένοι του 2018.

Ακολουθεί ο κινεζικός δείκτης CSI 300, με πτώση περίπου 22% και αμέσως μετά ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Markets με πτώση 18%. Το καμπανάκι χτυπάει το τελευταίο διάστημα και για τον γερμανικό δείκτη DAX, που έχει υποχωρήσει περισσότερο από 15% από το εφετινό ζενίθ του και βρίσκεται για τα  καλά σε φάση διόρθωσης.  

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα