Γιατί πέρασαν κάτω από τον πήχυ οι κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 13:30
UPD:13:34
SHUTTERSTOCK

Οι σημερινές ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές έρχονται στον απόηχο των αποτελεσμάτων δύο γιγάντων της Σίλικον Βάλεϊ, που απέτυχαν να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών. Ο λόγος για τις Alhpabet και Amazon.com, που δημοσίευσαν αποτελέσματα και προβλέψεις και πυροδότησαν αναταράξεις.

Η μητρική της Google είδε το τρίτο τρίμηνο τα έσοδά της της να αυξάνονται περισσότερο 20%, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για την απαιτητική αγορά. Και ο κυρίαρχος του ηλεκτρονικού εμπορίου είδε τα δικά του να απογειώνονται σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά απογοήτευσε με τις εκτιμήσεις του για τους επόμενους μήνες. 

Η αντίδραση των αγορών αποκαλύπτει ότι ο πήχυς έχει τεθεί πια υπερβολικά υψηλά για τις αμερικανικές τεχνολογικές, που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη με τις ισχυρότερες, βάσει κεφαλαιοποίησης, επιχειρήσεις στον πλανήτη. 

Οι προκλήσεις της Google

H Αlphabet ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της σκαρφάλωσαν στα 33,7 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 9,19 δισ. δολάρια έναντι 6,7 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2017. Μεταφράζονται σε 13,06 δολάρια ανά μετοχή, την ώρα που οι ειδικοί προέβλεπαν 10,54 δολάρια ανά μετοχή. Ωστόσο η αγορά εστίασε στα έσοδα, τα οποία ήθελε να δει στα 34 δισ. δολάρια. 

Τα διαφημιστικά έσοδα συνέχισαν να έχουν τη μερίδα του λέοντος, φτάνοντας στα 28,9 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα από λοιπές δραστηριότητες όπως οι υπηρεσίες cloud και το τμήμα hardware διαμορφώθηκαν στα 4,6 δισ. δολάρια. Στοιχήματα υψηλότερου ρίσκου δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα. Για παράδειγμα το τμήμα πλήρως αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων Waymo εμφάνισε έσοδα 146 δισ. δολαρίων και λειτουργικές ζημίες 727 εκατ. δολαρίων. 

Για το τέταρτο τρίμηνο η εταιρεία αναμένει έσοδα ύψους 66,5 έως 72,5 δισ. δολαρίων, όταν οι αναλυτές τοποθετούσαν τον πήχυ στα 73,79 δισ. δολάρια. 

Τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα- βόμβα των New York Times, βάσει του οποίου η Google πλήρωσε αμοιβές εκατομμυρίων δολαρίων στελέχη της, που είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση.

Σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σαντάρ Πιτσάι, τόνισε ότι η εταιρεία είναι «απολύτως σοβαρή» στα θέματα ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Γνωστοποίησε δε ότι την τελευταία διετία έχουν απολυθεί 48 εργαζόμενοι για σεξουαλική παρενόχληση, χωρίς να έχουν λάβει την όποια αποζημίωση. 

Οι επιδόσεις της Amazon

Απογήτευση και για την Amazon, που αύξησε τα έσοδά της κατά 29% στα 56,6 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, αλλά δεν έπιασε τον στόχο των 57,1 δισ. δολαρίων, που είχε θέσει η Wall Street. Μάλιστα η πρόβλεψη της εταιρείας για έσοδα ύψους 66,5 έως 72,5 δισ. δολαρίων δεν άρεσε καθόλου, καθώς οι ειδικοί περίμεναν ότι θα στοχεύσει σε έσοδα 73,8 δισ. δολαρίων. 

Η πρόβλεψη των εσόδων επισκιασε το άλμα των κερδών στα 2,88 δισ. δολάρια ή 5,75 δολ. ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για αύξηση 256 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών για την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της Amazon έχει αυξηθεί περίπου 50% φέτος, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στη δυνατότητά της να συνεχίσει να κυριαρχεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και να επεκτείνεται συνεχώς σε νέους τομείς. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα