Ενεργειακή σύνδεση Αλβανίας με Ιταλία και Ελλάδα

Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 19:58

Μονάδα παραγωγής ενέργειας και επαναφοράς ψυγμένου υγρού φυσικού αερίου στην αρχική του μορφή -δυναμικότητος 10 δισ. κ.μ. εκ των οποίων τα 2 δισ. κ.μ. θα καταναλώνονται στην Αλβανία και τα υπόλοιπα 8 δισ. κ.μ. θα εξάγονται στην Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού- πρόκειται να κατασκευάσει στην περιοχή Φιέρι της Αλβανίας η ελβετική κοινοπραξία ASG POWER S.A.

Η υλοποίηση του έργου, υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2009 και θεωρείται σημαντικής οικονομικής και στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι η Αλβανία θα συνδεθεί ενεργειακά απευθείας με την Ιταλία και την Ελλάδα και κατ' επέκταση με όλη την Ε.Ε., όπως αναφέρει στο ενημερωτικό του δελτίο το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στην Αλβανία.

Η ανάδοχος κοινοπραξία έχει έδρα το Λουγκάνο της Ελβετίας και αποτελείται από την κρατική ελβετική επιχείρηση AET και άλλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις. Η κοινοπραξία τον περασμένο Μάρτιο υπέγραψε με την αλβανική κυβέρνηση «Μνημόνιο Συνεργασίας» (MOU) το οποίο αναμένεται να κυρωθεί εντός του επόμενου μήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα