Γλέντι μετά το χαμό

Υψηλότερα ημερήσια κέρδη από το Μάρτιο του 2003
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 00:01

ΟΙ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟΙ «ταύροι» επέστρεψαν δριμύτεροι στη χρηματιστηριακή αγορά με τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράφουν τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από το Μάρτιο του 2003 με το τέλος μιας παρατεταμένης πτώσης στις αγορές εμπορευμάτων. Η συμμετοχή της Wall Street στο γενικευμένο πάρτι ήταν αισθητή ενώ ο Nikkei υποχώρησε στα κατώτερα τριμήνου.

Ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι προσωρινή καθώς η διαδικασία της διόρθωσης μπορεί να πάρει ακόμη εβδομάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών μετά τη χειρότερη πτώση της τελευταίας τριετίας, συμμετέχοντας στο «γλέντι» μετοχές εταιρειών του πετρελαίκού και μεταλλευτικού τομέα λόγω της ανάκαμψης των τιμών ενέργειας και των εμπορευμάτων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα κατά 2,4% στις 1.302,02 μονάδες, μετά από πτώση σχεδόν 3% την προηγούμενη συνεδρίαση αγγίζοντας τα κατώτερα πενταμήνου και έπεσε σε αρνητικό έδαφος για το έτος.

Ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο από τις 3 Οκτωβρίου 2003. Και τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα. Επιπλέον ο δείκτης χρηματιστηρίου του Όσλο ενισχύθηκε σχεδόν κατά 6% στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 8 1/2 ετών.

Σημαντικά κέρδη σημείωσαν και οι αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, μετά τις πολύ μεγάλες απώλειες που είχαν καταγράψει τις προηγούμενες ημέρες.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, το συμβόλαιο Ιουνίου του αργού έφτασε έως και τα 71 δολάρια το βαρέλι στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, επηρεάζοντας θετικά τις ενεργειακές μετοχές. Η BP ανέβηκε κατά 3,9%, η Total κατά 2,5% και η Eni SpA κατά 3%.

Οι εξορυκτικές εταιρείες, ανέκαμψαν μαζί με τα μέταλλα με την BHP Billiton να κερδίζει 7,4%.

Κατά 3,6% ενισχύθηκε ο τίτλος της Euronext, μετά την προσφορά που δέχθηκε από την Deutsche Boerse. Ο Nikkei έκλεισε στα κατώτερα τριμήνου με πτώση 1,63% στις 15.599,20 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα