Τo ανέλπιστο δώρο της Κίνας στον Τραμπ και τι σημαίνει για την αγορά πετρελαίου

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 08:04
UPD:08:38
REUTERS/Nick Oxford

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Έναν απροσδόκητο σύμμαχο στη μάχη τους κατά του Ιράν βρήκαν οι ΗΠΑ . Πρόκειται για την Κίνα, την χώρα, με την οποία βρίσκονται σε έναν εμπορικό πόλεμο, που έχει αφήσει βαριά τη σκιά του στην παγκόσμια οικονομία, τις αγορές και την εταιρική κερδοφορία. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι και ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου παγκοσμίως. Η απόφασή της λοιπόν να περιορίσει τις εισαγωγές ιρανικού αργού, πριν ακόμη ενεργοποιηθούν σε λίγες ημέρες οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, είναι ένα ανέλπιστο δώρο. 

Οι κορυφαίες εταιρείες διύλισης πετρελαίου στην Κίνα, China National Petroleum Corp. και China Petrochemical Corp., δεν έχουν κλείσει καμία παραγγελία ιρανικού αργού για το Νοέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένες κινεζικές πηγές. Παράλληλα η τράπεζα Bank of Kunlun, η οποία ανήκει στην CNPC, έχει ενημερώσει τους Ιρανούς πελάτες της ότι θα σταματήσει τις συναλλαγές μαζί τους από τις 4 Νοεμβρίου. 

Η Κίνα έως τώρα εισήγαγε τουλάχιστον 600.000 βαρέλια ιρανικού αργού ημερησίως. Η μεταστροφή του Πεκίνου στέλνει πιθανότατα το μήνυμα ότι ο «δράκος» δεν επιθυμεί να πετάξει φωτιές κατά των Αμερικανών, αλλά θέλει να πέσουν οι τόνοι και να αρχίσει πάλι ο διάλογος για μία συμφωνία, που θα περιορίσει τις εμπορικές πληγές και στις δύο πλευρές. Έρχεται δε σε μία περίοδο κατά την οποία και η Σαουδική Αραβία, υπό την διεθνή κατακραυγή και πίεση για την υπόθεση Κασόγκι, διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να ρίξει περισσότερο αργό στην αγορά προκειμένου να καλύψει το κενό, που θα αφήσει το ιρανικό εμπάργκο. 

Είναι μία διπλή νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος οδεύοντας προς τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου, δεν θέλει να βλέπει τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης στα ύψη. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επανειλημμένα εξαπολύσει βέλη κατά του ΟΠΕΚ, χρεώνοντάς του την άνοδο των τιμών, αν και οι περισσότεροι αναλυτές τόνιζαν ότι είναι η δική του πολιτική, που προκαλεί το ράλι. Είχε επίσης προειδοποιήσει τους αγοραστές ιρανικού αργού πως όσοι κάνουν business με την Τεχεράνη, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κόψουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. 

Οι πληροφορίες που είχαν δει το φως και ήθελαν την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάζει κάποιες εξαιρέσεις από το εμπάργκο του πετρελαίου, δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Σε αυτή την κατεύθυνση πιέζει πρωτίστως η Ινδία, που εισάγει 500.000 βαρέλια ιρανικού αργού ημερησίως.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι, από 86 δολάρια στις 3 Οκτωβρίου. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την βουτιά άνω των 10 δολαρίων στις αρχές του μήνα. Όλοι τότε μιλούσαν για το σενάριο της εκτίναξης των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η πρόσφατη πτώση πάντως δεν σημαίνει ότι το σενάριο αυτό δεν μπορεί και πάλι να γίνει πραγματικότητα. Ο Νοέμβριος, πρώτος μήνας των αμερικανικών κυρώσεων, θα είναι άκρως καθοριστικός για τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου. 

Η παραγωγή του Ιράν έχει ήδη υποχωρήσει στα 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως αυτόν τον μήνα, από 3,8 εκατ. τον Μάιο, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μεγάλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές όπως η γαλλική Total και η ισπανική Cepsa έχουν σταματήσει να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, ενώ άλλες όπως οι ιταλικές Saras και Eni έχουν περιορίσει τις αγορές τους. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα